Kratke s Toura: Sagan o zmagi, Cavendish o Cannondalu, Andy Schleck brani brata, prelahka Quota ...

Kratke s Toura: Sagan o zmagi, Cavendish o Cannondalu, Andy Schleck brani brata, prelahka Quota ...
06.07.2013 AVTOR: D. Z.
Sagan: "To je naša zmaga", Andy o odpustitvi brata Franka: "Vozila bova skupaj." Preiskava RadioShacka in prelahka Quota ...

Peter Sagan: To ni moja zmaga, to je naša zmaga!
Peter Sagan je vendarle slavil prvo etapno zmago na letošnji dirki po Franciji. V sprintu je dobil sedmo etapo. A to zmago je povsem upravičeno posvetil klubskim kolegom, ki so zanj garali praktično celotno etapo in so z narekovanjem ritma nenazadnje tudi poskrbeli, da so na vzponih predčasno popustili sprinterji, kot so Mark Cavendish, Marcel Kittel in Andre Greipel. Kljub trudu pomočnikov ti niso več mogli ujeti prve skupine, kjer so kolesarji Cannondala narekovali oster ritem. »To ni moja zmaga, to je naša zmaga. Brez njihove nesebične vožnje ne bi mogel zmagati. Posebnega slavja nisem uprizoril. Pokazal sem na Cannondale, ker ta zmaga pripada tako meni kot vsem kolegom, « je priznal Sagan. 23-letni Slovak pa je še dodal: »V prejšnjih dneh so jih kritizirali in danes smo dokazali, kako neupravičeno. Pravijo, da ne vlečejo v sprintih, tokrat so opravili 140 kilometrov na čelu. To je bila neverjetna akcija. Načrt je bil, da vlečemo in se znebimo sprinterjev do letečega cilja. Ko nam je to uspelo, so rekli, da hočejo do konca. da mi pripravijo izhodišče za zmago. Vsakemu posebej se moram zahvaliti, ker so se žrtvovali in ker so verjeli vame. «

Mark Cavendish pohvalil Cannondale
»Nekako sem vedel, kaj bodo poskusili narediti pri Cannondalu. A tega se ni moglo preprečiti. Etapo so odpeljali brez napak. Čestitam Petru Saganu. Cannondale je odpeljal prekleto dobro etapo, kajne? Vsi so vedeli, kaj se bo zgodilo, pa vendar jim je uspelo, « je po sedmi etapi dejal Mark Cavendish, ki se je tako zares priklonil moštvu Petra Sagana, ki je poskrbelo, da so številni sprinterji - tudi Cavendish - popustili, in da kljub pomočnikom niso mogli več ujeti. Cavendishu se tako zelena majica vse bolj oddaljuje, saj je Sagan samo v sedmi etapi dobil kar 65 točk, medtem ko so preostali sprinterji ostali brez vsake točke. Sagan ima 224 točk, Greipel 130, Cavendish pa 119.

Jurgen Van den Broeck ostaja še brez Vuelte

Eden izmed velikih osmoljencev letošnje dirke po Franciji je tudi Belgijec Jurgen Van den Broeck. Belgijec je bil v karieri že dvakrat med najboljšimi na Touru. A na to dirko ima tudi slabe spomine. Leta 2011 je grdo padel in odstopil. Letos se je zgodba ponovila. Grdo je padel in si poškodoval koleno. Dodatne preiskave pa so pokazale, da je poškodba precej hujša, kot so sprva predvidevali. Šlo naj bi za poškodbo križnih vezi in Belgijec bo moral počivati vsaj osem do deset tednov. To pomeni, da se bo moral odpovedati tudi španski Vuelti.

Francoska policija preiskala avtodom RadioShacka

Francoska policija je v soboto zjutraj ustavila eno izmed vozil, ki pripada moštvu RadioShack Leopard. Gre za avtodom, ki se ne vozi s kolesarsko karavano, ampak gre naravnost v naslednji hotel, kjer mora osebje moštva pripraviti vse za prihod kolesarjev. Francoski policisti so avtodom temeljito preiskali, našli pa niso ničesar sumljivega. »Ustavili so kamper, ki se vozi med hoteli. Preiskava je trajala dve uri, potem pa so odšli. Že običajna stvar v vseh teh letih," je razkril predstavnik za stike z javnostjo luksemburškega moštva Philippe Maertens.

Andy Schleck bratu v bran ... Bo morda odšel?

Potem, ko so iz moštva RadioShack Leopard sporočili, da bodo odpustili Franka Schlecka, se je na novico odzval tudi njegov mlajši brat Andy, ki trenutno nastopa na francoskem Touru. »Odločitve ne razumem. Žalosten sem in razočaran, a ne vem, kaj naj rečem. Mogoče bi to potem uporabili proti meni in me odpustili, « je najprej dejal Andy in v nadaljevanju namignil, da zaradi teh dogodkov, v naslednji sezoni mogoče niti on ne bo vozil za moštvo z novim glavnim sponzorjem Trekom: »Naslednje leto bova skupaj. A mislim, da za odločitvijo ekipe stojijo drugi razlogi, in ne suspenz. Da ga potem, ko mu 11 mesecev in pol nudiš podporo, odpustiš. Tega ne razumem. « Podporo starejšemu izmed bratov Schleck sta izrazila tudi Maxime Monfort in predvsem junak prvih etap letošnjega Toura Jan Bakelants.

Prelahka Kuota na ženskem Giru
Sicer ni povezano z dirko po Franciji, toda … V Italiji je v polnem zagonu ženska različica Gira. Na njej blesti predvsem Mara Abbott, ki je dobila najtežji dve etapi, medtem ko je popustila prva favoritinja Marianne Vos. V petek pa je prišlo na cilju do zelo zanimivega dogodka. Izkušena Fabiana Luperini je sicer zasedla četrto mesto, vendar so sodniki po cilju stehtali njeno kolo. Kuota, ki jo uporablja je bila za 180 gramov lažja od najmanjše dovoljene teže. Luperinijeva je morala zapustiti dirko. Dva dni pred koncem je imela Mara Abbott skoraj 2:40 prednosti pred Tatiano Guderzo in 2:55 pred Claudio Haussler. Edina slovenska predstavnica Polona Batagelj je 62. Za vodilno Američanko zaostaja za 53 minut.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ