Kaj vse je Primož Roglič povedal še pred podelitvijo

Kaj vse je Primož Roglič povedal še pred podelitvijo
20.12.2020 AVTOR: DZ, foto sirotti

Primož Roglič je še pred podelitvijo Športnik leta prek Zooma dolgo govoril z novinarji. Kaj vse pa nam je povedal? V nadaljevanju ...

O sezoni 2020: Zame je bilo rezultatsko gledano in s športne plati leto zelo uspešno. Definitivno bi izpostavil zmago na klasiki Liege-Bastogne-Liege in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa je to bilo precej nenavadno, težko leto za vse nas. Nihče ni mogel vedeti, kaj se bo zgodilo. Se mi zdi, da smo vsi postavljeni v ta boj skupaj proti pandemiji in koronavirusu.

O tem, kaj ga je motilo v tem s koronavirusom zaznamovanem letu: Kar se tiče vseh teh ukrepov me nič ni zmotilo. Bil sem izjemno vesel, da smo sploh imeli kakšno dirko. Najbolj me je motilo, da ni bilo tako kot prej, da ni bilo toliko navijačev ob progi. Sigurno ti navijači dajo tisto dodatno energijo.

O tem, kaj meni o športnikih, ki so pred njim prejeli priznanje športnik leta: Vsi so res izjemni športniki, izjemne osebe. Nisem ravno sam na tem mestu, da bi se v bistvu ocenjeval. Konec koncev se bolj kot ne vsak športnik trudi po svojih najboljših močeh biti najboljši. Če je to meni uspelo in so to ljudje prepoznali sem res izjemno vesel.





O tem, da je v boju za športnika leta premagal Tadeja Pogačarja: Pri teh nagradah nisem jaz tisti, ki bi ocenjeval, kdo je boljši, kdo slabši. Imava dirke, tam se pomeriva. Včasih jaz zmagam, včasih on. To je to. Konec koncev pa so to precej sladke skrbi za slovensko kolesarstvo v danem trenutku.



O tem, kako zelo je bila pod vprašanjem dirka po Franciji po padcu na dirki po Dofineji: Zelo je visela. Da bom nastopil na Touru sem se odločil res v zadnjem trenutku. Šele v torek.

O tem, če bi se odločil za nastop na Vuelti, tudi če bi dobil Tour: Bi se, ker že v samem startu sezone smo imeli v planu tako Tour kot tudi Vuelto. Konec koncev smo bili lahko srečni, da so vse te dirke bile in sem lahko nastopal.



O tem, kdaj mu je bilo na Vuelti najtežje: V Španiji mi je bilo kar ves čas težko, ker nisem bil več v tisti vrhunski formi, ampak na koncu uspehi zbrišejo vse te težke momente, tako da so to tudi neverjetni spomini.

O premagovanju težav: Letošnje težave so bile predvsem z vidika krize nepredvidljive. Sam imam to srečo, da lahko skozi šport sporočam nekaj več. Se mogoče dotaknem nekaj več ljudi kot vsak posameznik. Lahko v tem pogledu sporočam neko pozitivo po vsakodnevnem boju za boljši jutri. Po upanju. Za naslednje leto pa smo se nekaj stvari sigurno naučili. Največ se naučiš takrat, ko ti ne uspe. Nekako želim z enako vnemo kot v preteklih letih pristopiti v prihodnje leto. Definitivno v upanju, da bomo skupaj premagali to pandemijo, in da bomo čim bližje preteklosti, ki smo jo bili vajeni.

O tem, če že med sezono razmišlja o vseh priznanjih, ki jih je konec leta deležen: Sploh ne. Vse te nagrade so stvari, o katerih ne razmišljam. V danem trenutku razmišljaš o situacijah, v katerih si. Vsak dan na dirko ki te čaka. Vse te prijetne stvari, ki se sedaj dogajajo so poledica našega dobrega dela in sem presrečen in vesel, da ste me izbrali za športnika leta.

O tem, kaj je ljudem sporočil, ko se je po porazu na Touru tako hitro pobral: V bistvu vedno želiš pokazati, to, kar ljudje pravijo. Če doživiš nek neuspeh, se je treba boriti naprej in vedno upati na boljše. Dokler se boriš, lahko tudi uspeš. Ravno to bi rad sporočil vsem ostalim ljudem okrog mene. Z zmago na zadnji dirki na Vuelti in z nazivom športnika leta se ponovno podajam v velike čevlje. Vendar je to nek nov izziv, prjeten izziv, kako spet postati in biti čim boljša različica sebe.

O soočanju s koronavirusom in karanteno: Vedno sta dve plati, pozitivne in negativne. Po eni strani sem sam bolj kot ne že celo življenje v nekakšni karanteni. Zame to ni predstavljalo velike spremembe. Pozitivna stvar tega v prvem delu sezone je bila, da sem lahko ogromno časa preživel s svojimi najbližjimi, z družino.

O tem, kaj pomeni tetovaža na desni roki: Križ oziroma ta tatu pa v bistvu predstavlja neko vero v stvari in dejstva, ki jih sam verjamem in ni tako zelo povezano s samim krščanstvom.

O osvojenem naslovu državnega prvaka v sedmem poskusu: Dirka, ki sem jo v svojem življenju največkrat vozil. Res je, da sem v zadnjih letih edini član Jumbo Visme na tej dirki in vsi vemo, kaj kolesarstvo pomeni. Posamezniku je brez ekipe res težko zmagati. Še posebej, ker dosedanja prvenstva niso bila ravno pisana meni na kožo. Je pa neverjetno. Naslova sem bil izjemno vesel, predvsem pa vseh ljudi, ki sem jih videl in vzdušja, ki so ga naredili na tej dirki.

O Seppu Kussu: Izjemno prijetna oseba. Super sotekmovalec. Tudi to, da ima nekaj slovenskih korenin je dobro. Pozna potico, tudi na Triglavu je že bil. Super oseba. Izjemno močan predvsem na strmih klancih. Poleg vseh ostalih je super dobrodošel v naši ekipi. Na koncu mora res vsak delček v tem mozaiku štimat, biti na pravem mestu, da je potem lahko celotna zgodba najboljša.

O številnih nagradah in priznanjih, ki jih prejme: Štejem si v čast, da lahko prejemam vse te nagrade. Po drugi strani imaš na koncu neko odgovornost, da to opravičuješ in želiš dati nazaj ljudem in predstavljati v najboljši možni luči svojo državo. V bistvu bo čas za študirati in šteti vse te lovorike in statistike po karieri. Zdaj želim biti obremenjen s stvarmi, ki me še čakajo v tem letu.

O programu dirk v sezoni 2021: Nismo še nič dokončno dorekli. Lahko v bistvu že povem par stvari. Sezono bi pričel pričel 7. marca na dirki Pariz-Nica in potem bi nekako sledil lanskemu programu vse tja proti Touru. Podrobnosti bom pa lahko potrdil, ko bomo vse dokončno dorekli z mojimi šefi in vsem osebjem.



O morebitnem cepljenju proti novemu koronavirusu: Nimam še nič informacij in se nismo nič pogovarjali. Vem, da je trenutno tudi Nizozemska v lockdownu in situacija ni najboljša. Glede cepljenja sem mnenja, da če bo cepivo, in če se nekaj gremo, moramo biti mi kot šporntiki in kot osebe, ki jih gleda ves svet prvi, ki bomo cepljenje opravili. Glede tega bom lahko več povedal kasneje, ko v ekipi spregovorimo o tej situaciji.

O reakciji po porazu na Touru, ko je takoj čestital Tadeju Pogačarju: Samo delaš nekaj povsem naravnega. Vse te stvari. Nikoli prav posebej nisem načrtoval, še posebej pa ne vseh teh čustvenih stvari. V takih situacijah se ne da kontrolirat, vse je šlo spontano. Mi je zelo všeč, da so opazili tudi ljudje, ki morda ne spremljajo tako kolesarstva. Vsak lahko potegne neko pozitivno misel iz tega.



O olimpijskih igrah: Olimpijske igre so nek izziv, saj niso vsako leto, kot Tour in dirke, ki na katerih nastopamo. Za nas kolesarje olimpijada morda ne velja toliko, kot za vse druge športe. So pa zame olimpijske igre, glede na to da prihajam iz zimskih športov res nekaj pomembnega in bi sigurno želel biti v čim boljši formi tudi v Tokiu. Vem pa, da bo to zelo težko, glede na to da nameravam voziti Tour in sta dirki zelo skupaj. Vse se mora optimalno poklopiti in verjamem, da si lahko konkurenčen tudi na olimpijskih igrah.

O tem, kaj si želi v naslednjem letu: Želim sporočiti predvsem to, da nikoli ne smeš obupati. Vedno se moraš boriti za boljši jutri. Za drugo leto pa so želje predvsem osnovne, Biti zdrav in poskusiti sam sebe potisniti na čim višji možni nivo. Biti kar najbolje pripravljen. To je vse kar lahko storim. Kaj to pomeni na dirkah, na katerih bom nastopal pa bomo videli.



O tem, da je v enem od intervjujev razkril, da vedno uporablja stopnice, in ne dvigala: Ponavadi grem z Levom vedno v dvigalo, ker je malce pretežek, da bi ga nosil po stopnicah. Vedno pravim, da je, ko smo na teh dirkah super, če te bolijo le noge. Ob taki bolečin lahko samo uživamo. Definitivno. Še naprej stopnice.

O videospotu in pesmi, ki jo je napisal Dejan Žujič: Igral sem samo za videospot, dobesedno igral, kot da znam igrati. Res mi je bilo zelo, zelo zabavno in posebna čast, da je prijatelj napisal komad meni v čast. Še enrkat hvala tudi njemu za to izkušnjo.



Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ