Jan Polanc v pobegu dneva, Michal Kwiatkowski veliki zmagovalec

Jan Polanc v pobegu dneva, Michal Kwiatkowski veliki zmagovalec
19.04.2015 AVTOR: D. Z.
Zares zanimiva zgodba se je pisala na dirki Amstel Gold Race. Zmagal je svetovni prvak Michal Kwiatkowski. Zanj je to prva zmaga na klasikah. Jan Polanc je dolgo bežal.

Amstel Gold Race. Letos je bil dolga kar258 kilometrov. Kolesarji so morali premagati kar 34 vzponov. Na startu so bili trije Slovenci. Jan Polanc, Grega Bole in Matej Mohorič, ki se je lani izkazal z dolgim pobegom. Tudi letos je naš kolesar pustil dober vtis. Na tretjem vzponu je prišlo do pravega pobega. V ospredju se je izoblikovala skupina šestih kolesarjev. Med njimi je bil tudi kolesar Lampreja Meride Jan Polanc. Pridružili so se mu še Laurens De Vreese (Astana), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Linus Gerdemann (Cult Energy), Johan Van Zyl (MTN-Qhubeka) in Mike Terpstra (Team Roompot).

Takoj si sicer niso privozili večje prednosti, potem pa je glavnina vendarle popustila in kmalu so ubežniki imeli okrog deset minut prednosti. V glavnini so se takrat v lov podali predvsem kolesarji BMC in CCC, medtem ko je nevarnih cestah prišlo tudi do nekaterih padcev. Padel je tudi eden izmed kandidatov za vrh – že dvakrat drugi Jelle Vanendert. Ko so kolesarji prišli na zaključne kroge, je 80 km pred ciljem narekovanje ritma prevzelo moštva Movistarja. Ubežniki so imeli še dobrih šest minut prednosti. Dobrih 40 km pred ciljem so v ospredju vztrajali samo še trije in med temi je bil tudi Jan Polanc, vendar pa so imeli pred glavnino samo še minuto prednosti.

Prišlo je tudi do prvih napadov iz glavnine. Poskusila sta Clarke in Tanner, medtem ko so se favoriti še varno skrivali v zavetrju pomočnikov. Za njima se je podal še Tony Martin, kateremu so lahko sledili NIbali, Rosa, Kelderman, Caruso in Howes. Polanc je bil ujet, peterica pa si je privozila dobre pol minute prednosti. Kelderman je padel in izpadel iz igre, potem sta padla še Caruso in Rosa. A skupina z najboljšimi, v kateri so ritem še vedno narekovali člani Movistarja, je vse ubežnike hitro ujela. Kasneje se je v ospredje postavila tudi Orica GreenEdge, ki je pripravljala teren za Michaela Matthewsa.

Vsi so se pripravljali na zadnji vzpon dneva – sloviti Cauberg. Prvi favorit Philippe Gilbert je po pričakovanjih tam tudi napadel, a tokrat ni mogel narediti take razlike, kot jo je lani. Michal Kwiatkowski je sicer rahlo zaostal, a se je uspel vrniti v skupino z najboljšimi. Sledil je sprint manjše skupine kolesarjev. Ta je štela vsega 18 kolesarjev. Največ moči pa je imel svetovni prvak Michal Kwiatkowski, ki je bil še dobrih petsto metrov pred ciljem bolj v ozadju. Poljak je tako postavil kar nekaj mejnikov. Veselil se je prve zmage v mavrični majici svetovnega prvaka. Poljski je prinesel prvo zmago na dirki Amstel Gold Race.

Obenem je to zanj tudi prva zmaga na eni izmed velikih klasik. »Težka dirka, pri kateri je pomembno vlogo odigrala ekipa. Na koncu sem bil že zelo utrujen, vendar nisem hotel popustiti. Na Caubergu sem poskušal slediti Gilbertu. Popustil sem le za kakšen meter, potem pa smo trije združili moči in uspelo nam ga je ujeti. Potem sem poskušal samo 'zadihati'. Vse sem stavil na sprint, v katerem sem uresničil velike sanje, « je dejal presrečni član Etixx Quick Stepa. Drugi je bil Alejandro Valverde, tretji pa Michael Matthews. Grega Bole je bil 102., Jan Polanc 103., Matej Mohorič pa dirke ni končal.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ