Jan Tratnik: Rad bi prišel do najboljše verzije samega sebe

Jan Tratnik: Rad bi prišel do najboljše verzije samega sebe
09.01.2023 AVTOR: DZ, foto: Jumbo Visma

"Pozdrav iz čebeljnaka." Tako je Jan Tratnik naslovil zadnji zapis na svoj spletni strani jan-tratnik.com. Piše pa seveda o prvih izkušnjah v novi ekipi.

Jumbo Visma. To je zdaj ekipa, v kateri bosta letos kolesarila dva Slovenca. Primož Roglič je tu že stalnica. Zdaj bo imel ob sebi še Jana Tratnika. Decembra je bil Tratnik že na skupnih pripravah, zdaj pa se tudi že bližajo prve dirke. Pred pravim začetkom je strnil misli v zapisu na svoji spletni stran. Predtem je bil štiri leta član moštva Bahrain, zdaj pa se je odločil za zamenjavo sredine.

"Off season je bil letos bolj umirjen. Preživel sem ga doma, brez dopusta v toplih krajih. V sezoni sem imeli veliko potovanj in prav na koncu sta me čakali še dve češnjici na vrhu torte. Dolgi potovanji v Kanado in Avstralijo. Po pravici povedano, sem po koncu sezone videl samo domači kavč. Ob omembi avionov in kakršnihkoli potovanj sem dobil kar pike. Po dobrem mesecu na »off«, ki sem ga sicer vseeno preživel aktivno na MTB kolesu, sem bil mentalno in fizično pripravljen, da zaštartam novo sezono."

Tako je Tratnik začel zapis. Novembra se je resneje pričel pripravljati na novo sezono. Sprva z ne pretirano zahtevnimi treningi, decembra pa je že bil na 12-dnevnih pripravah v Španiji. Po praznikih pa je z novim letom lahko tudi objavil fotografije v novem dresu. Če je imel prej ogromno obveznosti, je zdaj že povsem osredotočen na sezono 2023, pravi:

"Moje življenje se sfokusira na dva meseca trdega dela, da bom pripravljen na prve dirke. Eat, train, sleep, repeat – tako nekako." Sezono bo začel na uvodnih dveh enodnevnih klasikah konec februarja. To sta Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne-Bruselj-Kuurne. Potem pa Strade Bianche, Milano-Sanremo in prva etapna preizkušnja - dirka po Kataloniji. Ne bo ga na dirki po Flandriji. Takrat bo namreč čas za priprave na italijanski Giro, ki se začne 6. maja.

Pred Girom bo nastopil samo še na klasiki Liege-Bastogne-Liege. "Bomo aktivirali noge pred največjim ciljem sezone – Giro d’Italia. Vse, kar delamo je usmerjeno v Giro. Tam hočem biti 100% pripravljen, da poskušamo zmagati s Primožem. Imamo močno ekipo za vse terene in vsekakor smo favoriti za zmago. Ampak do tam nas čaka še veliko dela," je še pojasnil Tratnik in se obenem ozrl nazaj na obdobje v bahrajnski ekipi, s pomočjo katere se je vrnil med elito:

"Lahko rečem, da so bila to zelo lepa leta, ki jih vsekakor ne bom pozabil. Skupaj smo dosegli kar nekaj lepih zmag, prav tako porazov, ampak iz teh situacij sem se tudi največ naučil. Vse izkušnje mi bodo prišle prav v prihodnosti. Z letom 2023 sem postal novi član ekipe Jumbo Visma. Ko sem izvedel, da je ekipa zainteresirana, nisem veliko premišljeval in zelo hitro smo prišli do dogovora. Ko gledam njihov napredek v zadnjih letih, kako vsak kolesar stopi stopničko više, sem si tudi sam želel to izkusiti."

In tako se je odločil, da sprejme nov izziv v profesionalni karieri: "Rad bi prišel do najboljše verzije samega sebe, da si, ko bom enkrat končal kariero ne bom imel kaj očitati, saj sem poskusil vse. Da je bil to moj maksimum. Trdno sem prepričan, da lahko v tej ekipi te želje tudi uresničim. Nudijo mi najboljšo opremo in materiale. Tudi prehrana je na najvišji ravni. Če lahko iz vsakega tega področja potegnem 1-2%, bo to že zelo veliko. Vidim tudi, da mi je zamenjava okolja zelo dobro vplivala na motivacijo. Novi ljudje, nova kultura, novi cilji in plani. Vse me je še dodatno motiviralo in komaj čakam nadaljevanje treningov in prve dirke."

Seveda pa se zaveda, da je zdaj član najuspešnejše ekipe lanske sezone, ki se je v zadnjih letih krepko okrepila. Poleg Primoža Rogliča sta tu glavna zvezdnika še Wout Van Aert in Jonas Vingegaard. Obenem so tudi številni drugi, ki lahko zmagujejo na pomembnih dirkah. Christophe Laporte, Rohan Dennis, Tiesj Benoot, Tobias Foss, Olav Kooij, Sepp Kuss … Še bi lahko naštevali.

To pomeni, da bo imel Tratnik precej manj prostih rok: "Seveda bo moja vloga tukaj malo drugačna in bom večino časa pomočnik, ampak s tem nimam težav, saj je timski duh in zavedanje, da so za zmage zaslužni vsi člani v ekipi, zelo močno prisoten. Resnično komaj čakam, da se vse skupaj začne in da vidim, do kam lahko pridem."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ