Italijan stopil iz Kumpove sence

Italijan stopil iz Kumpove sence
03.04.2016 AVTOR: D. Z.
Filippo Fortin je po lanskem drugem mestu zdaj dobil dirko za VN Adrie Mobil. Najboljši Slovenec je bil David Per.

Zahtevnejša trasa
Organizatorji so danes izpeljali še drugo dirko za VN Adrie Mobila. Dirka se je začela pred stavbo tega podjetja, po 176 kilometrih pa se je končala na Glavnem trgu v Novem mestu. Na startu so bili vsi najboljši slovenski kolesarji, ki kolesarji v slovenskih in tujih kontinentalnih moštvih. Nova pravila organizatorjem omogočajo, da tudi na dirke druge kategorije privabijo največ dve moštvi s Prokontinentalno licenco.

To sta bili Roth in Nippo Vini Fantini. Zaradi bolezni na startu vseeno ni bilo Grege Boleta, ki sicer vozi za italijansko ekipo. Organizatorji pa so v primerjavi z lanskim letom, ko se je v sprintu zmage veselil Marko Kump, traso krepko spremenili. Predvsem pa so jo naredili nekoliko težjo. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Kmalu po startu. Najprej so se povzpeli na Brezovico. Vrh je bil na 538 metrih nadmorske višine.

Ubežniki brez večjih možnosti za uspeh
Sledil je spust v Semič in klanec na najvišjo točko dirke - govorimo o 615 metrov visoki Vahti. Po spustu so kolesarji na 65 kilometru prvič prišli v središče Novega mesta in so tudi prvič prečkali ciljno črto. Sledil je vzpon na 451 metrov visoki Dolž. Vrh so kolesarji dosegli po prevoženih slabih stotih kilometrih. Na ta vzpon so se podali še enkrat. Tokrat skoraj 50 kilometrov kasneje. Sleidl je še spust proti Novemu mestu.

Tam pa so opravili še tri pet kilometrov dolge kroge. Dirka je bila polna napadov, a prav nobena ubežna skupina si ni uspela privoziti večje prednosti. V pobegu dneva - v ospredju je vztrajala peterica kolesarjev - je sodeloval tudi Domen Novak. A glavnina ubežnikom ni dovolila, da bi si privozili večjo prednost. Njihov poskus je bil dokončno končan na vzponu na Dolž okrog 30 kilometrov pred ciljem.

Fortin do zdaj v Kumpovi senci
Glavnina se je na razgibanem terenu sicer krepko zmanjšala, a do prave selekcije ni prišlo. Tudi na zaključnih krogih ne. Tam so številni kolesarji poskušali z napadom. Tudi Radoslav Rogina je napadel. Vsi poskusi pa so bili neuspešni, tako da smo lahko videli sprint. Dobil ga je Italijan Filippo Fortin, ki je bil na Glavnem trgu lani na dveh dirkah drugi.

Obakrat je zaostal za Markom Kumpom, tudi na lanski prvi izvedbi VN Adrie Mobila. Član moštva GM Europa Ovini je premagal dva rojaka. Drugi je bil Alberto Cecchin (Roth), tretji pa Eugenio Bani (Amore e Vita). Med deseterico so se uvrstili štirje Slovenci. David Per je bil četrti, Rok Korošec, 7., Andi Bajc 8. in Gašper Katrašnik 10. TIlen Finkšt je bil 15., Žiga Grošelj 18., Jon Božič pa 19.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ