Hrvaška: Božič spet bežal, Sivcov najmočnejši

Hrvaška: Božič spet bežal, Sivcov najmočnejši
20.04.2018 AVTOR: D. Z.
Tour of Croatia. Jon Božič spet bežal. Konstantin Sivcov zmagal na zahtevnem vzponu. Domen Novak najboljši Slovenec. Adriji Rogina četrti.

Na dirki po Hrvaški je za kolesarji tretja etapa, prva gorska. Govorimo o 134 kilometrov dolgi preizkušnji s ciljnim vvzponom na Biokovo (Sv. Jure).

Prvih dobrih sto kilometrov je bilo ravninskih. Potem pa se je začel ciljni vzpon na Bikovo. Govorimo o 29 kilometrov dolgem klancu s povprečnim naklonom 5,8 %, na katerem je prišlo do velikih razlik. Tudi tretji dan zapored je bil v pobegu dneva Jon Božič, sicer član moštva Adria Mobil.

Tokrat je v begu sodeloval skupaj s štirimi kolesarji, bil pa je še bolj viden, saj je nosil belo majico vodilnega med mladimi kolesarji. Nosilec majice vodilnega v skupnem seštevku Grosu pa je bil na varnem v glavnini, ki je 40 kilometrov do cilja zaostajala za štiri minute in pol. Van der Lijke je bil še zadnji ubežnik, ki se je moral predati dobrih 19 kilometrov pred ciljem. prvem delu vzpona so najdlje ritem narekovati kolesarji moštva Trek, ki so skrbeli za selekcijo.

V tej skupinici so vztrajali tudi Domen Novak, Tadej Pogačar in Hrvat v dresu Adrie Mobila Radoslav Rogina. Niklas Eg je opravil ogromno dela pri selekciji. Najprej sta popustila Novak in Pogačar, medtem ko je Rogina vseskozi vztrajala na drugem mestu. Deset kilometrov do cilja je napadel Konstantin Sivcov, odzval se je Rogina. Izoblikovala se je skupina štirih kolesarjev in sledil je napad Pietra Weeninga.

Sivcov, Rogina in Gidič pa se na to pospeševanje niso odzvali prav takoj. Dobre tri kilometre pred ciljem pa je napadel še Sivcov, ki se je sam podal na lov za Weeningom. Kilometer in pol pred ciljem je Sivcov Weeninga ujela in nadaljeval za napadom. A Weening je uspel odgovoriti na to, medtem ko sta se Rogina in Gidič poskušala približati vodilnima. Med vodilnima je sledilo taktiziranje pred sprintom. Dobil pa ga je Sivcov. Drugi Weening je zaostal za štiri sekunde.

Tretji je bil z zaostankom 49 sekund Gidič, tudi najboljši med mladimi. Sledili so Rogina, Eg, Pearson, Brambilla, Acosta, Nych … Domen Novak je bil 11., Tadej Pogačar pa 14. Žiga Ručigaj je zasede 22. mesto, Jani Brajkovič pa 29. Sivcov je prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima osem sekund prednosti pred Weeningom ter 47 pred Gidičem. Rogina je z minuto in šestimi sekundami zaostanka četrti. Najboljši Slovnec je Domen Novak na 11. mestu. Tadej Pogačar je 14., Žiga Ručigaj 19., Jani Brajkovič 29., Matej Mohorič 36. …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ