Jani Brajkovič: 10 mesecev zaradi metilheskanamina

Jani Brajkovič: 10 mesecev zaradi metilheskanamina
14.01.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Vsekakor slaba vest za slovensko kolesarstvo. Primer, ki se je vlekel od aprila 2018 je zdaj razkrit. Janiju Brajkoviču so v vzorcu našli sledi Metilheksanamina.

Aprila 2018 se je Jani Brajkovič po poškodbi kolena v dresu Adrie Mobila vrnil na tekmovanja. Nastopal je na dirki po Hrvaški, kjer je moral tudi na dopinško kontrolo. V 18. aprila odvzetem vzorcu so našli sledi metilheskanamina. Govorimo o substanci, ki se zelo pogosto znajde v številnih prehranskih dopolnilih. Jani Brajkovič je v svojem zapisu pojasnil, da je šlo za zelo majhno količino te snovi. O pozitivnem vzorcu so ga iz Mednarodne kolesarske zveze obvestili konec julija. “Zapisal sem majhna vrednost, ker je glede na podatke, ki jih imam, to 20-krat do 40-krat manjša koncentracija v primerjavi s primeri ostalih športnikov, ki so bili pozitivni na ta produkt,” je v svojem blogu v angleščini zapisal Jani Brajkovič:

“Takrat nisem vedel, kaj bi lahko privedlo do tega pozitivnega testa, obenem pa nisem želel govoriti o kakšni zaroti. Ker so to našli v mojem urinu, sem se nemudoma prostovoljno suspendiral, niti nisem zahteval, da bi opravili B-analizo.” Zakaj tega ni storil? Navedel je dva razloga. Ker je bil “psihološko uničen”, in ker je menil, da zaradi pozitivnega vzorca ne sme dirkati, dokler se zadeva ne razjasni. “Po pogovoru z UCI-jem sem začel razsikovati prehranska dopolnila, ki sem jih užival. Vedno sem uporabljal dopolnila istih znamk, z izjemo enega.” Januarja je namreč pričel jemati izdelek, katerega vsebino je preveril pri različnih spletnih virih in zdelo se je, da ne vsebuje ničesar prepovedanega:

Jani Brajkovič je med drugim dobil dirko po Franciji končal na devetem mestu, dobil je Criterium du Dauphine, dirko po Sloveniji ... Osvojil je tudi naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas med mlajšimi člani.



“Ker je bila to edina novost, ki sem jo naredil, sem se še bolj poglobil in spoznal, da je to isto podjetje izdelovalo izdelek za uživanje pred vadbo, ki je vseboval MH.” Seveda pa je to težko dokazati, saj je Brajkovič, kot je zapisal, produkt prenehal jemati aprila, originalne embalaže ni več imel. Vseeno je napisal pojasnilo Mednarodni kolesarski zvezi. “Vedel sem, da se suspenzu ne morem izogniti, a moj glavni namen je bil, da UCI sprejme dejstvo, da je šlo za nenamerno dejanje zaradi kontaminiranega proizvoda. Mojo razlago so sprejeli. Čeprav je bilo nenamerno, so mi prisodili desetmesečni suspenz. Kolesarstvo je pač šport, v katerem te bodo raje ‘udarili’ z višjimi kot z nižjimi kaznimi. Lahko se tudi ne bi strinjal s kaznijo in šel na športno razsodišče in začel celoten postopek znova. Odkrito, nisem imel ne energije ne denarja za boj s tem, tako da sem moral to sprejeti. Še se nekaj stvari odvija in lahko bi mi to znižalo kazen, vendar pa niti ne želim nadaljevati s tem.”




Jani Brajkovič je v karieri vozil za moštva: Krka Telekom, Discovery Channel, RadioShack, Astana, Bahrain Merida in lani za Adrio Mobil.



Potem pa je v blogu Brajkovič zapisal še nekoliko drugačne stvari. Če so resnične, so morda še bolj zaskrbljujoče, kaj vse se je dogajalo v času njegove kariere. Jasno je pred časom za cyclingnews.com povedal, da je njegova preteklost razumljivo sumljiva, saj je kolesaril za ekipe, ki so imele težave z dopingom. A Brajkovič se je večkrat izpostavil v boju proti dopingu in zdaj je – sicer brez imen ali dodatnih informacij – izpostavil stvari, ki jih do zdaj še ni. “Je to najhuje, kar se mi je do zdaj zgodilo? Mnogi bi rekli, da ja in res je slabo. Še posebej v takem športu, kot je kolesarstvo. Ne glede na to, ali gre za majhno ali veliko napako. Posledice so hude. Gledano z drugačne perspektive, dogajale so se mi veliko slabše stvari.” Dodal je, da so ga šikanirali …




“Klubski kolega me je med Tourom davil, govorili so mi, da sem nihče, ničvreden. Takoj po podpisu pogodbe so mi dejali, da me bodo odpustili in poskrbeli, da ne bom več nikoli vozil. Ironično, to ni bila posledice tega, ker bi se boril zase, ampak vedno zato, ker sem pomagal drugim. Več o tem pa morda drugič.” Brajkovič je poudaril, da tega ni zapisal z namenom, da bi se mu zasmilili, ampak, da je navedel zgolj nekatera dejstva. “Sprejmem odgovornost za to. Prekršil sem pravila in za to moram plačati. Obenem sem se v the mesecih veliko naučil. Sistem ni popoln in se ga izkorišča.” Vsekakor je njegov zagovor vreden branja, lahko ga v celoti preberete

TUKAJ

.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ