Hočevar najhitrejši v Umagu, v Franciji Špilak ostaja v igri, v Italiji Omega (video in foto)

Hočevar najhitrejši v Umagu, v Franciji Špilak ostaja v igri, v Italiji Omega (video in foto)
06.03.2013 AVTOR: D. Z.
Aljaž Hočevar (Adria Mobil) je bil najhitrejši v Umagu. Na ekipnem kronometru v Italiji so bili najhitrejši kolesarji Omege Pharme Quick Stepa. Andrew Talansky je dobil etapo v Franciji.

Zgoraj si lahko ogledate fotografije z ekipnega kronometra na dirki Tirreno-Adriatico.

Talansky najboljši v Franciji
Na dirki Pariz-Nica je bil dan, ko so na svoj račun prišli napadalni kolesarji, ki so presenetili sprinterje. V močnem dežju so se najprej v pobeg podali Martijn Keizer, Sebastien Minard, Mady Christensen in Alexis Vuillermoz. Hitro so si privozili dobre štiri minute prednosti. A njihov poskus je glavnina zatrla 22 kilometrov pred ciljem. Prd zadnjim vzponom dneva so bili zelo aktivni predvsem člani Astane in Skyja.

Nosilec rumene majice Elia Viviani je kmalu potem, ko sta na čelu tempo narekovala Tiernan Locke in Xavier Zandio, popustil. Sledil je napad Bardeta in Iglinskega. A neuspešno. Tik pod vrhom vzpona sta napadla Grivko in Kirijenka. Sledil je spust, v katerem je Kirijenka padel, Grivko pa je pot nadaljeval sam. Kmalu so ga dohiteli Lopez, Bardet, Izagirre in Malacarne. V ozadju sta napadla še Andrew Talansky in Richie Porte, medtem ko jima je z nekaj sekundami zaostanka sledil Van Garderen.

Sledila je nora vožnja proti cilju, ubežnike sta ujela Talansky in Porte. Vse do cilja jim je uspelo zadržati nekaj sekund prednosti. Kilometer pred ciljem je napadel Malacarne, odgovoril pa mu je Porte. Vendar pa se je na napade odzval še Talansky. Na njegov napad nasprotniki niso imeli več odgovora. Talansky se je lahko veselil zaslužene zmage v tretji etapi. Drugi je bil Malacarne, tretji pa Izaggire.

Z istim časom kot zmagovalec je dirko končalo sedem kolesarjev. Simon Špilak je etapo končal v prvi zasledovalni skupini, ki je izgubila zgolj sedem sekund. Borut Božič je z minuto in 22 sekundami zasedel 55. mesto. Talansky je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima tri sekunde prednosti pred Grivkom in Malacarnejem.

»Ta zmaga je zares pomembna zame in za ekipo Garmin Sharp, saj so tukaj vsi samo zato, da me podprejo. Zmagati in prevzeti majico je v moji karieri velik korak naprej. V majici je lepo biti. Vedno je lepše braniti kot napadati. V igri je še veliko dobrih kolesarjev, vendar bomo naredili vse, da to majico obdržimo. Mislim, da lahko dirko tudi zmagam, « je dejal 24-letni Talansky.

Tirreno-Adriatico: Prvi vodilni Mark Cavendish!

Prestižna etapna dirka Tirreno-Adriatico se je začela z ekipnim kronometrom, ki je bil dolga vsega 16,9 km. Na preizkušnji od San Vincenza do Donoratica je kolesarje oviralo močno deževje. V takih pogojih pa so se najbolje znašli člani belgijskega moštva Omega Pharma Quick Step. Njihova povprečna hitrost je znašala skoraj 52 km/h, progo pa so premagali v 19 minutah in 24 sekundah.

Modro majico vodilnega je tako oblekel Mark Cavendish. Na drugem in tretjem mestu sta njegova klubska kolega svetovni prvak v vožnji na čas Tony Martin in Michal Kwiatkowski. Enajst sekund počasnejši so bili člani španskega Movistarja. Tretji BMC je zaostal za 16 sekund. Četrto mesto pa je pripadlo moštvu Cannondale.

Kristjan Koren in njegovi klubski kolegi so za zmagovalci zaostali za 19 sekund. Samo sekundo počasnejši so bili člani Astane, za katere je kronometer odpeljal tudi Jani Brajkovič. Vacansoleil DCM Grege Boleta je izgubil dobro minuto. Zasedli so 19. mesto. Robert Vrečer in ostali kolesarji Euskaltela so bili zadnji, 22., zaostali pa so za minuto in šest sekund.

Hočevarju sprint v Umagu
Dirka v Umagu, ki bi morala biti dolga dobrih 160, je bila na koncu samo 80. Kolesarje je oviral predvsem dež, kmalu po startu pa se je v beg podala peterica kolesarjev. Organizatorjem pa se je zgodila manjša neprijetnost, saj so ubežnike med dirko preusmerili na napačno cesto izven trase. V zadnjem krogu pa so izjemno uigranost že v začetku sezone pokazali člani Adrie Mobila. Postavili so se na čelo glavnine in branili predvsem Mateja Mugerlija in Aljaža Hočevarja.

Radoslav Rogina je nato na zadnjem vzponu močno pospešil in povsem razpotegnil glavnino. Štiri kilometre pred ciljem je sledil še napad Mateja Mugerlija. Vendar pa je Primorca glavnina, predvsem po zaslugi mladega moštva Astana, ujela zgolj šesto metrov pred ciljem. Astanin vlak pa je znal izkoristiti sprinter Aljaž Hočevar, ki je v zaključku ohranil dovolj moči, da je ugnal vso konkurenco. To je zanj prva zmaga med elito. Med deseterico sta se uvrstila še Rajšp in Pibernik. Oba člana ljubljanske Radenske.

»Zmage sem zelo vesel, čez zimo sem dobro treniral in vedel sem, da sem dober. A zmage nisem pričakoval. Čeprav je bila dirka skrajšana, je zmaga enako sladka, « je za uradno spletno stran moštva Adria Mobil povedal komaj 21-letni Hočevar. »Fantje so se držali načrta. Ker so Mugerlija ujeli, je bila odgovornost na Hočevarju. Le ta jo je več kot upravičil. Zmaga Aljaža in ekipe je odlična popotnica za nadaljnje dirke, « pa je ravno tako za uradno spletno stran moštva dejal trener Boštjan Mervar.

Pariz-Nica, skupni vrstni red
1. Andrew Talansky (ZDA) Garmin Sharp 14:39:36
2. Andrej Grivko (Ukr) Astana 0:03
3. Davide Malacarne (Ita) Europcar isti čas
4. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step 0:04
5. Gorka Izagirre (Špa) Europcar 0:05
6. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil DCM 0:06
7. Richie Porte (Avs) Sky 0:07
8. Peter Velits (Svk) Omega Pharma Quick Step 0:08
9. David Lopez (Špa) Sky 0:09
10. Jonathan Hivert (Fra) AG2R La Mondial 0:12
20. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0: 17
43. Borut Božič (Slo) Astana 1:23

Tirreno-Adriatico, rezultati ekipnega kronometra

1. Omega Pharma-Quick Step 19:24
2. Movistar Team 0:11
3. BMC 0:16
4. Cannondale (Kristjan Koren) 0:19
5. Astana (Jani Brajkovič) 0:20
6. Orica-Greenedge 0:24
7. Sky 0:25
8. Team Saxo-Tinkoff 0:32
9. Lampre Merida 0:35
10. RadioShack Leopard 0:36
19. Vacansoleil DCM (Grega Bole) 1:04
22. Euskaltel Euskadi (Robert Vrečer) 1:06

Trofej Umag, rezultati
1. Aljaž Hočevar (Slo) Adria Mobil 2:04:30
2. Oscar Landa (Nor) Team Oster Hus Ridley
3. Gemot Auer (Avt) WSA
4. Marco Benfato (Ita) Astana Continental Team
5. Krisztian Lovassy (Mad) Utensilnord
6. Andrej Rajšp (Slo) Radenska
7. Lukas Ranacher (Avt) Arbo Gebruder Weiss Oberni
8. Luka Pibernik (Slo) Radenska
9. Martin Weiss (Avt) Tirol Cycling Team
10. Jan Nikolas Droste (Nem) Team Heizomat
18. Martin Otoničar (Slo) Radenska
29. Matej Mohorič (Slo) Sava Kranj

Oglejte si del ekipnega kronometra na dirki Tirreno-Adriatico


Oglejte si zaključne tri kilometre tretje etape dirke Pariz-Nica

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ