Katalonija: Izjemen preobrat po 130 kilometrih pobega

Katalonija: Izjemen preobrat po 130 kilometrih pobega
26.03.2022 AVTOR: DZ

Na dirki po Kataloniji je za kolesarji predzadnja etapa. Čeprav ni bila ekstremno zahtevna, je prišlo do spremembe na vrhu. Zmagal je Richard Carapaz, vodi pa Sergio Higuita.

Na dirki po Kataloniji so kolesarji premagali že šesto etapo. Salou je gostil start, Cambrils pa cilj. Etapa je bila dolga 169 kilometrov. Vzponi pa Coll de la Teixeta, Coll de Capafonts in Coll de les Llebres. Zdelo se je, da je to dan ali za ubežnike ali pa celo za sprinterje, ki bi lahko preživeli vzpone, ki niso bili tako ekstremno zahtevni.

Skupaj pa se je vseeno nabralo več kot tri tisoč metrov nadmorske višine. Kmalu je prišlo do številnih napadov in v ospredju se je zbralo kar 20 kolesarjev. Med njimi tudi drugi vodilna dva Joao Almeida in Nairo Quintana, pa Sergio Higuita, Richard Carapaz, Ben O’Connor … Potem pa je Luke Plapp pripravil vse za napad Carapaza in Higuite.

Pred njima je bilo še dolgih 130 kilometrov. Zdelo se je, da gre za misijo nemogoče. 90 kilometrov do cilja sta imela 2:30 prednosti in v ozadju so se kolesarji UAE Team Emirates vendarle zbrali in poskušali ujeti vodilna. Na pomoč jim je prišla še ekipa UnoX, a vseeno sta ubežnika uspela vzdrževati prednost. Tudi Bahrain Victorious se je trudil z lovljenjem. 28 kilometrov pred ciljem.

Ko so bili vsi najtežji vzponi že za kolesarji, sta imela ubežnika še vedno 1:25 prednosti. V zaključku so priložnost poskušali izkoristiti tudi kolesarji BikeExchange, saj so imeli v skupini sprinterja Kadena Grovesa. V lov za ubežnikoma se je na spustu podal Juan Ayuso, potem pa še skupinica s Quintano. A vsi so bili ujeti, z izjemo izjemnih dveh ubežnikov. Higuita in Carapaz sta bila premočna. V sprintu je Higuita vozil v ospredju, Carapaz pa ga je iz ozadja uspel prehiteti.

Dobil je etapo, Higuita pa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Glavnina, v kateri je bilo 41 kolesarjev je namreč zaostala za 48 sekund, sprint pa je dobil Kaden Groves. Skupni seštevek je zdaj naslednji. Higuita ima 16 sekund prednosti pred Carapazom in kar 52 pred do danes vodilnim Almeido. Sledijo Quintana, Ayuso, Pels, O’Connor …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ