Koren pomagal Saganu do izjemne zmage (fotogalerija)

Koren pomagal Saganu do izjemne zmage (fotogalerija)
11.03.2012 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je dobil najdaljšo etapo na dirki Tirreno-Adriatico. Mladi Slovak je bil na zaključnem vzponu prepričljivo najmočnejši, vodstvo v skupnem seštevku pa je prevzel Christopher Horner.


Skupni vrstni red po 4. etapi
1. Christopher Horner (ZDA) RadioShack-Nissan 19:01:54
2. Roman Kreuziger (Češ) Astana Pro Team 0:00:07
3. Cameron Meyer (Avs) GreenEdge Cycling Team 0:00:13
4. Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 0:00:21
5. Danilo Di Luca (Ita) Acqua & Sapone 0:00:22
6. Fabian Cancellara (Švi) RadioShack-Nissan 0:00:30
7. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 0:00:32
8. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:34
9. Joaquin Rodriguez Oliver (Špa) Katusha Team 0:00:35
10. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:36
11. Fredrik Kessiakoff (Šve) Astana Pro Team isti čas
12. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD 0:00:41
19. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:52
20. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:00:53
26. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quickstep 0:01:04
71. Kristjan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale 0:03:18
113. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 0:09:36

Liquigas Cannondale vseskozi v ospredju
Za kolesarji na etapni dirki Tirreno-Adriatico je z 252 kilometri najdaljša etapa od Amelie do Chietija. Kmalu po startu so se v pobegu znašli Huslmans, Mondory, Pagani, Urtasun,Boaro, Pirazzi in Brutt. Privozili so si več kot 12 minut prednosti, vendar tudi to ni bilo dovolj.

V glavnini so ritem narekovali predvsem kolesarji domačega moštva Liquigas Cannondale, šele v samem zaključku so se jim pridružili še člani Lampreja, Coldeportesa in Omege Pharme. Tako so izničili prednost ubežnikov in 20 kilometrov pred ciljem se je za napad odločil Brutt, ki pa je moral glavnini priznati premoč zgolj 12 kilometrov pred ciljem.

Koren narekoval hud tempo
Takoj zatem sta neuspešno napadla najprej Muravjev, potem pa še Landa. V glavnini je prišlo do padca, v katerega je bil vpleten tudi zmagovalec petkove etape Edvald Boasson Hagen, medtem ko so v ospredju ritem spet narekovali predvsem kolesarji Liquigasa. Tokrat je vajeti v svoje roke vzel kar Kristjan Koren, ki je z narekovanjem peklenskega ritma poskrbel, da do vznožja zadnjega vzpona za pravi napad sploh ni bilo priložnosti.

Na začetku zaključnega vzpona štiri kilometre do cilja so se na čelo postavili kolesarji BMC-ja, ki so v ospredje pripeljali lanskega zmagovalca Cadela Evansa. Najstrmejši del klanca do Chietija pa se je začel dva kilometra do cilja. Kilometer in pol pred ciljem je napad sprožil Johnny Hoogerland.

Sagan prehitel kapetana Nibalija
Hoogerlanda je kmalu ujel Danilo Di Luca, oba pa je z neverjetno akcijo prehitel Peter Sagan, ki je pobral točke na gorskem cilju, ki se je nahajal natančno kilometer do končnega cilja. Vendar so komaj 22-letnega člana Liquigasa ujeli in v ospredju se je zbrala manjša skupina kolesarjev, ki so jo sestavljali Sagan, Kreuziger, Nibali, Di Luca in Horner.

Sledil je napad Romana Kreuzigerja in takoj nato odločen odgovor Vincenza Nibalija. A Sagan je čutil, da ima tako močne noge, da lahko tudi sam še enkrat napade, čeprav je imel pred seboj kapetana in klubskega kolega. Slovak je močno potegnil in se v cilju veselil prepričljive zmage. Drugi je bil Kreuziger, ki je tik pred ciljno črto prehiteti Nibalija.

Sagan obljubil, da bo pomagal Nibaliju
»Kot ekipa smo bili izjemni in za nas je to pomembna zmaga. Na koncu sem slišal, da prihajajo za mano. Mislil sem zgolj v dobro ekipe. Če danes ne bi zmagali? To bi bil greh. Žal mi je za Vincenza, ampak mi smo prava ekipa, v kateri ni težav,« je dejal Sagan in poudaril, da bo v nedeljski kraljevski etapi povsem podrejen Nibaliju.

Ta je izpostavil, da si je po izgubljenih sekundah na ekipnem kronometru prav v tej etapi želel privoziti nazaj nekaj sekund. »Zaključek je bil zanimiv in mi smo imeli dve nalogi. Z mano ali Petrom dobiti etapi in tako nagraditi odlično delo celotne ekipe. Ko me je Peter prehitel, tega seveda nisem pričakoval. Vendar mu verjamem na besedo, ko je dejal, da je to storil v dobro ekipe,« je dejal Nibali.

Sagan: Pomembno, da je zmagal kolesar Liquigasa
Sagan pa je poudaril, da s tem, ko je prehitel kapetana ni prekršil nikakršnega dogovora: »Dogovorili smo se, da v zaključku oba poskušava. Pomembno je, da je zmagal nekdo iz ekipe. Za nas bi bilo boljše, če bi zmagal on, vendar je usoda želela, da sem to jaz. Sam sem pred klasiko Milano-Sanremo zadovoljen s formo.«

Četrti je bil Di Luca, peti pa izkušeni, 40-letni Christopher Horner, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. »Pred startom sem razmišljal o tem, da bi prevzel vodstvo,« je za spletno strani svojega moštva RadioShack Nissan dejal Horner, ki je poudaril, da so mu klubski kolegi nudili ogromno pomoči. V zadnjih dneh so vseskozi delali zame. Noge se dobro obračajo, zato bom zagotovo poskušal dobiti dirko.«

Odločale bodo sekunde
Horner ima zdaj pred kraljevsko etapo sedem sekund prednosti pred Kreuzigerjem. Tretji je s 13 sekundami zaostanka Cameron Meyer, četrti pa z 21 sekundami zaostanka Sagan. Sledijo Di Luca, Cancellara, Tiralongo in Nibali. Prej omenjeni lanski zmagovalec Evans ima 53 sekund zaostanka. Do konca dirke so še tri etape. Najprej nedeljska kraljevska, dirka pa se bo zaključila z dobrih devet kilometrov dolgim posamičnim kronometrom.

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ