Izjemni Vincenzo Nibali ugnal sprinterje!

Izjemni Vincenzo Nibali ugnal sprinterje!
17.03.2018 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali je po napadu na Poggio dobil prestižno klasiko Milano-Sanremo.

Na sporedu je bila že 109. klasika Milano-Sanremo. Govorimo o z 294 kilometrih najdaljšo klasiko v sezoni. Pravijo ji tudi Pomladanska dirka.

Dirka se je začela na Via della Chiesa Rossa v Milanu. Potem pa je sledila dolga ravnina. Vse o dobrih 130 kilometrov, ko so se kolesarji povzpeli na 532 metrov visok prelaz Turchino. Po strmejšem spustu je spet sledila dolga ravnina. Vse v pričakovanju zadnjih vzponov. Najprej Capo Mele, potem Capo Cervo in Capo Berta.

Potem pa dva vzpona, o katerih se na tej dirki vseskozi govori. Najprej Cipressa, potem pa Poggio. Vzpon na Cipresso je dolg 5,6 km, povprečni naklon znaša 4,1 %. Najstrmejši odsek je 9-odstoten. Tu so v preteklosti številni favoriti poskušali z napadi, vendar pa so bili ti napadi večinoma neuspešni. Na vrh kolesarji namreč pridejo po prevoženih 269 kilometrih. Do vznožja naslednjega vzpona pa je več kot deset kilometrov, tako da lahko glavnina nadoknadi izgubljene sekunde. Potem pa je tu še Poggio. Prav na tem vzponu so lani odločilni napad izvedli Sagan, Kwiatowski in Alaphilippe.

Poggio je dolg 3,7 km, povprečni naklon znaša 3,7 %, najstrmejši odsek pa je 8-odstoten. Na vrh bodo kolesarji prišli po 286 kilometrih. Sledi še skoraj tri kilometre dolg spust in ravnina do ulice Via Roma, kjer je cilj. Na tej dirki vedno gledamo boje med sprinterji in tistimi, ki poskušajo z napadom v zaključnih kilometrih. Kaj se je torej dogajalo na letošnji dirki? Na startu so bili tudi Simon Špilak, Kristijan Koren, Matej Mohorič in Luka Pibernik. Nastopiti bi moral tudi Luka Mezgec, vendar pa je zbolel, tako da so ga pri ekipi Mitchelton Scott pred dnevi zamenjali. Kmalu po startu – kolesarje je oviral dež – je prišlo do pričakovanega pobega.

V ospredju se je zbrala skupina devetih kolesarjev. To so bili Mirco Maestri, Lorenzo Rota (oba Bardiani CSF), Jevgenij Kobernijak (Gazprom Rusvelo), Guy Sagiv, Dennis Van Winden (oba Israel Cycling Academy), Sho Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini), Charles Planet (Novo Nordisk), Matteo Bono (UAE Team Emirates) in Jacopo Mosca (Wilier Selle Italia). Že po dobri uri dirkanja so si privozili okrog sedem minut prednosti, potem pa se je tudi glavnina organizirala in pričela zmanjševati razliko. Dobrih 60 kilometrov pred ciljem je prišlo do padca, v katerega sta bila vpletena tudi sprinterja Alexander Kristoff in Andre Greipel.

Tik pred vznožjem prej omenjene Cipresse je glavnina ujela še preostale štiri ubežnike – najdlje so vztrajali Maestri, Rota, van Winden in Bono – tako da je vse potekalo po pričakovanjih. Sledilo je odločilnih 30 kilometrov. Konovalovas je na Cipressi narekoval ritem in tako poskušal preprečiti morebitne napade, saj je Konovalovas pripravljal teren za sprinterja Arnauda Demarja. Slednji je to dirko dobil pred dvema letoma. Potem so ritem pospešili kolesarji moštva Sky. V njihovih vrstah je kolesaril lanski zmagovalec Michal Kwiatkowski. Člani britanskega moštva so želeli zaključek narediti čim težji, tako da sprinterji ne bi imeli možnosti za obračun za zmago.

Tudi Matej Mohorič je opravil svoj del naloge, ko je v ospredju pripeljal Vincenza Nibalija. Cipressa je minila brez pravega napada in sledil je ravninski odsek do vznožja Poggia. Sledil je dvoboj vlakov moštev FDJ in Lotto Soudal. Vse s pogledom proti Poggiu. Saganovi kolegi pri Bori Hansgrohe so prevzeli pobudo v ospredju. Vsi sprinterji so bili pred Poggiom še v igri, potem pa je prišlo do skupinskega padca. Številni kolesarji so se znašli na tleh. Spet je padel Mark Cavendish. Sledil je Poggio in napad Vincenza Nibalija. Italijan je hitro pridobil občutnejšo prednost, medtem ko so se v lov za njim podali člani Skyja.

A na vrh Poggia je Nibali prišel sam in sledil je tehnično zahteven spust. V ozadju je Saganu z narekovanjem ritma na pomoč priskočil Daniel Oss. Na spustu je v glavnini prišlo do novega padca. Sledil je neuspešen napad Mattea Trentina, medtem ko smo v ospredju lahko opazili znane obraze: Sagan, Matthews, Kwiatkowski … Tri kilometre do cilja je imel Nibali še deset sekund prednosti. Kilometer kasneje še sedem sekund, spet pa se je v lov za njim sam podal Trentin. Trentina je glavnina ujela, Nibali pa je vztrajal v izjemnem ritmu.

Napeto je bilo vse do cilja. Nibaliju pa je uspel neverjeten podvig. Kolesar Bahraina Meride se je veselil zaslužene zmage. Sprint tik za Nibalijem je dobil Caleb Ewan, tretji pa je bil Arnaud Demare. Sledili so Kristoff, Roelandts, Sagan, Matthews, Cort Nielsen, Colbrelli in Stuyven. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na 25. mestu. Simon Špilak je klasiko končal na 34. mestu. Luka Pibernik je bil 86., Kristijan Koren pa 124.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ