Izjemni Chaves dobil zadnjo klasiko

Izjemni Chaves dobil zadnjo klasiko
01.10.2016 AVTOR: D. Z.
110. dirko po Lombardiji je dobil Esteban Chaves. Grega Bole in Jan Polanc sta odstopila.

Dirka po Lombardiji
1. Esteban Chaves (Kol) Orica-BikeExchange 6:26:36
2. Diego Rosa (Ita) Astana Pro Team
3. Rigoberto Uran (Kol) Cannondale-Drapac
4. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:06
5. Davide Villella (Ita) Cannondale-Drapac 1:19
6. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 1:24
7. Robert Gesink (Niz) Team LottoNl-Jumbo
8. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Alpecin
9. Alessandro De Marchi (Ita) BMC Racing Team
10. Pierre-Roger Latour (Fra) AG2R La Mondiale
11. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:26
12. Gianluca Brambilla (Ita) Etixx - Quick-Step 2:04
13. Rodolfo Andres Torres (Kol) Androni Giocattoli - Sidermec 2:05
14. Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team 2:42
15. Rui Costa (Por) Lampre - Merida 5:02
16. Matvej Mamikin (Rus) Team Katjuša
17. Rudy Molard (Fra) Cofidis, Solutions Credits
18.  Darwin Atapuma (Kol) BMC Racing Team 5:33
19. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo 6:24
20. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 6:36

Brez lanskega zmagovalca
Še zadnja prava enodnevna klasika je za kolesarji. Seveda govorimo o zelo zahtevni dirki po Lombardiji. Na startu v italijanskem Comu sta bila tudi dva Slovenca Jan Polanc in Grega Bole. A slovenska predstavnika sta odstopila. Od Coma do Bergama je bila namreč zelo dolga pot.

Kolesarji so morali premagati kar 241 kilometrov in nadvse zahtevne vzpone. Na startu ni bilo lanskega zmagovalca Vincenza Nibalija, zato pa je bilo v Comu kar nekaj kolesarjev, ki so to dirko že dobili. Tudi Damiano Cunego, ki jo je dobil že trikrat ter Philippe Gilbert in Joaquim Rodriguey s po dvema zmagama.

Četverica ubežnikov
Takoj po startu je prišlo do napadov, a do prvega izmed osmih zahtevnejših vzponov – Madonna di Ghisallo – je glavnina ostala skupaj. Na strmejšem odseku tega vzpona je prišlo do pravega napada in v ospredju so se znašli Damiano Caruso (BMC), Stefan Denifl (IAM), Mickael Cherel (AG2R La Mondiale) in Rudy Molard (Cofidis).

Na vrhu Ghisalla je imela ubežna skupina že štiri minute naskoka pred glavnino. V tej so največ časa v ospredju preživeli člani Astane in Cannondala. Sledila je druga polovica dirke, tista najzahtevnejša. V ospredju je najprej popustil Denifl, potem Cherel. Glavnina je razliko zmanjšala na manj kot tri minute. Sledil je vzpon na San Antonio Abbandonato. Caruso je v ospredju ostal sam, medtem ko je v glavnini že prišlo do pravih napadov.

35 km pred ciljem odločilni napad Chavesa
Bardet, Chaves, Valverde, Rosa, Gesink … Številni so poskušali z napadi, vendar neuspešno. Do selekcije je sicer prišli, a največji favoriti so ostali skupaj. Do cilja pa je bilo še 50 kilometrov. V ozadju je ostal Rigoberto Uran, ki pa je kasnejše taktiziranje te skupine izkoristil in se vrnil v igro za zmago.

Na Selvinu pa je skupina ujela še Carusa in sledil je oster napad Estebana Chavesa. Romain Bardet in Rigoberto Uran sta ga s težavo ujela. Kasneje se jim je pridružil še Diego Rosa, ki je sprva pomagal Fabiu Aruju. A kapetan mu ni mogel slediti in Rosa je nadaljeval sam. Četverica je imela na spustu proti Bergamu 40 sekund naskoka pred desterico zasledovalcev, ki pa ni bila dovolj složna, da bi ujela najmočnejše.

Chaves tik pred ciljem premagal Roso
Na zadnjem vzponu na Bergamo Alto je spet skočil Chaves, popustila pa sta Bardet in Rosa. Uran mu je lahko sledil, a Kolumbijca sta preveč taktizirala, tako da ju je ujel še Rosa. Trojica je tako v sprintu obračunala za zmago. Rosa je prvi napadel že daleč pred ciljem, a je imel Chaves pripravljen odgovor.

Potem pa je Italijan poskušal preostala konkurenta presenetiti še v zadnjem zavoju pred samim sprintom. Zdelo se je že, da bo Rosi uspelo. A tik pred ciljno črto ga je uspel prehiteti Chaves, sicer član Orice BikeExchanga. Chaves je postal prvi neevropejec, ki je dobil dirko po Lombardiji. Rosa je bil drugi, tretji pa Uran.

“Neverjetno. Ne morem verjeti, da sem dobil dirko po Lombardiji. Tu sem v dresu Coldeportesa prestopil med profesionalce, dve leti sem živel v Bergamu, zdaj pa sem dobil dirko. To je res nekaj posebnega, ” je dejal Chaves, ki se je še zahvalil ekipi. Za njim je izjemna sezona, saj je bil drugi na dirki po Italiji in tretji na dirki po Španiji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ