Kirby o komentiranju iz studia: »V karavani govoriš zgolj in samo o dirki, to najbolj pogrešam«

Kirby o komentiranju iz studia: »V karavani govoriš zgolj in samo o dirki, to najbolj pogrešam«
31.08.2020 AVTOR: N. Gr., foto: Twitter

Ukrepi zaradi koronavirusa so »prizemljili« tudi komentatorsko ekipo Eurosporta, ki letos dirko pokriva iz studia v Londonu. Carlton Kirby je v pogovoru za portal Velonews pojasnil, zakaj pogreša svoje mesto v karavani Toura.

Glas Carltona Kirbyja nas spremlja ob prenosih kolesarskih dirk na Eurosportu (in v pisani besedi tudi iz knjige Magični zateg), v pogovoru pa je pojasnil, zakaj bo letos spremljanje dirke zanj precej drugačno, saj bo Tour pokrival iz studia v Londonu.

»V tovornjaku na ciljni črti ali v studiu s kavo in klimo, na koncu je moje delo enako, zasloni pred menoj kažejo isto sliko, le pogled skozi okno je malo drugačen. Samo komentiranje je skoraj enako, a pogled na dirko komentatorja je precej drugačen, če dirko spremlja v živo. Lahko se pogovarjam s kolesarji ob zajtrku, največ se družim z novinarji, ki pokrivajo dirko, saj imajo največ in najbolj aktualne informacije, predvsem pa kot del karavane doživiš vzdušje dirke. S Seanom Kellyjem se sprehodiva po zadnjih kilometrih ravninskih etap in pogledava ovinke, takšne informacije so zelo dragocene med komentiranjem. Vem, kateri ovinek visi navzven in kje bi lahko prišlo do padca, ali pa do napada,« je uvodoma povedal Kirby.

Kot komentator neposrednega stika s tekmovalci nima, zato njegovo delo na Touru letos vendarle ne bo tako zelo drugačno, vseeno pa pogreša stik z ljudmi v karavani: »Najraje se pogovarjam s sodniki na dirki, te povedo, kdo izgleda utrujen, kdo postaja agresiven v karavani in ga bo potrebno umiriti, komu počasi popušča koncentracija ipd. Takšne informacije so za komentatorja pravo zlato.«Čeprav ima v studiu v Londonu vso potrebno tehnično podporo, mir in udobje, pa Kirby pogreša vrvež, ki spremlja rumeno pentljo: »Ko si v karavani, se pogovarjaš le o dirki, ko se zvečer zberemo na večerji, se vsak dan vname velika debata o dirkanju in to mi prinese ogromno. Sean Kelly nas vsak dan nauči nekaj novega, ponudi kakšen nov detajl, na Touru enostavno morava biti skupaj, ko pa sva vsak v svojem studiu, tega nimam. Karavana dirke po Franciji je velik kotel informacij, brez katerih je komentiranje mnogo bolj pusto.«

Ob koncu je Kirby še dejal, da upa, da letos gledalci vendarle ne bodo zelo prikrajšani: »Upam, da prav veliko ljudi ne bo opazilo, da nismo fizično prisotni na dirki. Letos se bom oprl na izkušnje in poznavanje krajev, ki jih bo Tour obiskal, saj sem povečini v njih kot del dirke že bil, ob tem pa se poizkušam čim več po telefonu pogovarjati tudi z ljudmi, ki so na terenu. Upam, da bo tega stanja čim prej konec in se bomo lahko vrnili v normalno stanje.«Carlton Kirby dirko po Franciji v živo spremlja od leta 1996, letos je tako v studiu ostal prvič po skoraj 25 letih.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ