Froomov šov v Franciji, Pavlinov beg v Italiji in Martinova zmaga v Španiji! (foto in video)

Froomov šov v Franciji, Pavlinov beg v Italiji in Martinova zmaga v Španiji! (foto in video)
24.03.2013 AVTOR: D. Z.
V nedeljo so se končale tri etapne dirke. Criterium International je dobil Christopher Froome, dirko po Kataloniji Daniel Martin, preizkušnjo Coppi e Bartali pa Diego Ulissi.

COPPI E BARTALI
Pavlin deseti v zadnji etapi
Dirka prve kategorije Coppi e Bartali, na kateri nastopajo tudi kolesarji Adrie Mobila se je končala s peto etapo. Ta se je začela v termah Monticelli, po 125 kilometrih (organizatorji so dirko skrajšali, saj bi moral biti dolga 141 km) pa se je končala v Fioranu Modeneseju. Tudi v Italiji je kolesarje oviralo slabo vreme, predvsem mraz in dež. Etapo je zaznamovala ubežna skupina in prav ubežniki so se lahko pomerili z zmago.

Na vzponu Montecchio je napadel Damiano Caruso, ki se je lahko veselil zaslužene etapne zmage. Kolesar Cannondalea je premagal Mazzija in Špilevskija. V tej ubežni skupini je bil tudi Simon Pavlin, ki je etapo končal na desetem mestu. Za zmagovalcem je zaostal za dobre tri minute. V skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb.

Prevlada Lampreja Meride: Ulissiju dirka
Organizatorji so že krog pred ciljem zaključili boj za uvrstitve v skupnem seštevku. Takrat je tako postalo jasno, da je končni zmagovalec postal Diego Ulissi. Kolesar Lampreja Meride, tudi nekdanji zmagovalec dirke po Sloveniji, je za več kot minuto in pol premagal klubskega kolego Damiana Cunega in tretjega Rubiana. Najboljši kolesar Adrie Mobila v skupnem seštevku je bil Radoslav Rogina, ki je s štirimi minutami in 26 sekundami zaostanka dirko končal na 14. mestu. Najboljša Slovenca sta bila Kristjan Fajt in Matej Mugerli na 30. in 31. mestu.

DIRKA PO KATALONIJI
De Gendtu zadnja etapa
S sedmo etapo se je končala tudi že 93. dirka po Kataloniji, ki spada med dirke Svetovnega koledarja. Zadnja etapa se je začela v El Vendrellu, po 122 kilometrih pa so se kolesarji pripeljali na cilj - tako kot se spodobi na taki dirki - v Barcelono. Etapa je bil zelo zahtevna, zato bi lahko prinesla spremembo v skupnem seštevku. Vodstvo je branil Daniel Martin, na razgibanih cestah – predvsem na vzponu na Montjuic – pa ga je hotel premagati predvsem Joaquim Rodriguez.

Martinu dirka, Scarponi napredoval, Špilak popustil
A v tej etapi sta se odvijali praktično dve dirki. Dirka za etapno zmago in končni uspeh. Boj med ubežniki je dobil Thomas de Gendt, ki je po dveh urah in 45 minutah premagal Davida Lopeza in Roberta Kišerlovskega. V ozadju pa boj za končno zmago. Skupina z najboljšimi je zaostala za dobrih 20 sekund, kljub številnimi napadom Rodrigueza, pa je vodstvo Daniel Martin uspel ubraniti. Rodriguez se je moral zadovoljiti s končnim drugim mestom. Za Martinom je zaostal za 17 sekund.

Z izjemno vožnjo v zadnji etapi, ko je v primerjavi z najboljšimi pridobil kar 20 sekund, se je izkazal Michele Scarponi. Italijan je dokazal, da se pripravljenost dober mesec dni pred Girom stonjuje. Za nagrado je v skupnem seštevku napredoval na končno tretje meto. Nairo Quintana je padel na četrto, peti Bradley Wiggins pa je še zadnji, ki je za Martinom zaostal za manj kot minuto. Prav v zadnji etapi je garanje za Rodrigueza plača Simon Špilak. V Barcelono se je pripeljal dobrih šest minut za zmagovalcem. V skupnem seštevku je dirko končal na 34. mestu.

CRITERIUM INTERNATIONAL

Končno napadel tudi Andy Schleck, ki pa je takoj zatem popustil
S tretjo etapo se je zaključila dvodnevna dirka Criterium International. Rumeno majico je branil zmagovalec včerajšnjega popoldanskega kronometra Richie Porte. A kolesarje je čakala še 176 kilometrov dolga etapa v mrazu, vetru in dežju. Etapa se je končala na zahtevnem, 14 km dolgem vzponu na Col de l'Ospedale.

Do prvega pravega pobega je prišlo po 20 kilometrih dirkanja. V ospredju so se znašli Florian Vachon, Jeremy Roy, Edwig Cammaerts, Paul Poix, Yann Huguet, Jose Goncalves in Laurent Didier. Skupaj so si privozili skoraj pet minut prednosti. V ozadju so imeli popolnoma vse pod nadzorom kolesarju Skyja in ko so prednost zmanjšali na manj kot minuto, sta se do ubežnikov poskušala preseliti Andy Schleck in Thomas Voeckler.

Kolesarji Skyja so imeli dirko vseskozi pod nadzorom
Po vzponu Col de Sainte je prišlo do sprememb v ospredju. Schleck je popustil. V ospredju pa so ostali samo trije. Frank, Mourey in Voeckler, ki so imeli zgolj 50 sekund prednosti pred glavnino. Pred glavnino so začeli tudi zaključni vzpon, vendar pa je bila ta prednost premajhna. V ozadju je hud tempo narekoval predvsem kolesar Skyja Vasilij Kirijenka.

Poskrbel je, da je povsem popustil tudi Cadel Evans. Do odločilnega napada pa je prišlo pet kilometrov pred ciljem, ko je tempo v skupini narekoval Christopher Froome. Britanec sicer ni napadel, vendar pa mu nihče več ni mogel slediti, niti rumena majica Porte. Froome je nadaljeval v samostojni vožnji, ujel in prehitel tudi Tschoppa. Kmalu je postalo jasno, da Frooma konkurenti ne bodo več ujeli. Kolesar Skyja se je lahko veselil zmage s 30 sekundami prednosti pred klubskim kolegom Richiejem Portom, ki si je to mesto priboril z napadom v zadnjih dveh kilometrih.

Načrte izpolnili do potankosti
»Najprej nisem hotel tako zgodaj napasti, vendar, ko sem videl, da je Richie naredil luknjo in zato naredil razliko, ni nihče več sledil. Zato sem nadaljeval, saj sem vedel, da bo Richie lahko zgolj sledil ostalim. To mu je pomagalo, da je v zadnjih kilometrih lahko napadel. Več si ne bi mogli želeti, « je dejal Froome.

Tako taktiko je potrdil tudi Porte: »Ko je napadel, je naredil razliko, nihče pa ga ni pokril. Izginil je v zahod. Ali pa je to bila megla? « Tretji je bil Bauke Mollema, ki je zaostal za 45 sekund. Sledili so še Praud, van Garderen, Talansky, Tschopp, Gadret, Fedrigo, Bouet, Malacarne … V skupnem seštevku se je zmage veselil Froome pred Portom in van Gardernom. Mollema na četrtem mestu je zaostal že več kot za minuto.

Coppi e Bartali, končni vrstni red

1. Diego Ulissi (Ita) Lampre Merida 14:15:12
2. Damiano Cunego (Ita) Lampre Merida 1:35
3. Rubiano Chavez (Kol) Androni Giocattoli Venezuela 1:48
4. Ivan Basso (Ita) Cannondale Pro Cycling 1:59
5. Riccardo Zoidl (Avt) Team Gourmetfein Simplon 2:09
6. Leopold Konig (Avt) NetApp Endura 2:14
7. Francesco Bongiorno (Ita) Bardiani Valvole CSF Inox 2:36
8. Davide Rebellin (Ita) CCC Polsat Polkowice 2:41
9. Sergio Pardilla (Špa) MTN Qhubeka 3:11
10. Fabio Taborre (Ita) Vini Fantini Selle Italia 3:19
14. Radoslav Rogina (Hrv) Adria Mobil 4:26
30. Kristjan Fajt (Slo) Adria Mobil 9:31
31. Matej Mugerli (Slo) Adria Mobil 11:26

Dirka po Kataloniji, končni vrstni red
1. Daniel Martin (Irs) Garmin Sharp 29:02:25
2. Joaquin Rodriguez (Špa) Katjuša 0:17
3. Michele Scarponi (Ita) Lampre Merida 0:34
4. Nairo Quintana (Kol) Movistar 0:45
5. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling 0:54
6. Robert Gesink (Niz) Blanco Pro Cycling Team 1:07
7. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre Merida 1:18
8. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 1:26
9. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 1:28
10. Thomas Danielson (ZDA) Garmin Sharp 1:41
34. Simon Špilak (Slo) Katjuša 8:06


Criterium International, končni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 6:55:23
2. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 0:32
3. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:54
4. Bauke Mollema (Niz) Blanco Pro Cycling Team 1:00
5. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale isti čas
6. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 1:08
7. Maxime Bouet (Fra) AG2R La Mondiale 1:33
8. Pierrick Fedrigo (Fra) FDJ 1:37
9. Johann Tschopp (Švi) IAM Cycling 1:43
10. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale 2:05

Zadnji kilometri 3. etape dirke Criterium International

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ