Formolov epski pobeg in Rogličeva zanesljivost

Formolov epski pobeg in Rogličeva zanesljivost
14.08.2020 AVTOR: DZ

Davide Formolo je dobil novo gorsko etapo na dirki po Dofineji. Primož Roglič suvereno ubranil vodstvo, dobil pa sprint za drugo mesto. Z najboljšimi tudi Tadej Pogačar.

Na dirki Criterium du Dauphine je za kolesarji tretja etapa. Tudi ta je bila gorska. Kolesarji so morali premagati dva zahtevna vzpona. Corenc je gostil start, cilj pa Saint Martin de Belleville. Na 1418 metrov visok cilj so kolesarji prišli po 157 kilometrih dirkanja. Primož Roglič je po včerajšnji prepričljivi zmagi z Jumbo Vismo suvereno branil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Prva ura dirkanja pa je bila tokrat izjemno hitra. Kolesarji so prevozili več kot 50 kilometrov. Potem se je vendarle izoblikovala skupina ubežnikov, med katerimi so bili tudi Pierre Latour, Davide Formolo, Bob Jungels, Soren Kragh Andersen … Privozili so si več kot pet minut prednosti, a v glavnini ni bilo panike. Sledil je vzpon prve kategorije. Znameniti Col de la Madeleine.

Na 2000 metrov visok vrh ekstra kategorije je kolesarje pripeljal 17,8 km dolg klanec z 8,2-odstotnim povprečnim naklonom. V ospredju je na vrh prišel samo Davide Formolo. Kolesar moštva UAE je nadaljeval v samostojnem pobegu, medtem ko so v ozadju s pospeševanjem spet poskušali kolesarji Ineosa, a neuspešno. Sledila je priprava na zaključni vzpona prve kategorije.

Ta je bil dolg 15,3 km, povprečni naklon pa 5,9-odstoten. Formolo je sicer imel še veliko prednost, a je bil vidno utrujen. Jumbo Visma je imela pobudo tudi na tem klancu, kolesarji pa so hitro odpadali. Tudi Froome, Thomas, Uran, Haig … Roglič je v zaključku spet lahko računal na Seppa Kussa, tako da do pravih napadov sploh ni prišlo. Poskusil je zgolj Martinez, a sta Sivakov in Roglič hitro odgovorila.

V ospredju se je Formolo boril sam s sabo in uspelo mu je ohraniti 33 sekund prednosti. Za italijanskega državnega prvaka je to četrta zmaga v karieri. Sprint za drugo mesto je dobil Roglič, ki je tako ostalim spet pokazal, da je vrhunsko pripravljen. Sledili so Pinot. Buchmann, Martinez, Landa, Martin in Tadej Pogačar. Quintana, Bardet, Porte in Bernal so izgubili 42 sekund. Skupni seštevek. Roglič ima zdaj 14 sekund prednosti pred Pinotom in 20 pred Buchmannom. Sledijo Martin, Landa, Martinez, Bernal, Lopez, Quintana, Porte in na 11. mesto Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ