Fuji Transonic 2.7

Fuji Transonic 2.7
11.10.2018 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Aerodinamika je pomembna, a vsaj v svetu rekreativnega kolesarjenja je videz še pomembnejši.

Kolesa ne boste kupili zaradi prihranka nekaj vatov pri hitrostih, ki jih dosežemo le redko, ampak zato, ker oprema sporoča kakšen tip kolesarja ste in ker vam je aerodinamika všeč. In Fuji Transonic je res lepo grajeno aerodinamično kolo.

Transonic ostaja nespremenjen, že odkar je leta 2014 prvič zapeljal na ceste. Nič hudega, saj gre po mojem mnenju za eno najbolj skladno oblikovanih aerodinamičnih koles. Ne sramuje se precej zajetnih oblin, a obenem ne deluje pretenciozno niti, če je obarvan v živahno kovinsko modro barvo. Model Elite in modeli serije 1 so izdelani iz lažjih karbonskih vlaken z večjo natezno trdnostjo, cenovno dostopnejši modeli serije 2 pa so nekoliko težji in so na voljo v treh različicah. Transonic 2.1 je opremljen z elektronsko Ultegro Di2 in višjimi, 50-milimetrskimi obročniki, Transonic 2.3 z mehansko Ultegro in nižjimi obročniki, preizkušeni Transonic 2.7 pa je opremljen z zanesljivo opremo Shimano 105 in nekoliko težjimi obročniki – in ob koncu sezone so v Sloveniji na voljo po res ugodni ceni.

Estetske, a tudi praktične rešitve

Aerodinamično oblikovani zgornja in spodnja cev se združita v zajetni čelni cevi. Spodnja je oblikovana po liniji zgornjega dela vilic – in ne obratno, kot je običajno. Podsedežna cev sledi obliki kolesa in se z debelimi obverižnimi cevmi stika v velikem sredinskem delu, ki, tako kot čelna cev, obeta izjemno togost. Zgornje zadnje vilice niso spuščene nizko na podsedežno cev, se pa stikajo tik nad kolesom in z obliko zgornjega dela preprečujejo vrtinčenje zraka okoli dvoosnih zavornih čeljusti, ki so tako pri roki za hitra domača popravila brez izgubljanja živcev. Objemka aerodinamične sedežne opore je integrirana, v notranjost so na zelo lep način speljani tudi bovdni.

Vse komponente so razreda Shimano 105, razen superkompaktne gonilke Oval Concepts 520, ki žene zadnje kolo prek verižnika z razponom 11-28. Odlično za ljubitelje hitrosti! Krmilna opora Oval meri komaj 100 milimetrov, a zaradi dolgega prednjega trikotnika nikakor ni prekratka, bi pa, glede na sprintersko usmerjenost kolesa za fante s širšimi rameni skorajda pričakoval širše krmilo od 400-milimetrskega. Zanimiv detajl je grobo brušen prednji del aerodinamične aluminijaste sedežne opore, ki preprečuje, da bi drsela dol.

Spust je njegovo igrišče

Tekmovalna geometrija z dolgo zgornjo cevjo kljub 405-milimetrskim obverižnim cevem zaradi že na prvi pogled precej položnega kota naprej usmerjenih vilic prinaša kar dolgo medosno razdaljo, kar se na cesti občuti še kako dobro. Transonic je izredno uravnotežen in miren v zavojih, rekel bi celo, da je v tej prvini sploh med najboljšimi tekmovalno grajenimi kolesi. Tudi sicer je glede na dostopno ceno ponudil nesorazmerno veliko užitka predvsem na ravnini, kjer že pogled na linije cevi doda kakšen vat več. Za eksplozivnost na vzponih bi moral shujšati, a za uničevanje nasprotnikov na klancih je Fuji razvil ultralahkega SL.

Med cevmi sicer ni prav dosti prostora in na obročnike testnega kolesa so bili nameščeni 25-milimetrski plašči, a proizvajalec obljublja, da ga je mogoče obuti tudi v 28-milimetrske. Upoštevajoč opremljenost z aluminijasto sedežno oporo in krmilom, je Transonic tudi zadovoljivo udobno kolo. Mnogi od tistih, ki so že preizkusili dražje modele s karbonskimi komponentami, pa ocenjujejo, da je tudi s te strani več kot dostojen tekmec. Rezervo v aerodinamiki gre iskati predvsem v obročnikih, nameščeni so pač cenovno dostopnejši, a z investicijo v vsaj 50-milimetrske se Transonic spremeni v res atraktivno puščico.

Fuji Transonic 2.7 omogoča cenovno ugoden vstop v svet aerodinamičnih koles. Kljub tekmovalni geometriji, ki kolesarja prisili v nizek položaj, navduši z dobro uravnoteženostjo v zavojih, na ravnini pa kar kliče po hitrostih, ko začne žvižgati okoli ušes.

Značke: Cestno
Komentarji
bianchi 12.10.2018 18:03
Zdravo!zelo lepo napisan ****, zavzeto bistvo! Okvir vozim že dve leti in se z vsem strinjam.Me je pa zmotiila ena malenkost! Sedežna opora bi morala biti iz karbona. Tudi na sliki izgleda tako. Gre za modelno leto 2017 in po specifikacijah bi temu tudi moralo biti tako, da ni aluminjasta?https://archive.fujibikes.com/2017/Fuji/transonic-273
BANANI 16.10.2018 08:12
GRDOBIJA !
Nikita 26.10.2018 17:34
Chef, še vedno dobro izgledaš na kolesu!
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ