Junak slovenske dirke do zmage v Španiji

Junak slovenske dirke do zmage v Španiji
03.09.2017 AVTOR: D. Z.
Rafal Majka je dobil 14. etapo na dirki po Španiji. Med najboljšima brez sprememb. Froome ubranil rdečo majico.

Na dirki po Španiji zahtevnim etapam ni videti konca. Tokrat je za kolesarji že 14. etapa. Ecija je gostila start, cilj pa je bil 175 kilometrov kasneje na 1830 metrih nadmorske višine, na vrhu vzpona Sierra de la Pandera.

Kolesarji so morali premagati vzpon tretje kategorije, potem vzpon druge kategorije in za konec še klanec ekstra kategorije. V rdeči majici se je vozil Christopher Froome, medtem ko je do pobega dneva prišlo po 20 kilometrih dirkanja. Ravninski odsek so izkoristili Rafal Majka, Patrick Konrad (oba Bora-Hansgrohe), Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Simon Clarke, Davide Villella (oba Cannondale-Drapac), Rui Costa (UAE Team Emirates), Bart De Clercq (Lotto-Soudal), Luis Angel Mate (Cofidis), Stefan Denifl (Aqua Blue Sport) in Ricardo Vilela (Manzana Postobon).

V glavnini so bili s temi kolesarji v ospredju očitno zadovoljni. Tudi Sky ni narekoval tako zelo hitrega ritma in kmalu je razlika znašala več kot pet minut. Prvi kategoriziran vzpon dneva – Puerto el Mojon – je prvi prečkal Davide Villella, ki vodi v boju za majico najboljšega na gorskih ciljih. Ubežniki so imeli po 86 kilometrih dirkanja že več kot sedem minut prednosti. Med etapo je odstopil sicer 13. v skupnem seštevku Sam Oomen. 80 kilometrov pred ciljem so v glavnini pobudo prevzeli člani Bahraina Meride, Trek Segafreda in Astane.

30 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še vsega tri minute prednosti. Sledil je vzpon druge kategorije Alto de Locubin. Tam je napadel Konrad, ki je pripravljal teren za Majko. Med ubežniki je hitro prišlo do selekcije. Sledili so mu še Costa, Majka, De Clercq in Villella. Na vrh vzpona je prvi prišel Villella. Z njim pa še Majka in Costa. Glavnina z najboljšimi pa je zaostajala že za manj kot dve minuti. Sledil je kratek spust in po dobrih 160 kilometrih dirkanja še zaključni vzpon. Govorimo o 12 kilometrov dolgem klancu s povprečnim naklonom 7,3 %. Prvi del je bil zelo strm in deset kilometrov pred ciljem je zmagovalec dirke po Sloveniji Majka že napadel.

Slediti mu ni mogel nihče več, tako da je Poljak sam nadaljeval proti cilju. A glavnina se je nevarno približevala. Razlika je znašala vsega 1:20, medtem ko so pobudo pri lovu prevzeli člani Skyja. Predvsem Wout Poels je opravil izjemno delo in štiri kilometre pred ciljem so najboljši ujeli še Costo. V ospredju je ostal samo še Majka, sledil pa je napad Romaina Bardeta. Sledila sta Carapaz in Chaves. Ko je Bardet popustil, sta na sceno stopila Vincenzo Nibali in Alberto Contador. Tri kilometre pred ciljem sta za Majko zaostajala za dobro minuto, a tudi Froome ni bil daleč za njima. Ko je Britanec ostal brez pomočnikov, se je sam preselil do Nibalija in Contadorja, sledil pa mu je še Miguel Angel Lopez.

Kmalu so se tej skupinici pridružili še Kelderman, Chaves in Zakarin. Dva kilometra pred ciljem je na Keldermanovo krajše pospeševanje ostro odgovoril Lopez. Kolumbijec je za Poljakom kilometer pred ciljem zaostajal za 32 sekund, medtem ko je skupina s Froomom zaostajala za 54 sekund. Majka se je lahko veselil zaslužene zmage. Lopez je za njim zaostal za 27 sekund. Štiri sekunde za njim pa je prišla četverica z Nibalijem, Froomom, Zakarinom in Keldermanom.

Contador je izgubil dodatnih šest sekund. Potem pa Poels, Chaves, Aru, Woods, Bilbao, Bardet, Carapaz in de la Cruz. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na 36. mestu. V skupnem seštevku je zaradi bonifikacij Froome izgubil štiri sekunde in ima zdaj 55 sekund prednosti pred Nibalijem ter 2:17 pred Keldermanom. Sledijo Zakarin, Chaves, Aru, de la Cruz, Contador, Woods, Lopez, Poels, Van Garderen … Jan Polanc je trenutno 27. Jutri je pred kolesarji nova zahtevna preizkušnja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ