Ekipa Tratar Bikes predstavila elegantna lesena mestna kolesa

Ekipa Tratar Bikes predstavila elegantna lesena mestna kolesa
10.12.2014 AVTOR: Nejc Grilc
Slovenska trojka mladih oblikovalcev in kolesarskih entuziastov je predstavila testna modela elegantnih lesenih koles, ki bi luč sveta lahko ugledala že maja.

Slovenski ekipi lahko sredstva na Kickstarterju donirate preko spodnje povezave - www.kickstarter.com/projects/ 142563967/tratar-bikes-wooden- bicycles-carved-for-the-perfec

Ekipa je aktivna tudi na facebooku - www.facebook.com/pages/Tratar -Bikes/123177927698288

Za več informacij so dostopni na info@tratarbikes.com 

Vodja ekipe Janez Tratar, 28-letni univerzitetni diplomirani inženir lesarstva, je že več kot leto dni nazaj začel s snovanjem lastnega lesenega kolesa. Pridružila sta se mu še bodoča arhitekta Matej Ramšak in Nejc Puš, po dolgem obdobju testov in raziskav pa so prvi kolesi predstavili v ljubljanski Tobačni, kjer si delovno okolje delijo z ljubljansko kreativno mladino.

“Pri oblikovanju znamke Tratar Bikes smo se osredotočili na tri osnovne vrednote: preprostost, usmerjenost k naravi in bogato tradicijo obdelave lesa na slovenskem. Naša kolesa imajo vse, kar je nujno, in prav ničesar odvečnega, ” je svoji stvaritvi opisal vodja ekipe, pritrdil mu je tudi Nejc Puš: “Oblika koles ni sama sebi namen. Je pametna, ker izhaja neposredno iz lastnostni lesa in zakonitosti njegove obdelave. Forma sledi funkciji.

Mestna kolesa bodo na voljo v dveh različicah, preprostejši enoprestavni in bolj dinamični s kick shift načinom z dvema predstavamo. (prikazano v fotogaleriji) Obe različici bosta uporabljali enak lesen okvir, ki je ročno izdelan iz več plasti, postopek izdelave pa je zelo podoben kot pri strukturnih lupinah okvirjev iz ogljikovih vlaken.

Kolo je sestavljeno iz treh delov, zato je posledično manj tudi šibkih točk kolesa. Skupna teža kolesa z eno prestavo je enajst kilogramov, s kick shift sistemom pa slabih dvanajst in pol. Sam okvir tehta dva kilograma in pol. Potencialnim kupcem sta na voljo dve barvni kombinaciji, svetla iz slovenskega macesna in temna iz slovenskih orehov in hrastov, okviri pa bodo na voljo v treh različnih velikostih.

Sredstva za začetek proizvodnje zbirajo preko največje crowfunding strani Kickstarter. Do 10. januarja potrebujejo najmanj 25.000 dolarjev, da bo akcija uspešna. Donacija v višini 880 dolarjev vam prinese okvir, za single speed različico bo potrebno odšteti 1680 dolarjev, za dvoprestavno pa 1760 dolarjev. Če bodo pri zbiranju sredstev uspešni, bodo prvi donatorji svoja kolesa dobili maja prihodnje leto.Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ