Kraljevska za dokončno odločitev?

Kraljevska za dokončno odločitev?
17.06.2023 AVTOR: DZ

Ljubljana bo gostila start sobotne kraljevske etape, cilj pa bo v Kobaridu. Vmes pa dovolj priložnosti za napad.

Tri dni smo na dirki po Sloveniji gledali predvsem dolge pobege in potem sprinte glavnine. Jutri pa bo povsem drugače. Pred kolesarji je najtežja etapa do Kobarida. Na tej poti bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Po dva tretje in dva prve kategorije.

Kmalu po startu v Ljubljani bo vzpon na Topol. Gre za tri kilometre dolg in v povprečju 10-odstotni naklon povzroči pa veliko škodo. Takoj po Topolu - vrh bo po 10,3 km vožnje - bosta dva leteča cilja zapoerd. Najprej po 12,4 km v Medvodah in potem po 31,4 km v Škofji Loki. Sledila bo vožnja, v kateri se bodo kolesarji vseskozi rahlo vzpenjali. Vse do začetka vzpona na Kladje. Tu gre za 10,5 km dolg vzpon s 3,3-odstotnim naklonom. Na 801 metrov visok vrh bo karavana prišla po 63,8-km.

Sledilo bo sprva nekoliko lažje nadaljevanje in v Tolminu bo po 105,4 km še tretji leteči cilj. Zatem pa kmalu tudi naslednji klanec. To je seveda Kolovrat. uradno je klanec dolg 10,3 km, povprečni naklon pa je 9,5-odstoten. Gorski cilj druge kategorije je na 1084 metrih nadmorske višine in po prevoženih 118 kilometrih. Po krajši vožnji po vrh klanca se bodo kolesarji spustili proti Kobaridu, a po koncu spusta bodo namesto proti Kobaridu zavili proti Tolminu.

Tik pred večjim krožiščem bodo zavili desno na ožjo poteća vrhu bodo po 152 kilometrih in sledil bo še spust do Kobarida. Dirka bo dolga 167 kilometrov. Vsekakor bo zadnjih 60 kilometrov zelo zahtevnih. Etapa se bo začela ob 10.30, na cilju pa kolesarje pričakujemo med 14.29 in 15.05. Med favorite spada predvsem Filippo Zana, ki je že na dirki po Italiji blestel. Na visoka mesta v skupnem seštevku pa računa tudi Domen Novak.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ