Gal Glivar, zmagovalec etapne dirke Orlen Nations Grand Prix

Gal Glivar, zmagovalec etapne dirke Orlen Nations Grand Prix
28.05.2023 AVTOR: Sporočilo za javnost

Madžarska, Slovaška in Poljska so bile gostiteljice mednarodne kolesarske etapne dirke za Pokal narodov - Orlen Nations Grand Prix (U23).

Barve Slovenije so na dirki zastopali Gal Glivar, Dan Andrej Tomšič, Jaka Špoljar, Boštjan Murn, Aljaž Turk, Luka Ziherl. Gal Glivar je današnjo, zadnjo etapo Sanok - Hotel Arlamow (145 km) končal na 2. mestu, zaostal je samo za zmagovalcem, Portugalcem Antoniom Morgadom. To je bilo dovolj, da je s tretjega mesta v skupnem seštevku napredoval do končnega zmagovalca dirke. Osvojil je tudi novih 86 točk za svetovno kolesarsko lestvico, 70 jih je prejel za zmago na dirki, 16 pa za dve drugi mesti v etapah.

Prvi dve etapi sta potekali na Madžarskem. Prva v sredo 23. maja 2023, od Kaposvarja do Balataonfoldvarja (132 km) je dobil Danec Nikolaj Mengel, Gal Glivar je bil 12. (+ 1:28 min), Boštjan Murn pa 23. (isti čas). Zaradi bolezni etape ni končal Aljaž Turk, ki se je še isti dan vrnil domov. Naslednji dan je bila na sporedu druga etapa Hatvan - Bükkszentkereszt (152 km), na kateri je bil najboljši Britanec Lukas Nerurkar, Gal Glivar je bil četrti ( v času zmagovalca), Boštjan Murn pa 55. (+ 3:51 min). V petek so se kolesarji preselili na Slovaško, kjer je bila na vrsti tretja etapa Levoča - Štrbske Pleso (124 km), na kateri je slavil Italijan Francesco Busatto, Gal Glivar je bil drugi (v času zmagovalca), za kar je prejel tudi 6 bonifikacijskih sekund, Boštjan Murn je bil 70. (+ 2:04 min).

Sledili sta zadnji dve etapi na Poljskem. Včerajšnjo Bukovina Resort - Nowy Sacz (129 km) je dobil Britanec Robert Donaldson, Gal Glivar je bil v času zmagovalca 11., Boštjan Murn pa 110. (+ 10:50 min). Današnja, zadnja etapa, se je razpletla po željah slovenske reprezentance, ki jo je vodil Martin Hvastija in za katero so poleg naših fantov nastopili še Luka Ziherl, Dan Andrej Tomšič in Jaka Špoljar. Gal Glivar je z drugim mestom postal zmagovalec dirke, bil pa je tudi najboljši v točkovanju gorskih ciljev. Boštjan Murn je etapo končal na 80. mestu (+ 11:20 min), v skupnem seštevku je bil 77. (+ 28:17 min).

Gal Glivar: "Zadnja etapa je bila res težka, ves čas se je bilo zanimivo. Na najtežjem klancu se je glavnina pretrgala, bil sem zraven najboljših. Na koncu so Italijani na predzadnjem klancu navili tempo, imel sem dobre noge in sem lahko vse skupaj spremljal. Etapa se je končala s sprintom navkreber, ostalo mi je dovolj moči, da sem končal na stopničkah. Da sem s tem osvojil tudi dirko, takoj po prihodu v cilj nisem vedel. Jaka Špoljar mi je nato kmalu povedal, da sem zmagovalec. Vesel sem, kaj naj drugega rečem."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ