Kämna poplačal trud Bore Hansgrohe, Roglič odbil napad Pogačarja

Kämna poplačal trud Bore Hansgrohe, Roglič odbil napad Pogačarja
15.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Nemec Lennard Kämna je zmagovalec prve alpske etape na letošnji dirki po Franciji. Tadej Pogačar je napadel na zadnjem vzponu, Primož Roglič pa ni imel težav s pokrivanjem napadov.

Etapa v Alpah je služila za ogrevanje pred sredino težko etapo s ciljem na Col de la Loze, pričakovati je bilo, da bodo danes slavili ubežniki in zato je bilo veliko zelo zainteresiranih kolesarjev za mesto v ubežni skupini.

V nasprotju s pričakovanji se Jumbo Visma ni umaknila v ozadje in pustila napadalnim ekipam, da se same pomerijo med seboj, v prvi uri dirkanja so pokrivali vse napade in tempo je bil zato zelo visok. Po dobri uri se je le uspelo odcepiti večji skupini kolesarjev, Primož Roglič je zasedbi prižgal zeleno luč, peloton je šel na odmor za malo potrebo, ubežniki pa so si privozili veliko prednost.

O zmagovalcu etape je odločal predzadnji vzpon prve kategorije na Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte, kjer je napadel Richard Carapaz, v svojem ritmu pa mu je sledil in ga dohitel Lennard Kämna. Nemec je napadel tik pred vrhom in zelo dobro opravil tudi s spustom, prednost pred Ekvadorcem je naraščala in še pred zaključnim vzponom druge kategorije v zadnjih štirih kilometrih je bilo jasno, da bo Kämna naposled priboril etapno zmago za Boro Hansgrohe, eno najbolj napadalnih ekip na letošnjem Touru.

V glavnini je Jumbo Visma sicer nadzorovala dogajanje, hitro pa je postalo jasno, da kakšnih napadov do samega zaključka ne bo. Tadej Pogačar je bil zadovoljen z »mirno« vožnjo v glavnini do zadnjega vzpona, ko je 2 kilometra pred ciljem za UAE Emirates pospešil David de la Cruz in za trenutek se je razgubil tudi Rogličev rumeni vlak. Nosilec rumene majice je bil takoj v zavetrju Pogačarja, nato pa je narekovanje tempa spet prevzel izjemni Wout van Aert.

Pričakovani napad Pogačarja je prišel 500 metrov pred ciljem po desni strani, a je bil Roglič pripravljen in takoj v zavetrju najboljšega mladega kolesarja na dirki, nato je z napadom poizkusil še Miguel Angel Lopez, a do razlik ni prišlo. Jutri čaka kolesarje ena najtežjih etap na dirki, ko bomo zagotovo spremljali naslednje poglavje slovenskega dvoboja na Touru.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ