Giro: Polanc in Novak bežala, blestela Chaves in Yates

Giro: Polanc in Novak bežala, blestela Chaves in Yates
10.05.2018 AVTOR: D. Z.
Šesta etapa na dirki po Italiji je kolesarje popeljala na Etno. Bežala sta Domen Novak in Jan Polanc. Do zmage je prišel Esteban Chaves, vodstvo pa je prevzel Simon Yates.

Caltanissetta je gostila start šeste etape, cilj pa je bil na Etni. Lani je na Etni zmagal Jan Polanc, tokrat so se na 1736 metrov nadmorske višine kolesarji podali z za Giro nepoznane smeri.

Etapa je bila dolga 164 kilometrov. Po pričakovanjih je bila etapa od starta zelo hitra. Po 50 kilometrih številnih neuspešnih napadov je vendarle prišlo do pobega. Meed ubežniki pa številna znana imena. Tudi dva Slovenca: Jan Polanc in Domen Novak. Nekateri ostali pa:

Esteban Chaves, Jack Haig (oba Mitchelton Scott), Sergio Henao, David De la Cruz (oba Sky), Haga, Oomen (Sunweb), Tonelli, Ciccone (Bardiani CSF), Cherel, Jauregui, Denz (AG2R La Mondiale), Frapporti, Gavazzi (Androni Giocattoli), Mori, Ulissi (UAE Team Emirates), Dombrowski (EF Education First-Drapac), Zardini (Wilier Triestina), Gesink (LottoNL Jumbo), Hermans, Plaza (Israel Cycling Academy), Reichenbach, Roy (Groupama-FDJ), Eg (Trek-Segafredo) in Dayer Quintana (Movistar).

Ko so v glavnini spoznali, da se je v ospredju znašla skupina s številnimi zares močnimi kolesarji, so se hitro podali v lov. Kolesarji BMC so pričeli narekovati oster ritem, saj so branili rožnato majico Rohana Dennisa. Kasneje so jim na pomoč priskočili kolesarji Astane, drugi pa dolgo niso sodelovali. Najvišja razlika je znašala dobre tri minute. Ko so se v lov podali še člani Bahraina Meride, je glavnina 35 kilometrov pred ciljem zaostanek za ubežniki zmanjšala na dve minuti.

V ospredju je imel Chaves ob sebi izjemnega Haiga, ki je opravil ogromno dela. Prvi, ki je med ubežniki sprožil napad je bil 25 kilometrov pred ciljem Tonelli. Glavnina, v kateri se je že odvijal boj za pozicije je zaostajala za vsega dobro minuto. Sledil je padel Davideja Formola. Ko je 14 kilometrov pred ciljem napadel Robert Gesink, je bilo za mnoge pobega že konec. V glavnini je za selekcijo skrbela Astana. Froome jim je tesno sledil, a ob njem se je lahko vozil samo še Elissonde.

Pobega je bilo konec tudi za oba Slovenca, medtem ko je devet kilometrov pred ciljem napadel še Ciccone. V glavnini je ob rožnati majici, ki se je znašla v težavah ostalo še manj kot 20 kolesarjev. Dobrih pet kilometrov pred ciljem pa je v ospredju napadel Esteban Chaves. Hitro je ujel Cicconeja in nadaljeval s samostojnim pobegom. Med najboljšimi so bili aktivni predvsem Pozzovivo, Lopez, Bennett in Dumoulin, medtem ko sta se v težavah znašla Froome in Aru, ki pa sta se kasneje uspela vrniti v igro.

Chaves je nadaljeval v ospredju, kilometer in pol pred ciljem pa je iz ozadja napadel njegov klubski kolega Simon Yates. Ta je takoj naredil razliko in prav v zadnjih šesto metrih ujel Chavesa. Skupaj sta šla do cilja. Chaves, že drugi na dirki po Italiji, je dobil etapo, Yates pa se je lahko razveselil prevzema vodstva v skupnem seštevku. Skupina z najboljšimi je zaostala za 26 sekund. Sprint je dobil Thibaut Pinot. Sledili so Bennett, Pozzovivo, Lopez, Carapaz, Dumoulin, Aru in Froome. Rohan Dennis je z zaostankom 1:04 izgubil vodstvo v skupnem seštevku.

Polanc je bil 48., Novak 52., Mohorič pa 67. Iz boja za najvišja mesta sta že izpadla Meintjes in Formolo. Yates ima zdaj 16 sekund prednosti pred Dumoulinom in 26 pred Chavesom. Sledijo Pozzovivo, Pinot in Dennis, ki imajo vsi manj kot minuto zaostanka. Potem so tu še Bilbao, Froome, Bennett, Aru, Betancur, Carapaz, O’Connor, Woods, Oomen, Konrad, Henao … Vsi z manj kot dvema minutama zaostanka. Polanc je 39., Mohorič 58., Novak 118.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ