Froome v rdečem še do etapne zmage

Froome v rdečem še do etapne zmage
27.08.2017 AVTOR: D. Z.
Christopher Froome je potrdil premoč na dirki po Španiji. Dobil je deveto etapo s ciljnim vzponom in povečal prednost v skupnem seštevku.

Na dirki po Španiji je bila dan pred zasluženim prvim dnevom počitka nova zahtevna etapa. Kolesarji so morali od Orihuele do kraja Cumbre del Sol premagati 174 kilometrov in dva kategorizirana vzpona.

Po 132 kilometrih so prišli na vrh vzpona druge kategorije Alto de Puig Llorenca. Sledil je spust, ledeči cilj in potem so se kolesarji spet povzpeli na prej omenjeni vzpon. Tokrat je bil to ciljni klanec in je bil tako označen za vzpon prve kategorije. Tokrat med ubežniki ni bilo Slovencev, so se pa v ospredju zbrali naslednji kolesarji:

Markel Irizar (Trek-Segafredo), Marc Soler (Movistar), Marco Haller (Katjuša-Alpecin), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Tobias Ludvigsson (FDJ), Anthony Turgis (Cofidis), Lluis Mas, Diego Rubio (oba Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) in Ricardo Vilela (Manzana Postobon). Hitro so si sicer privozili rahlo prednost, a kolesarji moštva Cannondale Drapac so v glavnini z narekovanjem ritma skrbeli, da je ta razlika znašala vsega dobre tri minute.

Kolesarji po vsej verjetnosti razpadajoče ekipe Cannondale Drapac so vseskozi narekovali ritem in sploh niso iskali pomoči pri drugih ekipah. Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je razlika tako znašala vsega dve minuti. Ob prvem prečkanju prej omenjenega vzpona Llorenca je med ubežniki prišlo do selekcije in v ospredju so ostali Ludvigsson, Mas, Soler in Villella. V glavnini so v ospredje že prišli tudi člani Skyja. V glavnini je na vzponu napadel Romain Bardet, medtem ko sta v ospredju vztrajala samo še Ludvigsson in Soler.

Sledila je priprava na zadnji vzpon in šest kilometrov pred ciljem je v pobegu vztrajal samo še Soler, medtem ko so v glavnini vse hitrejši ritem narekovali člani Skyja. Zaključni vzpon je bil dolg vsega štiri kilometre, povprečen naklon pa je znašal kar 9,1 %. Bardet je spet poskusil z napadom, vendar pa je Mikel Nieve narekoval prehiter ritem. Sledil je oster napad Christopherja Frooma. Nihče mu ni uspel slediti. Potem sta ga tik pred ciljem ujela Esteban Chaves in Michael Woods.

A Froome ni popuščal in do ciljne črte si je privozil štiri sekunde prednosti pred Chavesom. Tretji je bil Woods. Osem sekund za zmagovalcem sta na cilj prišla Kelderman in Zakarin. Štiri dodatne sekunde so izgubili Contador, De la Cruz in Oomen. Jan Polanc je bil z minuto in 28 sekundami zaostanka 28. Froome je v skupnem seštevku Chavesu pobegnil na 36 sekund. Tretji Roche zaostaja za 1:05. Sledijo Nibali, Van Garderen, De la Cruz, Aru, Woods, Adam Yates, Kelderman, Oomen, Contador in Poels. Jan Polanc je zdaj 15. Za Froomom zaostaja za 4:07.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ