Il Lombardia: Po poteh prve Tadejeve zmage

Il Lombardia: Po poteh prve Tadejeve zmage
24.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Za zaključek sezone nas vsekakor čaka še en vrhunec - dirka po Lombardiji. Trasa taka, kot je bila leta 2021, ko je prvo od dveh zaporednih zmag slavil Tadej Pogačar.

7. oktobra bo na sporedu še zadnja izmed velikih enodnevnih klasik. Že po tradiciji je to dirka po Lombardiji, ki ji pravijo tudi dirka odpadlih listov. V zadnjih dveh izvedbah smo videli slavje Tadeja Pogačarja. Enkrat v Comu, enkrat pa v Bergamu. Zdaj bo trasa spet taka, kot je bila leta 2021.

Kolesarji se bodo tokrat na pot podali v Comu, cilj pa bo gostil Bergamo. Prvi del sicer 238 kilometrov dolge dirke je lažji, večina višinskih metrov - na celotni dirki jih bodo kolesarji premagali kar 4400 - se zvrsti od 145 kilometra dalje. Prvi vzpon dneva je znamenita Madonna del Ghisallo. A tokrat z lažje smeri. Gre za 8,8 km dolg klanec s 3,9-odstotnim povprečnim naklonom.

Sledila bo bolj ali manj ravninska vožnja, po dobrih 90 kilometrih dirkanja pa potem drugačna Lombardija. Polna vzponov. Najprej bo na sporedu vzpon Roncola. ta je dolg 9,4 km. Povprečni naklon je 6,6-odstoten. Osrednji del tega klanca je tudi 10-odstoten in zato zahtevnejši, kot se sicer sprva zdi. Sledi 6,8 km dolg Berbenno s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom.

Po spustu in položnejšem vzpenjanju pa bo na vrsto prišel prelaz Crocetta. Gre za 11 km dolg vzpon s 6,2-odstotnim povprečnim naklonom. Po krajšem spustu pa ni časa za predah. Najprej bo 1,4 km dolg klanec s 7,1-odsotonim naklonom, potem pa bo sledila še Zambla Alta. To bo 2,5 km dolg klanec s 7-odstotnim naklonom. S 1257 metri nadmorske višine bo to tudi najvišja točka letošnje dirke po Lombardiji.

Na vrh bodo kolesarji prišli 65 kilometrov pred ciljem. A v naslednjih 20-ih bo spust. Potem pa zadnji zahtevnejši vzpon na prelaz Ganda. Ta je dolg 9,2 km, pvoprečni naklon pa je 7,3-odstoten. Najstrmejši so zadnji trije kilometri, zato je tu priložnost za tiste najresnejše napade, saj bo karavana na vrh prišla po prevoženih skoraj 207 kilometrih.

Sledila bosta 16 kilometrov dolg spust in krajša ravnina pred zadnjim vzponom dneva - Colle Aperto. Ta je dolg 1,6 km, povprečni naklon pa je 7,9 km. Zaključek poteka po granitnih kockah. Vrh je po 234,8 km dirkanja in sledi samo še spust na ulico Viale Roma v Bergamu, kjer bo tudi cilj. Leta 2021 je Pogačar napadel na prej omenjeno Gando.

Na spustu in potem na ravninske delu ga je ujel Masnada. V samem sprintu pa je bil Pogačar prepričljivo močnejši. Pogačar bo letos napadal že tretjo zmago. Fausto Coppi jih ima največ. Zbral jih je kar pet. Naporažen je bil kar štiri leta zapored. Sledi Alfredo Binda s štirimi. Po trikrat so zmagali Damiano Cunego, Sean Kelly, Gino Bartali, Gaetano Belloni, Costante Girardegno in Henri Pelissier.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ