Jan Polanc peti, Mark Džamastagič bežal v Franciji! Saganov šov tudi na "Puščici" (foto in video)

Jan Polanc peti, Mark Džamastagič bežal v Franciji! Saganov šov tudi na "Puščici" (foto in video)
10.04.2013 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je po tesnem sprintu s Philippom Gilbertom dobil Barbantsko puščico. Jan Polanc je zasedel peto mesto na dirki La Cote Picardie.

BARBANTSKA PUŠČICA
Na startu dva Slovenca

Barbantska puščica, ki spada med dirke ekstra kategorije in označuje nekakšen uvod v ardenske klasike, je bila dolga 200 kilometrov. Na startu so bili že tisti kolesarji, za katere pričakujemo, da bodo v ospredju tudi na dirkah Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. Med temi sta bila tudi Simon Špilak in Marko Kump. A naša predstavnika nista bila v ospredju.

Dirko je najprej zaznamovala ubežna skupina šestih kolesarjev. To so bili Nikolas Maes, Kenny Dehaes, Jan Ghyselinck, Ben Hermans, Youcef Reguigui in Philip Deignan, ki so se v beg podali po 50 kilometrih dirkanja in hitro so si privozili dobre štiri minute prednosti. Najzahtevnejši del dirke pa je bil v zaključnih, 23,4 kilometra dolgih krogih. Prevoziti so morali kar tri kroge in že takoj sta v ospredju ostala samo še Maes in Dehaes.

Sagan tik pred ciljno črto!
Iz glavnine so se obema ubežnikoma pridružili še Devolder, Leukemans, Voss in Malacarne. 19 kilometrov pred ciljem pa je sledil nevaren napad, ki so ga sprožili Grega Van Avermaet Phillipe Gilbert in Peter Sagan. Sledila sta jim lahko samo še Simon Geschke in Sylvain Chavanel. Peterica se je hitro pridružila šestim ubežnikom in tako se je za zmago pomerila enajsterica kolesarjev. Dva kilometra pred ciljem sta s pobegom poskušala Maes in Van Avermaet.

Takoj zatem se je v lov za njima podal kar Sagan sam. Sledil je zadnji vzpon na Schavei, kjer je Sagan pokazal izjemno moč. Sledil mu je lahko le še aktualni svetovni prvak Phillipe Gilbert, prav na vrhu vzpona pa se jima je lahko pridružil še Leukemans. Sledil je sprint trojice za zmago. Prvi ga je začel Gilbert, a mu je Sagan lahko sledil. Prav tik pred ciljno črto pa je Slovak Belgijca uspel tudi premagati. Leukemans se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Simon Špilak je bil 46., Marko Kump pa je odstopil.

LA COTE PICARDIE
Polanc peti, Džamastagič bežal v Franciji!

Člani slovenska reprezentance do 23 let so se pomerili na dirki La Cote Picardie. Gre za enodnevno dirko, ki šteje za Pokal narodov. Dirka je bila dolga dobrih 170 kilometrov, na startu pa je bilo tudi pet Slovencev. V preteklosti so se naši predstavniki tukaj že izkazali, saj sta se zmag veselila Simon Špilak in Kristjan Koren.

Večji del dirke je v ospredju vztrajla manjša skupina sedmih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Mark Džamastagič. Prav sicer kolesar Save iz Kranja je bil najbolj aktiven, saj je na gorskih ciljih zbral največ točk. Džamastagiča so zasledovalci ujeli 20 kilometrov pred ciljem in potem je prišlo do odločilne poteze. Napadla je peterica kolesarjev.

To so bili Jensen, De Bie, Yates, mladi Caleb Ewan in naš predstavnik Jan Polanc. Ta peterica se je v zaključku tudi pomerila za zmago. Sprint je po skoraj štirih urah dirkanja pričakovano dobil najmlajši – še lani mladinec Caleb Ewan. Drugi je bil Sean De Bie, tretji Simon Yates, četrti Kristian Jensen in peti Jan Polanc.

»V sprintu za šesto mesto sta padla Tim Mikelj in Luka Pibernik, vendar brez hujših posledic, « je sporočil selektor slovenske reprezentance Martin Hvastija. Tako je ta sprint dobil Christophe Laporte, ki je ugnal junaka prejšnjega tedna Ricka Zabla. Mikelj je dirko končal na 55. mestu, Jure Bitenc je bil tri mesta slabši, Džamastagič pa je bil 75.

Barbantska puščica, rezultati

1. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 4:45:05 
2. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
3. Bjorn Leukemans (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:04
4. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:09
5. Simon Geschke (Nem) Team Argos-Shimano
6. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:11
7. Davide Malacarne (Ita) Team Europcar 0:17
8. Stijn Devolder (Bel) RadioShack Leopard 0:19
9. Paul Voss (Nem) Team NetApp-Endura 0:22
10. Kenny Dehaes (Bel) Lotto Belisol 0:25
11. Nikolas Maes (Bel) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:28
12. Sergej Lagutin (Uzb) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:54
13. Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard 0:57
14. Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar
15. Danilo Wyss (Švi) BMC Racing Team
46. Simon Špilak (Slo) Katjuša 1:06

Marko Kump je odstopil.


Zaključni kilometri dirke
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ