Junaki, ki jih je izstrelil Avenir

Junaki, ki jih je izstrelil Avenir
29.08.2023 AVTOR: DZ, vir: Tour de l'Avenir

V nedeljo se je končala prestižna dirka za mlade Tour de l’Avenir. Na presenečenje mnogih je zmagal Mehičan Isaac Del Toro.

Osem dni, devet etap z zaključkom v Alpah. Kot vedno je bila dirka Tour de l’Avenir nadvse zahtevna. Velja za najprestižnejšo izmed preizkušenj za mlajše člane. V preteklosti so jo že dobili številni zvezdniki. Tudi Tadej Pogačar leta 2018. Takrat je šele drugo sezono vozil med mlajšimi člani, bil pa je član moštva, ki se zdaj imenuje Ljubljana Gusto Santic, takrat pa Ljubljana Gusto Xaurum.

Lani se je končne zmage veselil Cian Uijtdebroeks, ki letos že uspešno nastopa med elito in je trenutno med najboljšo deseterico na dirki po Španiji. Mnogi kolesarji imajo v rokah že profesionalne pogodbe, ko dobijo tako pomembno dirko. Mnogi jih imajo že prej. Vozijo vsaj za razvojne ekipe največjih. Tudi Uijtdebroeks je bil tak. Zdelo se je, da bo letos dirko dobil Matthew Riccitello. Američan, ki je letos odpeljal tudi že dirko po Italiji in je član moštva Israel Premier Tech.

A na koncu je za preobrat poskrbel komaj 19-letni Isaac del Toro. Mehičan je rojen leta 2003, kar pomeni, da šele drugo leto nastopa med mlajšimi člani. Je pa član moštva A. R Monex. Na dirki Tour de l’Avenir je bil že v četrti etapi s krajšim ciljnim vzponom drugi. Potem je dobil prvo pravo gorsko etapo na zdaj že dobro poznani Col de la Loze. Tam je v sprintu ugnal Riccitella, ki je oblekel rumeno majico.

Američan je naslednji dan dopoldne dobil še gorsko vožnjo na čas, popoldne pa je v naslednji gorski preizkušnji Del Toro zmanjšal zaostanek. Bil je drugi, a napredoval je na skupno drugo mesto in za vodilnim je zaostajal za 54 sekund. Zadnja etapa je kolesarje vodila čez Col de l’Iseran. Čeprav je manjkalo še 60 kilometrov do cilja, je tam Riccitello popustil, del Toro pa je z ostalimi nadaljeval z napadom. Vse do cilja.

Giulio Pellizzari je dobil etapo, Del Toro pa z drugim mestom dirko. V skupnem seštevku je bil drugi Giulio Pellizzari, ravno tako letnik 2003 (Gal Glivar ga je premagal na etapni dirki za Pokal narodov na Poljskem), tretji pa leto starejši rojak Davide Piganzoli. Oba sta člana prokontinentalnih ekip. Del Toro je bil najboljši tudi na gorskih ciljih, po točkah in med mladimi kolesarji.

Mehiki pa je prinesel prvo zmago na tej dirki.

Kaj pa Slovenci?

Gal Glivar, ki je bil prvi adut in ima za sabo zelo uspešen predvsem prvi del sezone se je nastopu zaradi bolezni v zadnjem trenutku odpovedal. Takoj v prvi etapi je glavni favorit Johannes Staunne Mittet podrl Tea Pečnika, ki je zaradi poškodbe moral končati sezono. V četrti in šesti etapi sta padla in posledično odstopila Gašper Otoničar in Boštjan Murn. Dirko je tako končal samo Aljaž Turk.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ