Izjemni Matej Mohorič v Baskiji

Izjemni Matej Mohorič v Baskiji
31.07.2021 AVTOR: DZ, foto: Bahrain Victorious

Matej Mohorič je po izjmnem dirkanju in dolgem pobegu prišel do drugega mesta na prestižni klasiki v San Sebastianu! V sprintu ga je premagal Neilson Powless.

Po olimpijskih igrah se nadaljuje sezona World Tour dirk. Običajno je prva pomembnejša klasika po dirki po Franciji Clasica San Sebastian v Baskiji. Na startu 223 kilometrov dolge preizkušnje sta bila tudi Domen Novak in Matej Mohorič, ki se je vrnil po zasluženem dopustu. Kolesarje so pričakali tradicionalni vzponi, vse skupaj pa je dodatno otežil dež. Kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala skupina 16 ubežnikov.

Sestavljali so jo Lilian Calmejane, Mikael Cherel (oba Ag2r Citroen), Valerio Conti, Alexandr Riabushebko (oba UAE Team Emirates), Johan Jacobs, Jose Joaquin Rojas (oba Movistar), Javier Romo (Astana-Premier Tech), Jeremy Cabot (Total Energies), Jokin Murguialday, Jon Barrenetxea (oba Caja Rural-Seguros RGA), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Tsgabu Grmay (BikeExchange), Oscar Cabedo, Daniel Navarro (oba Burgos-BH), Xandres Vervloesem (Lotto-Soudal) in Romain Hardy (Arkea-Samsic).

Prve vzpone so ubežniki prevozili v ospredju, pod znamenitim Jaizkibelom pa so imeli samo še dobro minuto prednosti. Do cilja je bilo še 70 kilometrov. Predvsem kolesarji Jumbo Visme in Ineos Grenadiers so narekovali oster ritem. Nekateri kolesarji so pobegnili, na spolzkem spustu pa je pospešil tudi Mohorič. Kljub trudu je vse manjša glavnina ujela vse kolesarje, z izjemo Roma. Vmes je prišlo tudi do številnih padcev.

Na naslednjem vzponu - to je bil Erlaitz - je pospešil Mikel Landa, sledil pa mu je lahko Simon Carr, ki ga je do vrha tudi prehitel. Carr je ostal sam v ospredju, na spustu pa so napadli Mohorič, Honore, Rota in Powless. Slednji je lahko le sledil, saj je imel v ospredju Carrja. Tega je skupinica ujela 23 kilometrov pred ciljem. Peterica je imela 50 sekund prednosti pred glavnino in ta razlika se je predvsem po zaslugi Mateja Mohoriča povečevala.

Sledil je še zadnji klanec. Carr je popustil, Powless pa napadel. Mohorič pa je bil spet izjemen. V svojem ritmu je nadaljeval proti vrhu vzpona in ujel tudi Powlessa. Sledil je spust in v desnem ovinku je Mohorič zadel ob robnik. Uspel se je ujeti, medtem ko je Honore padel, a se tudi takoj pobral. Powless je prvi nadaljeval, Mohorič ga je ujel dobra dva kilometra pred ciljem. Prišel je še Honore. Sledil je sprint.

Mohorič ga je začel s prvega mesta, a Powless ga je uspel tik pred ciljno črto prehiteti. V napetem sprintu je Honore zasedel tretje mesto. Lorenzo Rota je bil četrti. Dobro minuto za njimi se je za peto mesto udarila skupina s favoriti. Najboljši med njimi je bil Alessandro Covi. Sledili so Julian Alaphilippe, Christian Odd Eiking, Jonas Vingegaard, Gianni Moscon in Bauke Mollema.

“Tako kot so vse enodnevne klasike, je bila tudi ta zelo težka. Ceste so bile zaradi dežja mokre in spolzke. Še posebej na spustih smo morali biti spredaj. Mikel je napadel na strmem vzponu, a si ni privozil dovolj velike prednosti. Zato sem na spustu izpeljal protinapad. Še z nekaterimi drugimi fanti mi je uspelo privoziti nekaj prednosti pred zadnjim vzponom. Na vzponu sem se vozil z najboljšimi. Na spustu pa sem napačno ocenil ovinek in skorajda padel. Na srečo brez posledic. Ostal sem z vodilnimi in prišli smo v sprint. Bil sem drugi. Powless je bil močnejši danes. Zato sem zadovoljen z rezultatom. To je največ, kar sem lahko dosegel. Škoda, ker nisem zmagal, a upam, da mi bo uspelo naslednjič,” je dejal Mohorič.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ