Jan Polanc izjemno! 2. na Vuelti. Froome spet pokazal moč

Jan Polanc izjemno! 2. na Vuelti. Froome spet pokazal moč
26.08.2017 AVTOR: D. Z.
Jan Polanc po pobegu dneva do drugega mesta v osmi etapi. Bežal tudi Domen Novak. Etapo dobil Julian Alaphilippe. Moč razkazovala tudi Chris Froome in Alberto Contador.

Osma etapa na dirki po Španiji se je začela brez Warrena Barguila, ki ga je moštvo zaradi neupoštevanja ukazov odstranilo z dirke, in brez poškodovanega Svena Erika Bystroma.

So pa bili na startu vsi trije Slovenci. Včerajšnji junak Matej Mohorič, njegov klubski kolega pri UAE Team Emirates Jan Polanc in Nibalijev pomočnik pri Bahrainu Meridi Domen Novak. Pred kolesarji je bila nadvse razgibana 200 kilometrov dolga preizkušnja od Hellina do Xorret de Catija oziroma do Coste Blance. Kolesarji so morali kmalu po prvi polovici dirkanja premagati dva vzpona tretje kategorije.

Sledil je razgiban del pred zadnjim vzponom. Ta je se je začel po dobrih 190 kilometrih dirkanja. Govorimo o prelazu prve kategorije Alto Xorret de Cati. Na 1100 metrov visok vrh so kolesarji prišli po dobrih 196 kilometrih dirkanja. Sledil je samo še strm spust do cilja. Tako se je spet obetal boj med ubežniki in glavnino. Zadnji vzpon pa je napovedoval brezkompromisen boj tudi med kandidati za končno zmago.

Samo dan po izjemnem uspehu Mateja Mohoriča pa smo spet videli blestečo predstavo Slovenca. Tokrat je še drugič na tej Vuelti v ospredje stopil Jan Polanc. Takoj na začetku je prišlo celo do nekaterih padcev, a tudi do številnih napadov, saj so mnogi želeli v pobeg. Šele po 35 kilometrih je prišlo do pravega pobega. V ospredju se je spet izoblikovala kar precej velika skupina 21 ubežnikov. Med njimi sta bila kar dva Slovenca. Jan Polanc in Domen Novak.

Pridružili pa so se jima še Jesus Hernandez (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Quick Step), Loic Vliegen (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Rafal Majka, Emanuel Buchmann, Christoph Pfingsten (vsi Bora-Hansgrohe), Clément Chevrier (AG2R-La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Alberto Losada (Katjuša-Alpecin), Daan Olivier (LottoNL-Jumbo), Przemyslaw Niemiec (UAE Team Emirates), Sergei Černecki, Laurens De Vreese (Astana), Bart De Clercq, Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data), Guillaume Bonnafond (Cofidis) in Michel Kreder (Aqua Blue Sport).

Najnevarnejši v skupnem seštevku je bil Oliveira, ki je za Froomom zaostajal za dobre tri minute. Prav zato so pri moštvu Sky v glavnini narekovali kar hiter ritem. Vseeno pa so si ubežniki v hudi vročini (bilo je več kot 37 stopinj celzija) do polovice etape privozili dobrih pet minut prednosti. Sledila sta prej omenjena vzpona tretje kategorije in glavnina je zaostanek zmanjšala za dobro minuto. V nadaljevanju so kolesarji Skyja še pospešili, saj so se že začele priprave na zadnji vzpon.

V ospredju sta ogromno dela opravila predvsem Buchmann in Pfingsten, ki sta pomagala Majki. Pred začetkom vzpona sta napadla Buchmann in De Vreese, vendar so jih preostali ubežniki ujeli tik ob vznožju zadnjega klanca. Glavnina je zaostajala za dobre tri minute. Boj med ubežniki se je tako začel. Buchmann je spet narekoval oster ritem. Potem pa je napadel Majka, na najstrmejših odsekih pa mu je lahko sledil sledil le Alaphilippe. A tudi Jan Polanc je bil vseskozi zelo blizu, čeprav nikoli prav v središču pozornosti. Vendar pa dovolj blizu, da je imel ubežnika na dosegu.

Tudi v glavnini je prišlo do hude selekcije, saj je kmalu napadel Alberto Contador. Le redki so mu sledili. Ob drugem pospeševanju pa se je v ozadju znašel tudi Christopher Froome. A Britanec je imel vse pod nadzorom. Ko je potem Froome napadel, mu je lahko sledil samo Contador, medtem ko je moral popustiti tudi Esteban Chaves. Tudi Contador je rahlo popustil, a je potem Frooma uspel ujeti in tako sta se skupaj spustila proti cilju. Pred njima pa je bilo še vedno 12 ubežnikov. Najboljši so imeli minuto in pol prednosti pred rdečo majico.

Tudi Polanc, ki je z izjemno vožnjo na spustu ujela vodilna Majko in Alaphilippa. Oba sta že taktizirala, medtem ko je Polanc takoj pospešil mimo njiju. Alaphilippe, ki je v takih zaključkih precej boljši pa je bil pozoren in je Polanca takoj ujel. Alaphilippe ni dovolil presenečenja in je zgodaj začel s sprintom. Cesta se je vzpenjala in Francoz je vseskozi povečeval prednost. Alaphilippe se vrača po poškodbi kolena, zaradi katere je izpustil celoten prvi del sezone. Polancu je preostal boj za drugo mesto. Tega je v sprintu tudi dobil in je tako dopolnil uspeh izpred nekaj dni, ko je bil peti. Tretji je bil Majka.

Na cilj je prišlo še devet ubežnikov. Potem pa že Contador in Froome, ki sta tokrat lepo sodelovala in si tako privozila pomembne sekunde prednosti pred ostalimi. Contador je bil 13., Froome 14. Skupina s preostalimi kandidati za rdečo majico je izgubila 17 sekund. V tej skupini so bili Nibali, Aru, Zakarin, Poels in Chaves. Dodatnih 11 sekund so izgubili še Adam Yates, Woods, Kelderman, Riche, De la Cruz, Oomen, Van Garderen, Meintjes, Lopez … Domen Novak je bil 43., Matej Mohorič pa 74. Froome je v skupnem seštevku v vse bolj prepričljivem vodstvu. Zdaj ima 28 sekund prednosti pred Chavesom in 41 pred Rocheom. Sledijo Nibali, Van Garderen, Aru, De la Cruz, Adam Yates, Woods, Zakarin, Oliveira in Kelderman. Potem pa je tu že Polanc, ki se je prebil na 13. mesto. Zaostaja za 2:29. Vse boljši Contador je 17., njegov zaostanek pa znaša 3:10.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ