Izjemni Valverde bežal 70 km, Špilak že ob najboljših

Izjemni Valverde bežal 70 km, Špilak že ob najboljših
12.02.2017 AVTOR: D. Z.
Alejandro Valverde je prikazal izjemno predstavo na dirki po Murciji. Po dolgem pobegu je tudi zmagal. Simon Špilak 21.

V Španiji je bila na sporedu enodneva dirka prve kategorije po Murciji. Ta je bila nadvse zahtevna, predvsem pa so bili na startu številni odlični kolesarji.

V glavnini je bilo tudi šest Slovencev: Luka Mezgec, Luka Pibernik. David Per, Jan Tratnik ter dva, ki sta s to dirko začela sezono Domen Novak in Simon Špilak. Na tej dirki smo že kar vajeni, da na prvih mestih konča izkušeni Alejandro Valverde. Prvič se je tu zmage veselil že leta 2004, potem pa je dirko do letos dobil še trikrat. Tudi tokrat je bil med favoriti.

Pri Movistarju so mu na 183 km dolgi preizkušnji še kako pomagali. Najprej se je v ospredju izoblikovala skupinica treh ubežnikov. Sestavljali so jo Sam Bewley, Evan Huffman in Jelle Wallays. A prav kolesarji Movistarja so poskrbeli, da jih je glavnina ujela. Sledil je vzpon na Alto Collado Bermejo. Govorimo o 8,4 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 6,7 %. Čeprav je bilo do konca še več kot 70 kilometrov, se je Alejandro Valverde odločil za oster napad.

Slediti so mu poskušali Simon Špilak, Jon Izagirre, Tjesj Benoot, Tony Gallopin in Garikoitz Bravo. A ujeti ga niso mogli. Valverde domače ceste, tudi spust dobro pozna in je tako lahko prav na spustu še povečal prednost. Po koncu spusta, 35 km pred ciljem je imel že skoraj dve minuti in pol prednosti, medtem ko je večja skupina ujela prve zasledovalce. Sledil je pravi kronometer Valverdeja, ki se je moral boriti tudi z nasprotnim vetrom.

Na koncu je ob povprečni hitrosti 45,1 km/h slavil izjemno zmago. “Predvsem zaradi močnega nasprotnega vetra je bilo zelo težko. Načrtoval sem napad na vzponu Collado Bermejo. Kolegi so navijali oster ritem, vendar pa sem upal, da se mi bo iz ozadja še kdo pridružil in mi pomagal pri narekovanju ritma. Rekel sem si. Še spust odpeljem, če pa me ujamejo, potem bom sprintal in morda zmagal, ” je po 70 kilometrih bega in po peti zmagi na tej dirki dejal Valverde:

“Zame je vedno nekaj posebnega, če dobim domačo dirko. Zmago poklanjam vsem ljudem v tej pokrajini, ki vedno navijajo zame, tudi ko dirkam v tujini. Ta zmaga je res najlepša od vseh petih, saj sem se boril z nasprotnim vetrom. Moral sem poskusiti, pa čeprav je bilo še daleč do cilja. To je bilo edino mesto za napad, če sem želel zmagati s samostojno vožnjo. Tvegal sem in uspelo mi je.

Dve minuti in deset sekund za njim se je za zmago udarila skupina 21 kolesarjev. Drugo mesto je zasedel 22-letni član Katjuše Jhonatan Restrepo, pri tem pa sta mu pomagala tudi Kišerlovski in Špilak, ki je na koncu zasedel 21. mesto. Tretji je bil Patrick Konrad. Sledili pa so Roelandts, Planckaert, Izagirre, Juul-Jensen, Benoot … Jan Tratnik je bil z dobrimi štirimi minutami zaostanka 26. Luka Pibernik je bil 40., David Per 65., Luka Mezgec 87., Domen Novak pa 113.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ