Fuglsangovo slavje ob šovu Frooma, Aruja in Porta

Fuglsangovo slavje ob šovu Frooma, Aruja in Porta
09.06.2017 AVTOR: D. Z.
Izjemen zaključek 6. etape na dirki Criterium du Dauphine. Fuglsang dobil etapo. Porte prevzel vodstvo.

Prva prava gorska etapa na dirki Criterium du Dauphine je za kolesarji. Govorimo o etapi s tremi kategoriziranimi vzponi. Dolga je bila 145,5 km.

Parc des Oiseaux Villars les Dombes je gostil start, cilj pa La Motte Servolex. Prva dva vzpona sta bila lažja, po 115 kilometrih dirkanja pa se je začel klanec ekstra kategorije. Govorimo o vzponu Mont du Chat na 1504 metrih nadmorske višine. Govorimo o nadvse zahtevnem vzponu. Dolg je 8,7 km, povprečni naklon pa znaša kar 10,3 %. Na vrh so kolesarji prišli po 130 prevoženih kilometrih. Sledi je samo še spust do cilja.

Etape ni začel Borut Božič, medtem ko jo je v rumenem začel Thomas De Gendt, ki pa je vedel, da majice ne bo uspel zadržati. Tokrat je bilo jasno, da bodo glavno besedo imeli zvezdniki, kot so Froome, Contador, Porte, Bardet … Pobeg dneva je uspel šesterici kolesarjev. To so bili Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale), Anthony Turgis (Cofidis), Nils Politt (Katjuša-Alpecin), Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac), Serge Pauwels (Dimension Data) in Thierry Hupond (Delko Marseille Provence KTM).

Po 20 kilometrih dirkanja so imeli že skoraj pet minut prednosti. 15 kilometrov kasneje pa že sedem minut in pol. Potem se je vse skupaj umirilo in razlika se je postopoma pričela zmanjševati. 35 kilometrov do cilja je ta znašala nekaj manj kot šest minut, medtem ko se je v težavah zaradi padca znašel Alejandro Valverde. Španec se je hitro uspel vrniti. Ob vznožju prej opisanega odločilnega vzpona so imeli ubežniki vsega 2:47 prednosti pred glavnino, v kateri so imeli vse pod nadzorom kolesarji moštva BMC, ki so pripravljali teren za Richieja Porta.

Kmalu je s klubskim kolegom napadel Valverde. Prvi se je v lov za njim podal povratnik Esteban Chaves, medtem ko je Porte zaupal pomočnikom. Selekcija je bila velika. Številni so popustili. Sledil je napad Jakoba Fuglsanga in hitro so se naredile manjše skupine. Tudi Fabio Aru je poskušal. Fuglsang in Aru, oba člana Astane, sta združila moči in prehitela preostale ubežnike. Za njima sta napadla še Froome in Porte, medtem ko so popustili tudi Contador, Bardet, Valverde …Na vrh je prvi prišel Aru.

13 sekund za njim pa skupinica Froome, Porte in Fuglsang. Skupina z Valverdejem je zaostajala za minuto in tri sekunde. Sledil je spust proti cilju. Predvsem Froome je bil na spustu nadvse hiter in Porte je imel na trenutke kar težave pri sledenju. Tudi Aruja so hitro ujeli, Froome pa je nadaljeval z izjemno vožnjo, sledil pa mu je lahko le Fuglsang. Ob koncu spusta se je v ospredju zbrala četverica: Porte, Froome, Fuglsang in Aru. Skupina s Contadorjem in Valverdejem pa je zaostajala za 45 sekund.

Kilometer pred ciljem je napadel Fuglsang, a so ga preostali ujeli. Sledil je napet sprint. Aru je popustil. Preostala trojica pa se je borila do ciljne črte. Odločitev je bila tesna. Na koncu je Fuglsang dobil etapo. Porte je z drugim mestom prevzel rumeno majico, Froome pa je bil tretji. Valverde, Martin in Bardet so zaostali za 50 sekund, Naesen in Contador pa za minuto in šest sekund. Jani Brajkovič je z zaostankom 4:06 zasedel 30. mesto. Porte ima zdaj 39 sekund prednosti pred Froomom in 1:15 pred Fuglsangom. Sledijo Valverde, Aru, Contador, Martin, Buchmann, Bardet, Valls, Latour, Yates, Meintjes, Talansky … Jani Brajkovič je 31., Grega Bole pa 54.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ