Jay Vine in Neve Bardbury preko programa Zwift Academy vstopata med profesionalce

Jay Vine in Neve Bardbury preko programa Zwift Academy vstopata med profesionalce
21.12.2020 AVTOR: Gregor Finšgar, foto: Zwift

V prejšnjem tednu, od 13. do 19. decembra, je potekalo finalno dejanje programa Zwift Academy 2020.

Po osem—tedenskem programu, na katerega se je prijavilo na deset tisoče udeležencev, se je na 5- dnevno testiranje uvrstilo 5 tekmovalk in 5 tekmovalcev. Vsak izmed njih ima drugačno zgodbo, vsi pa želijo postati profesionalni kolesarji.

Tekmovanje Zwift Academy poteka že peto sezono. Leta 2018 si je priložnost med profesionalci priboril naš Martin Lavrič, ki je podaljšal pogodbo s kontinentalno ekipo do 23 let, NTT. V prejšnjih izvedbah je tekmovanje potekalo s povabilom kandidatov na ekipne priprave in potekalo na trenažerju in pravi cesti. Slednjega letos zaradi razmer v svetu ni bilo mogoče izvesti, zato je tekmovanje potekalo virtualno na Tacxovih trenažerjih v domovanjih kandidatov pod budnimi očmi sodnikov in osebja profesionalne tekmovalne kolesarske ekipe. Pri moških so se za podpis pogodbe z ekipo Alpecin-Fenix borili 24-letni Jay Vine iz Avstralije, 20-letni Jochem Kerckhaert iz Nizozemske, 31-letni Lionel Vujasin iz Belgije in 28-letni Damien Clayton ter 24-letni Oliver Moors iz Velike Britanije. Pri ženskah so se za podpis pogodbe z ekipo Canyon SRAM potegovale 25-letna Kate McCarthy iz Nove Zelandije, 21-letna Nicole Coates iz Velike Britanije, 18-letna Neve Bradbury iz Avstralije, 25-letna Natalia Franco iz Kolumbije in 27-letna Eva Marie Hering iz Nemčije, ki zaradi slabega počutja ni nastopila. Pri ženskah so se za končno nagrado tako borile štiri tekmovalke.

Prvi del izziva na prvi dan tekmovanja je potekal na cesti v okolici domovanja tekmovalcev, ki so odpeljali svojo najljubšo traso. Ocenjevalci so jih tako prvič in zadnjič videl poganjatii pedala izven virtualnega sveta. Po uvodnih kilometrih so v svojem domu na trenažerju v Zwiftovem virtualnem svetu poizkušali ohranjati zmagovalni tempo zadnje ure na dirki Amstel Gold iz leta 2019, od koder sta svoje podatke o vožnji posodila zmagovalca Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix) in Katarzyna Niewiadoma (Canyon SRAM), ki pa jih tekmovalci niso uspeli dohajati.

Ocenjevalci so poudarili, da je pri izbiri kandidata pomembna tudi socialna in psihološka plat, in so jim, da bi spoznali njihova razmišljanja in socialne veščine, pripravili virtualno srečanje z morebitnimi bodočimi sotekmovalci. Kandidat so se znašli v simulaciji tekmovalnih okoliščin, ko so na virtualni trasi preizkušali napadanje vodstva in pokrivanje napadov. Zaključno dejanje je v soboto potekalo v dveh preizkušnjah. V prvem delu so kandidati odpeljali dirko z zbiranjem točk na štirih letečih ciljih s podvojenimi točkami v končnem cilju. V drugem delu so odpeljali kronometer, na katerem so štartali sočasno, vendar je bilo zavetrje med njimi onemogočeno. Tako so v nasprotju, kot tekmovanje v kronometru običajno poteka, imeli tekmovalci vseskozi pregled med seboj. Trasa se je zaključila z dvokilometrskim klancem, na katerem sta svoje dosežke potrdila Jay Vine in Neve Bradbury, ki sta si s tem privozila priložnost za razvoj in dirkanje v profesionalni ekipi.

Kljub dobri organizaciji tekmovanje ni potekalo brez težav. Jay Vine je v zaključnem kronometru poskrbel za presenečenje, ko je v zadnjih 200 metrih ostal brez povezave in obstal na mestu. Tako ga je prehitel in ciljno črto prvi prečkal Lionel Vujasin, ki je bil Jayov najnevarnejši nasprotnik in je na Zwiftovi platformi že uveljavljen tekmovalec. Slednji dogodek sicer ni vplival na končno izbiro zmagovalca, saj si je Jay privozil dovolj prednosti, da je sodnikom pokazal, da je iz pravega testa.

Sodelovanje v programu Zwift Academy je izjemna priložnost za talentiranega športnika. Mnogi med njimi ob službah in ostalih obveznostih zasledujejo pot in življenje profesionalca. Mlada Neve Bradbury se tako pridružuje svojemu idolu v ekipi, Tiffany Cromwell .Tudi 28-letni Damien Clayton, ki je pustil delo arhitekta v Londonu in svoje življenje posvetil želji, da postane profesionalni kolesar, bo kot drugi, ki svoje življenje namenjajo kolesarstvu, da bi nekoč okusili svoje sanje.



Zwift Academy finalisti - ženske:


Natalia Franco Villegas, Medellin, Kolumbija

Kate McCarthy, Hamilton, Nova Zelandija

Eva Marie Hering, Munich, Nemčija

Nicole Coates, Wiltshire, Velika Britanija

Neve Bradbury, Melbourne, Avstralija












Zwift Academy finalisti - moški:


Lionel Vujasin, Sprimont, Belija

Jay Vine, Canberra, Avstralija

Olly Moors, Scaynes Hill, Velika Britanija

Jochem Kerckhaert, Schoondijke, Nizozemska

Damien Clayton, Barnsley, Velika Britanija




Značke: Cestno
Ključne besede:
Zwift
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ