Ineos se vrača na stara pota prevlade na Grand Tourih

Ineos se vrača na stara pota prevlade na Grand Tourih
01.06.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Morda Egan Bernal ni bil najmočnejši kolesar na Giru, zagotovo pa je bila ekipa Ineos v minulih treh tednih na rožnati pentlji za razred boljša od konkurence. O Giru, Dauphineju in dirki po Sloveniji govori tokratni Hudičev jezik.

Ker se je lanska dirka po Franciji za Ineos izšla res slabo, ob tem so tudi lani na Giru prišli do zmage predvsem s pretkanim »skrivanjem« vse do zadnjih, odločilnih etap, smo kar nekoliko pozabili, kako dominanten je lahko stroj britanske superekipe. Na Giru o tem ni bilo nobenega dvoma, v Ineosu upajo, da bo tako tudi na Dauphineju, ki pravkar poteka, in seveda julija na rumeni pentlji.



Ganna, Castroviejo in Martinez junaki Bernalove zmage

Egan Bernal je bil na kolesu najmočnejši, ko je bilo to najbolj potrebno in je povsem zasluženo osvojil prvo rožnato majico v karieri. Veliko vprašanje pa je, če bi v zadnjem tednu, ko se je njegova krivulja forme že obrnila navzdol, zdržal vse napade tekmecev, če ne bi imel ob sebi izjemnih ekipnih kolegov v Ineosu.

Filippo Ganna ni le ta trenutek najboljši kronometrist sveta (kar je dokazal z zmagama na obeh vožnjah na čas na Giru), opravlja tudi vlogo, kakršno na severnih klasikah v ekipi Deceuninck QuickStepa opravlja Tim DeClerq. Ganna je lahko ure in ure na čelu pelotona in navija dovolj visok ritem, da celo skupino ubežnikov sam drži pod nadzorom, lahko pa v skupini s favoriti povzroči pravi kaos, če ga pri Ineosu uporabijo za krajši, a bolj intenziven interval na čelu skupine.

Jonathan Castroviejo je bil krmar Ineosove barke na vzponih, izkušeni Španec zna brezhibno preračunati, koliko vatov mora poganjati, da bo opravil zadano nalogo, a hkrati ne bo prezgodaj ostal brez sape. Kako dragocen je, se je najbolj pokazalo v sobotni predzadnji etapi Gira, ko je v zadnjih 40 kilometrih prebrodil krizo Ineosa in poskrbel, da Damiano Caruso ni resno ogrozil rožnate majice.

In potem je tukaj še Daniel Martinez. Težko bi za lanskega zmagovalca dirke po Dofineji rekli, da je bila njegova izjemna predstava v minulih treh tednih presenečenje, pa vendarle se je po prestopu k Ineosu kar nekoliko izgubil v množici zvezdnikov v britanski ekipi. Tokrat je bil Bernalova desna roka, v najtežjih trenutkih ga je tudi s kretnjami vzpodbujal, da naj grize dalje, narekoval je ritem za svojega kapetana, ob tem pa dirko še vedno končal na izjemnem petem mestu v skupnem seštevku.

Kar so kolesarji Ineosa pokazali na Giru, bi se dalo preslikati tudi na francoske ceste - Geraint Thomas morda ne bo najmočnejši kolesar na Touru, bo pa imel ob sebi izjemen britanski stroj. Bo tudi on domov odšel z rumeno majico?

Sagan potiho prišel do ciklamne majice

Peter Sagana na letošnjem Giru ni bil kdove kako viden, ni se udeleževal pobegov v gorskih etapah, kot smo vajeni z dirk po Franciji, a je po zaslugi etapne zmage in dobrega dela Bore Hansgrohe vseeno domov odnesel prvo ciklamno majico za najboljšega po točkah.

Sagan je bil v prvem tednu konstanten v šprintih, v 10. etapi je izkoristil priložnost za zmago, na roko pa mu je šlo dejstvo, da se je večina najboljših šprinterjev od dirke poslovila že precej pred Milanom. Pri Bori Hansgrohe so tako morali paziti predvsem na Davideja Cimolaija, a Israel Start-Up Nation ni imel dovolj močne zasedbe, da bi sam lahko nadzoroval ubežnike, kar smo lahko najbolje videli v 18. etapi, ko je spet uspel pobeg.

Morda tudi zaradi »ustrahovanja« Sagana na čelu glavnine, ki je »lajal« na tekmece, da naj ne lovijo ubežnikov. Beg se je odpeljal, točke so bile oddane, ciklamna majica pa v žepu Petra Sagana. Tokrat ne na tako glamurozen način, kot smo jih bili vajeni iz minulih izvedb dirke po Franciji, a vseeno dovolj učinkovito, da je Sagan izpolnil glavni cilj.

Če se za hip pomudimo še ob zmagovalcih preostalih tekmovanj - modra majica najboljšega na gorskih ciljih je pripadla Geoffreyu Bouchardu, ki je točke nabiral v pobegih, najboljši mladi kolesar je s skoraj 7 minutami naskoka Egan Bernal, najboljša ekipa Gira pa Ineos - s 26:52 prednosti pred Jumbo Vismo!

Dauphine bo pokazal, kdo je lahko optimističen pred Tourom

Na dirki po Dofineji ali kriteriju Dauphine se je zbrala kopica kolesarjev, ki na glas ali potiho računajo na uvrstitev v prvo deseterico na dirki po Franciji. Dirka je letos na sporedu v nenavadno zgodnjem terminu, razlog so seveda olimpijske igre, zaradi česar se je celoten koledar za skoraj 14 dni premaknil nazaj, tako bomo tudi štart Toura spremljali že 26. junija.

Na dirki po Dofineji so vse oči uprte v Gerainta Thomasa, ki se na dirke vrača po dolgih višinskih pripravah na ognjeniku Teide na Tenerifih, kjer je imel ob sebi tudi slovenskega maserja Marka Džala. Thomas je prvi dve etapi preživel brez težav, spet pa je bil v težavah Chris Froome, ki ne najde in ne najde poti iz krize.

Če je bil Froome v težavah že na prvih vzponih dirke, ga bomo v najtežjih etapah očitno spremljali v »gruppettu«, kar ni dobra napoved pred Tourom. Zanimivo bo videti, kdo se bo izkazal na glavni pripravljalni dirki - če bi denimo povsem v ospredju končal David Gaudu, bi apetiti francoske javnosti spet zrasli v nebo …

Mohorič in Tratnik na Sloveniji, Mezgec žal ne

Do dirke po Sloveniji je le še dober teden dni, direktor dirke Bogdan Fink pa je v nedeljo v Cerkljah za Val 202 sporočil, da sta Matej Mohorič in Jan Tratnik potrjena v ekipi Bahrain Victoriousa in da prihajata na zeleno pentljo.

Zelo dobra novica za slovenske navijače, malo manj spodbudne pa so bile novice glede Luke Mezgeca, ki je dobil koronavirus in je moral izpustiti del priprav, posledično je izpustil kriterij Dauphine, kjer bi moral nastopiti, žal bo izpustil tudi dirko po Sloveniji. Mezgec se je odpravil na še ene višinske priprave, da bi do Toura nadoknadil čim več izgubljenega in se vrnil v pravo tekmovalno formo.

Prvi zvezdnik bo nedvomno Tadej Pogačar, na trenutno še neuradni štartni listi pa je kar nekaj zanimivih imen - tudi četrti z Gira Aleksandr Vlasov, ki je na slovenski pentlji že stal na odru za zmagovalce.

Hudičev jezik bo z vami spet prihodnji teden, ko bo dirka po Dofineji že odločena, dirka po Sloveniji pa tik pred začetkom.



Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ