Froome z napadi do rdeče majice, Nibali do etapne zmage

Froome z napadi do rdeče majice, Nibali do etapne zmage
21.08.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji je prvo gorsko etapo dobil Vincenzo Nibali, rdečo majico pa je oblekel napadalni Christopher Froome. Jan Polanc 34.

Tretja etapa na dirki po Španiji je že predstavljala prvi pravi test za kandidate za najvišja mesta. Nadvse razgibana preizkušnja do Andorre je že pokazala, kdo se bo še lahko potegoval za najvišja mesta.

Kolesarji so se podali na 158 kilometrov dolgo pot do Andorre la Velle. Takoj po startu se je pričel vzpon prve kategorije na Col de la Perche. Vrh so dosegli po 31 prevoženih kilometrih. Sledil je dolg spust, potem pa vzpenjanje proti vrhu 1820 metrov visokega prelaza prve kategorije La Rabassa. Vrh bodo dosegli po 127 kilometrih dirkanja. Sledil je spust, leteči cilj in potem še vzpon druge kategorije.

Vrh prelaza Alto de la Cornella leži na 1345 metrih nadmorske višine, dosegli pa so ga po 151 kilometrih dirkanja. Sledil je še spust in krajši ciljni vzpon. Takoj po startu so napadli Fabricio Ferrari, Thomas De Gendt, Davide Villella, Anthony Turgis, Axel Domont, Alexandre Geniez in Fernando Orjuela. Po vsega desetih kilometrih so imeli že skoraj štiri minute prednosti. Potem se je v lov za njimi podal še Przemyslaw Niemiec, ki je to razliko uspel v naslednjih desetih kilometrih nadoknaditi.

Ubežnikom se je pridružil in s skupnimi močmi so si privozili nekaj več kot pet minut prednosti. Sicer so rdečo majico Yvesa Lampaerta branili kolesarji Quick Stepa, vendar pa so že na drugem vzponu – govorimo o vzponu Rabassa – pobudo prevzeli člani Skyja, ki so pripravljali teren za napad Christopherja Frooma. Lampaert je kmalu popustil, med ubežniki pa so 40 kilometrov pred ciljem s prednostjo dveh minut vztrajali samo še Villella, Geniez in Ferrari. Sicer so iz glavnine napadli Pedrero, Rui Costa in Darwin Atapuma, vendar pa je Sky nadaljeval z narekovanjem ostrega ritma, tako da ti napadi niso bili uspešni.

Vzpon sta s 13 sekundami prednosti pred najboljšimi v ospredju prečkala Villella in Geniez. Ubežnika so ujeli na spustu in sledila je priprava na zadnji kategoriziran vzpon. Pri Skyju so narekovali oster ritem. Froome je z drugim mestom na letečem cilju celo dobil dve odbitni sekundi. A šele potem je pokazal pravo moč. Alberto Contador je hitro popustil. Osem kilometrov pred ciljem je Froome ostal brez pomočnikov in je odločno napadel. Sledil mu je lahko le Esteban Chaves.

V ozadju sta odgovornost pri lovljenju prevzela Aru in Bardet, medtem ko se je Nibali znašel v težavah. Na spustu sta Aru in Bardet veliko tvegala in vodilno dvojico uspela ujeti. Ob vstopu v zadnji kilometer pa se je četverici pridružila skupina petih kolesarjev. Sledil je zahteven sprint. Prvi ga je začel Roche, vendar pa ga je Vincenzo Nibali že štiristo metrov pred ciljem ujel in tudi brez težav prehitel. Italijan se je lahko veselil prestižne zmage. David De La Cruz je bil drugi, Christopher Froome pa tretji. Sledili so Bardet, Chaves, Aru, Roche Van Garderen in Pozzovivo.

Vsi v času zmagovalca. Jan Polanc je bil 34. Na cilj je prišel z zaostankom dveh minut in 21 sekund. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Froome, ki ima dve sekundi prednosti pred De la Cruzom, Rochom in Van Gardernom. Nibali zaostaja za deset sekund, Chaves za 11. Sledijo še Aru, Adam Yates, Pozzovivo, Bardet, Simon Yates, Woods, Kelderman, Moreno in Barguil. Jan Polanc je z zaostankom 3:10 trenutno 32.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ