Kratke s Toura: 7 sekund prepočasen, 1600 evrov, ker je pokazal, kaj je dosegel, fotograf poškodoval kolesarja ...

Kratke s Toura: 7 sekund prepočasen, 1600 evrov, ker je pokazal, kaj je dosegel, fotograf poškodoval kolesarja ...
03.07.2013 AVTOR: D. Z.
Vincenzo Nibali razmišlja o Touru. Tony Martin kaznovan, ker je pokazal, kaj je dosegel. Zloglasno poročilo po Touru, Tour tudi za slepe in slabovidne ...

Vincenzo Nibali se vrača 2014
Zmagovalec letošnje dirke po Italiji, drugi in tretji na Giru. Zmgovalec španske Vuelte in lani tretji na dirki po Franciji. To je Vincenzo Nibali. »S formo z dirke po Italiji bi vsekakor lahko imel besedo tudi na tem Touru. Še posebej na taki trasi, kot je letos. Kdo bo zmagal? Izpostavil bi tri imena, kajti izpostaviti samo eno, bi bilo težko. To bo boj med Froomom, Contadorjem in Rodriguezom. Videl sem, da Sky ni tako močan kot lani. Mogoče je to zgolj prevara. A Tour je še dolg, « je dejal Italijan, ki letos vozi za Astano. Letos je vse stavil na Giro, zdaj pa se že pripravlja na zaključek sezone: »Cilj je, da biti konkurenčen na Vuelti. Prek tega pa se želim pripraviti na svetovno prvenstvo v Firencah. « Letos Tour spremlja kot gledalec, potem ko je bil lani praktično edini kolesar, ki je vsaj poskušal razbiti premočni Sky. »Naslednje leto bom vse stavil na Tour de France. Trenutno je težko razmišljati o čemerkoli drugem, « je še dodal Nibali.

Ted King zaradi sedmih sekund domov
Moštvo Cannondale je na ekipnem kronometru izgubilo enega kolesarja. To je Ted King, ki je trpel zaradi poškodbe, ki jo je staknil ob padcu v prvi etapi na Korziki. Takrat si je izpahnil ramo, obenem ima tudi številne odrgnine in ureznine. Američan je vztrajal, a je moral ekipni kronometer startati z navadnim kolesom. Klubskim kolegom že kmalu po startu ni mogel slediti in tako se je moral s 25 kilometrsko progo spopasti sam. Premagal jo je v 32 minutah in 32 sekundah. To je bilo prepočasi za predtem določeno mejo - 25 odstotkov počasneje od časa zmagovalca. Kinga je t. i. časovna zaporta prehitela zgolj za sedem sekund. A komisarji kljub pojasnitvi Cannondala, da se je to zgodilo zaradi številnih poškodb, niso imeli usmiljenja in Američana so poslali domov.

Fotograf poškodoval Contadorjevega pomočnika

Moštvo Saxo Tinkoff je ekipni kronometer odpeljalo zelo dobro. Za zmagovalci – Orica GreenEdge – so zaostali zgolj za devet sekund, za Skyem pa samo šest. A kljub temu se je moštvo, ki je sestavljeno okrog Alberta Contadorja med samo vožnjo ukvarjalo s številnimi težavami. Eden izmed pomočnikov Alberta Contadorja Benjamin Noval – nanj bo Contador računal predvsem na težjih prelazih – se je namreč poškodoval. Kmalu po startu je eden izmed fotografov hotel narediti nekoliko druačno fotografijo, postavil se je preveč na cesto. Z objektivom pa je zadel hitrega Novala. Ta je z dirko sicer nadaljeval, a naj bi si poškodoval roko. »Slab dan. Upali smo, da bomo izgubili čim manj časa in to nam je uspelo. A etapa je bila slabo organizirana in fotograf je poskrbel, da smo izgubili kolesarja. Neverjetno, « je bil ogorčen športni direktor Saxo Tinkoffa Philippe Mauduit. »Odpeljali so ga v bolnišnico. Upam, da bo lahko nadaljeval, saj je zelo pomemben kolesar. Tako zame kot za ekipo, « pa je dodal Alberto Contador.

Senat popustil. Razkritje imen tri dni po Touru

Kot smo že pisali. Do razkritja imen kolesarjev, ki so po retroaktivnem testiranju padli na dopinških kontrolah, ki so jih izvedli na shranjenih vzorcih iz leta 1998, naj bi prišlo 18. julija. Torej na dan, ko bodo morali kolesarji na letošnjem Touru dvakrat na Alpe d'Huez. A senat je zdaj ugodil prošnji nekaterih kolesarjev. S tem bi po vsej verjetnosti zelo škodovali zdajšnjim kolesarjem in spektaklu stotega Tour. Imena pozitivnih kolesarjev bodo razkrili tri dni po končani dirki po Franciji. »To je lepa poteza. Uslišali so nas in spoznali, da je naša prošnja utemeljena. Naš cilj je bil, da bi se izognili mešanju med starimi stvarmi in zdajšnjim dirkanjem. Nikoli nismo rekli, da smo proti boju proti dopingu. Hočemo samo enakopravnost med športi. Glede na medijsko pokritost Toura, vemo, da bi najmanjša iskrica sprožila požar. Gledalce bi spominili na stare dopinške primere. Zdaj se lahko osredotočamo na šport. Ko bomo zaprli poglavje tega Toura, potem se bomo posvetili rezultatom preiskave, « je sporočil predstavnik kolesarjev Samuel Dumoulin.

Tour skrbi za slepe
Organizatorji dirke po Franciji so letos izdali prav posebno potno knjigo, kjer so vse podrobnosti posameznih etap, zanimivosti startnih in ciljnih mest in še marsikaj drugega … Ta je zdaj tudi v Braillovi pisavi. In tako bodo tudi slepi in slabovidni imeli nekaj od znamenite dirke po Franciji.

Tony Martin kaznovan, ker je pokazal, kaj je dosegel!

Na ekipni vožnji na čas je Tony Martin, aktualni svetovni prvak v posamičnem kronometru, vozil kolo v barvah svetovnega prvaka. A po koncu preizkušnje so ga kaznovali s 1621 evri. Razlog? Majico oziroma vso preostalo opremo v barvah svetovnega prvaka mora svetovni prvak v tej disciplini nositi samo na posamičnih kronometrih, na ekipnih pa ne. »Svetovni prvak. Tony Martin in svetovni prvaki med ekipami. To je škandal. UCI je opravil odlično delo. Če te hoče uničiti, « je na twitterju zapisal menedžer ekipe moštva Omega Pharma Quick Step Patrick Lefevre.

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ