Jan Polanc bežal, Pantanu etapa in neprepričljivi Froomovi izzivalci

Jan Polanc bežal, Pantanu etapa in neprepričljivi Froomovi izzivalci
17.07.2016 AVTOR: D. Z.
Jarlinson Pantano je v sprintu 15. etape na dirki po Franciji premagal Rafala Majko. Christopher Froome je obdržal rumeno majico.

Zahtevna etapa za ubežnike
Na dirki po Franciji je za kolesarji 15. etapa. Bourg en Bresse je gostil start etape, ki se je sploh prvič do zdaj končala v Culozu. Kolesarji so morali premagati kar šest kategoriziranih vzponov, enega ekstra kategorije. Govorimo o znamenitem klancu na Grand Colombier.

Sicer pa smo vam traso 159 kilometrov dolge preizkušnje že predstavili. Zato zdaj kar h poteku etape. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Poskušali so mnogi. Peter Sagan, tudi nosilec pikčaste majice Thomas De Gendt, ki je vedel, da je to etapa, v kateri lahko pridobi veliko prednost v boju za prestižno majico. A Belgijca niso pustili prav daleč. Na začetnih vzponih pa so sledili novi napadi. In tako je vendarle prišlo do pobega.

V pobegu tudi Jan Polanc
Izoblikovala se je skupina 30 kolesarjev. V tej skupini je bil tudi Jan Polanc, ob njem pa še dva kolesarja Lampreja Meride Grmya in Đurasek. Omenimo še najboljšega v skupnem seštevku med ubežniki. Sebastien Reichenbach je bil pred etapo 17. Zaostajal je za slabih 12 minut. Tudi Pierre Rolland je bil visoko v skupnem seštevku.

Potem pa 'lovilci ' etapnih zmag. Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Serge Pauwels, Thomas Voeckler, Alexis Vuillermoz, Julian Alaphilippe, Daniel Navarro, Ilnur Zakarin, Tom Dumoulin ... 80 kilometrov pred ciljem so imeli sedem minut prednosti pred glavnino, v kateri so ritem narekovali člani Skya, ki so zgolj nadzirali potek dirke in zaostanka niso zmanjševali. Med ubežniki je veliko dela pri narekovanju ritma opravil tudi Jan Polanc, ki tako ni varčeval z močmi.

Dumoulin sprožil napade
Dobrih 70 km pred ciljem so z resnejšimi napadi pričeli tudi ubežniki. Tom Dumoulin je pospešil in kmalu je odgovoril še Vincenzo Nibali, ki se je podal v lov za Dumoulinom. V ozadju je bil zelo aktiven Kristijan Đurasek in hitro je prišlo do selekcije. Pozzovivo in Pantano sta prva ujela Nibalija in skupaj so poskušali ujeti Dumoulina, ki je tri zasledovalce na spustu tudi počakal.

60 kilometrov pred ciljem je v ospredju vztrajala četverica kolesarjev, a tudi prvi zasledovalci niso odnehali. V tej skupini, ki je imela nekaj manj kot sedem minut naskoka pred glavnino, je še vedno vztrajal Polanc. Sledil je vzpon na znameniti Grand Colombier. Vrh tega vzpona je bil na 1501 metru nadmorske višine. Kolesarji pa so morali premagati 12,8 km dolg klanec s povprečnim naklonom 6,8 %. Polanc je popustil dobrih 57 kilometrov pred ciljem.

Majka in Zakarin najhitrejša na najtežjem klancu
Med ubežniki je bilo vse manj kolesarjev. Tudi četverica je bila ujeta in začeli so se novi napadi. Navarro, Đurasek ...  In hitro sta popustila Nibali in Dumoulin. Vodilni so imeli že več kot osem minut in pol naskoka pred glavnino.

Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je napadel Ilnur Zakarin, sledil pa mu je lahko samo še Rafal Majka. V zadnjem kilometru se je v lov za njima podal Julian Alaphilippe, medtem ko je Majka dobil gorski cilj in tako pobral največ točk (25 točk) v boju za pikčasto majico. Do cilja je bilo dobrih 45 kilometrov, na spustu pa se je Alaphilippu pridružil še Pantano. A spust je bil zelo zahteven in Alaphilippe je padel in potem zaradi težav s kolesom zaostal.

Napadalna Astana v ozadju in Majka sam proti vrhu vzpona
Zakarin je tudi zaostal in v ospredju sta ostala samo še Pantano in Majka. V glavnini je na vzponu ritem zaostrila Astana, ki je poskrbela za večjo selekcijo. Popustil je Barguil, pa tudi Henao, ki je v prvem delu letošnjega Toura nudil ogromno pomoči Chrisu Froomu. A Froome je na vrhu ob sebi še vedno imeli dva pomočnika.

Skupina pa je štela vsega okrog 20 kolesarjev. V ospredju sta Majka in Pantano nadaljevala na ravnini proti Culozu, ki je gostil cilj. A kolesarji so po prečkanju ciljne črte nadaljevali z dirkanjem. Sledil je vzpon prve kategorije na Lacets du Grand Colombier. Na ciljni črti sta imela ubežnika sedem minut in pol prednosti pred skupino z rumeno majico. 20 kilometrov pred ciljem je Majka v ospredju ostal sam, do vrha vzpona pa je imel še šest kilometrov.

Arujev neuspešen napad in izjemen spust Pantana
V skupini z najboljšimi je Astana narekovala oster ritem in na vzponu je sledil Fabio Aru. Pravega odgovora ni bilo. Le Alejandro Valverde se je poskusil preseliti. A člana Skya Poels in Nieve sta poskrbela za ostrejši ritem in tako ne Valverde ne Aru nista imela možnosti za uspeh. Preostali pa sploh niso poskušali z napadom.

Le Romain Bardet je pod vrhom pospešil in tako poskrbel, da se je v težavah znašel Van Garderen. A tudi Francoza je skupina z najboljšimi ujela. V ospredju je Majka vztrajal v samostojnem pobegu. Kot prvi je prečkal tudi gorski cilj. Imel je dobrih 20 sekund prednosti pred Pantanom. Blizu sta bila še Reichenbach in Vuillermoz. Majka je na enem izmed ovinkov imel celo težave in Pantano ga je uspel ujeti.

Pantanu sprint, Poels branil Frooma
V zadnjih kilometrih je sledila taktična vožnja in spogledovanje vodilnega para. Pantano je opravil veliko več dela pri narekovanju ritma. Medtem pa sta se jima približevala tudi Reichenbach in Vuillermoz, vendar pa ju nista več uspela ujeti. Majka je prvi začel s sprintom in Pantano je bil prepričljivo močnejši.

Kolumbijec v dresu IAM Cyclinga se je veselil zmage. Majka je bil drugi. Tretji je bil Vuillermoz in četrti Reichenbach. Nesrečni Alaphilippe je zasedel peto mesto. Skupina z rumeno majico je zaostala za dobre tri minute. V skupnem seštevku vodi Froome pred Mollemo in Yatesom, ki je na vzponih sicer imel rahle težave, vendar ni popustil. Sledijo Quintana, Valverde, Bardet, Porte, Van Garderen, Martin in Aru.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ