Jezni Mohorič bi za drugo zmago na Touru prej eksplodiral, kot se predal

Jezni Mohorič bi za drugo zmago na Touru prej eksplodiral, kot se predal
16.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

Matej Mohorič je bil v 19. etapi znova med najbolj napadalnimi kolesarji in če so vsi napovedovali nov šov šprinterjev, je imel Mohorič drugačne načrte in z novo samostojno zmago je še drugič letos zmagal na Touru.

Dolge etape so Mateju Mohoriču pisane na kožo in 19. etapa od Mourenxa do Libourna je bila z 207 kilometri druga najdaljša na letošnjem Touru - najdaljšo je, kakopak, dobil prav Mohorič. Danes naj bi bili v ospredju šprinterji, šlo je za predzadnjo priložnost na letošnji dirki, zato naj pobeg ne bi imel preveč možnosti.

A se je Mohorič, še vedno zelo jezen zaradi policijske racije po 17. etapi in predvsem obtožb ter namigovanj glede dopinga, ki so se pojavila okrog ekipe Bahrain Victorious, še enkrat več podal v beg. »Danes pobeg ne bi smel imeti možnosti, mislim, da bosta ekipi Deceunincka in Alpecina naredili vse, da ubežnike ujameta. Mi bomo poizkušali pomagati Sonnyju Colbrelliju in mu v zadnjem kilometru pripraviti dober položaj, upajmo, da mu bo uspelo, v najslabšem primeru pa bo znova deseti,« je bil pred štartom v izjavi za Val 202 še enkrat več iskren Mohorič.



S šesterico je imel že tri minute naskoka, v ozadju jih je lovilo še 14 kolesarjev, a so jih kolesarji BikeExchanga in Deceuninck QuickStepa držali na varni razdalji. Michael Matthews je tokrat v glavnini še dobil leteči cilj za peščico točk, nato pa so se vdali v usodo in niso več na polno lovili ubežnikov. Prav tako se je Mark Cavendish odločil, da je bolje, če 20 ubežnikov pride v cilj pred glavnino in tako poberejo vse točke na cilju, s tem pa ima Britanec zeleno majico praktično že v žepu, je pa ostal brez predzadnje možnosti, da prehiti Eddyja Merckxa po številu zmag.

Vinogradi Garonna prizorišče odločilne akcije

Če tako pobegu v prvih 100 kilometrih ni kazalo najbolje, se je na polovici etape glavnina povsem ustavila in postalo je jasno, da bo 20 kolesarjev odločalo o slavju v 19. etapi, med njimi pa je bil v dobrem položaju Mohorič.

Pričakovano ni prišlo do šprinta, ceste po vinogradih v pokrajini Garonne so bile razgibane, tehnično zahtevne in idealne za napadalnega kolesarja kova Mohorič. Ni bil sicer prvi, ki je poizkusil z napadi, a se je prvi odpeljal tekmecem slabih 30 kilometrov pred ciljem. Počasi je pridobival razliko, za njim se je Nils Politt najbolj trudil med zasledovalci, a prave sloge za lov na supermana iz Podblice ni bilo.

Na vrh zadnjega vzpona 10 kilometrov do cilja je Mohorič prišel z okrog minuto naskoka, na spustu seveda ni izgubljal, pred zadnjimi petimi kilometri pa je bilo že jasno, da bo slavil novo etapno zmago, čeprav je na kolesu zelo trpel. Njegova prednost ni padala, v zadnjem kilometru je bilo dovolj časa za slavje z ekipnim avtomobilom, ciljno črto pa je prečkal s prstom na ustnicah in utišal vse kritike Bahrain Victoriousa.



Prej bi se pregriznil na pol in eksplodiral, kot počakal na tekmece

»Danes nismo računali na pobeg, pričakoval sem, da bo prišlo do šprinta, da bodo ekipe nadzorovale vse poizkuse. Nato sem videl, da je začetek zelo razgiban, tam sem si mislil, da bi bilo bolje ostati v ospredju in ko se je odpeljala močna skupina kolesarjev, sem se moral zelo potruditi, da sem jih ujel. Nato sem jim poizkušal dopovedati, da je naša najboljša možnost za uspeh, če na začetku gonimo na polno, saj bo šprinterskim ekipam tako težko loviti naš tempo. Malo so se obotavljali, a je uspelo, na polovici etape so se v ozadju ustavili in čeprav sem bil sam v veliki ubežni skupini, se nisem predal, verjel sem v zmago,« je začetek dramatičnega dneva opisal Mohorič.

Kako pa je prišlo do odločilnega napada? »Vedel sem, da imam dobre noge, a je bil tudi zaključek zelo težak. Ko je Nils Politt napadel, mi je bilo izjemno težko, odločil sem se, da se bom tam pregriznil na pol in kar bo, bo. Če bi takrat eksplodiral in obstal v jarku ob cesti, mi ne bi bilo žal, želel sem poizkusiti vse, kar lahko. Ko sem pogledal nazaj, ni bilo nikogar za mano in začelo se je trpljenje do cilja. Obračal sem malo vatov, a sem še vedno trpel, na koncu pa je bilo vse definitivno poplačano z novo zmago.«

Počutil se je kot kriminalec

Eden od faktorjev te, že druge letošnje zmage Mohoriča na Touru, je bila zagotovo tudi policijska racija, kar je v pogovoru po zmagi povedal tudi 26-letnik iz Podblice: »Mislil sem predvsem na dogodke izpred dveh dni, ko so policaji prišli v hotel, takrat sem se počutil kot kriminalec. O tem sem razmišljal, po svoje je dobro, da nas nadzorujejo, a še vseeno ni dober sistem, da policaj lahko kar pregleduje tvoje stvari, tvoja sporočila, tvoje fotografije, to je čuden in neprijeten občutek. Na koncu nimam nič za skriti, tako da sem se s tem sprijaznil, a vseeno ni najbolj prijetno.«

Sanjski slovenski Tour se tako nadaljuje, zdaj sta Mohorič in Pogačar skupaj zbrala že pet etapnih zmag. Za Pogačarjem je danes mirna etapa v glavnini, ki jo je preživel brez pretresov in svojo veliko prednost v skupnem seštevku zadržal pred jutrišnjim kronometrom. Kjer bo prav Pogi vnovič eden od favoritov za etapno zmago ...

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ