Groenewegen najhitrejši, Hill presenetljivo v zeleni majici

Groenewegen najhitrejši, Hill presenetljivo v zeleni majici
14.06.2018 AVTOR: Petra Mušič, Foto: Sportida

Dylan Groenewegen je dobil sprint glavnine, Benjamin Hill pa po dobrem računanju in borbeni vožnji zeleno majico.

Razgibana druga etapa se je začela v Mariboru. Najtežji del je bil vzpon tretje kategorije na Planino pri Sevnici. Gašper Katrašnik je dobil prva dva leteča cilja, Benjamin Hill pa gorski cilj in zadnji leteči cilj. V begu z njima je bil še Vojtech Hačecky.

Pričakovali smo sprint glavnine. Caleb Ewan je tudi danes padel, Marka Cavendisha pa je za nekaj minut ustavila predrta zračnica. Ko sta bila zadnja ubežnika ujeta, se je začel boj sprinterskih vlakov. Najmočnejši je bil Dylan Groenewegen, čeprav ekipa Lotto NL-Jumbo ni delovala idealno: »Včeraj se je pred mano zgodil padec, a danes sem imel novo priložnost in zmaga je vedno odlična. V zadnjih desetih kilometrih je bilo res kaotično. 3 kilometre pred ciljem sem izgubil svojo ekipo, oni pa so izgubili mene. Tako da sem moral stvar opraviti po svoje. Danes sem se dobro počutil in zadovoljen sem s tem kako se moje noge odzivajo. To je zelo dobro pred dirko po Franciji.« Drugi je bil Matteo Pelucchi, tretji Caleb Ewan, včerajšnji zmagovalec Simone Consonni pa četrti.

Drugačno zgodbo je danes spisal Avstralec v slovenskem moštvu Benjamin Hill. Že včeraj je bil v begu, danes pa je imel pred startom kar štiri cilje: »Najprej sem moral priti v beg, potem dobiti najmanj tri bonifikacijske sekunde, kot tretje nisem smel zaostali na cilju in kot četrto je moral pravi kolesar zmagati. Med etapo sem tako postopoma odkljukal vse točke in na koncu se je vse obrnilo v moj prid.« Z bonifikacijskimi sekundami na gorskih in letečih ciljih si je namreč priboril prednost v skupnem seštevku dirke. Tri sekunde za njim zaostaja Pelucchi, še dve pa Consonni. Je pa tudi v modri majici najboljšega gorskega kolesarja.

Hill od ekipe ne bo zahteval, da jutri dela zanj in brani zeleno majico: »Ne računam na to, da bom obdržal obe majici do konca dirke. Že to da bi imel eno bi bilo super, da nosim zeleno majico vodilnega je pa sploh odlično. Res sem navdušen.« Nasmejani Avstralec pravi, da se bo zdaj z veseljem posvetil vlogi pomočnika: »Ne, definitivno se ne bom boril za zeleno majico. V ekipi imamo Tadeja Pogačarja, ki je v igri za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Zdaj se bomo posvetili njemu in jutri bom spet na čelu glavnine opravljal delo pomočnika.«

Najboljši Slovenec je bil Rok Korošec (My Bike – Stevens) na devetem mestu: »Mogoče je bilo malo bolj sproščeno kot včeraj. Velike ekipe so imele vlake za svoje sprinterje in mislim, da se je naša ekipa dobro znašla in mislim, da smo naredili vse kar se je dalo. Ostaja pa vseeno malo grenkega priokusa, ker na koncu vidiš, da bi lahko tudi mi več iztržili, če bi imeli boljšo podporo vlakov. Jaz sem s tem zadovoljen in škoda, da ni več takih etap.«

V beli majici bo jutri vozil član Adrie Mobila Jon Božič, v rdeči za najboljšega kolesarja po točkah pa Matteo Pelucchi iz moštva Bora-Hansgrohe.

Jutri se z etapo od Slovenskih Konjic do Celjskega gradu, ki bo dolga 176 kilometrov začne prvi resni boj za skupno zmago.

Nosilci majic

Skupna razvrstitev: Benjamin Hill (Avstralija, Ljubljana Gusto Xaurum)

Razvrstitev po točkah: Matteo Pelucchi (Italija, BORA hansgrohe)

Gorski cilji: Benjamin Hill (Avstralija, Ljubljana Gusto Xaurum)

Najboljši mladi kolesar: Jon Božič (Slovenija, Adria Mobil Cycling)

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ