Kristijan Koren bežal do zadnjih kilometrov, Froome odgovoril Quintani (FOTO)

Kristijan Koren bežal do zadnjih kilometrov, Froome odgovoril Quintani (FOTO)
18.07.2015 AVTOR: D. Z.
Kristijan Koren v igri za najvišja mesta vse do zadnjih štirih kilometrov. Zmagal Steve Cummings. Chris Froome spet pridobil nekaj sekund.

Za kolesarji na dirki po Franciji je za kolesarji že 14. etapa, ki je bila nadvse zanimiva in tudi razgibana. Predvsem zaključek je bil zelo zahteven. Etapa je bila dolga 178 kilometrov. Začela se je v Rodezu in končala v Mendeju. Že po 20 kilometrih so morali kolesarji premagati prvi kategoriziran vzpon na 780 metrov visoki Cote de Pont de Salars. Gre za 1,3 km dolg vzpon četrte kategorije s povprečnim naklonom 5,8 %. Naslednji kategoriziran vzpon druge kategorije se je začel po 137 kilometrih. Vrh Cote de Sauveterra je bil na 1014 metrih nadmorske višine in po 146 prevoženih kilometrih.

Vzpon je bil dolg 9 km, povprečni naklon pa znaša 6 %. A s tem vzponov še ni bilo konec. Na 170 kilometru je bil vrh 899 metrov visokega vzpona četrte kategorije Cote de Chabrits. Dolg je vsega 1,9 km, povprečni naklon pa znaša 5,9 %. Sledil je kratek spust in zaključni vzpon. Govorimo o 1055 metrov visokemu vzponu druge kategorije Cote de la Croity Neuve. Klanec je dolg tri kilometre, povprečni naklon pa znaša kar 10,1 %. Sledil je samo še dober kilometer dolg rahel spust in cilj v Mendeju. Mende je Tour gostil že trikrat. Zadnjič leta 2010, ko se je zmage veselil Joaquim Rodriguez.

Že od začetka je prišlo do številnih napadov, predvsem Peter Sagan v zeleni majici je bil nadvse aktiven. In po številnih poskusih se je vendarle izoblikovala skupina ubežnikov. Peter Sagan je dobil leteči cilj in je tako še povečal prednost v boju za zeleno majico. Potem pa se je skupini z dobrimi 20 kolesarji pridružil tudi Kristijan Koren in jasno je bilo, da bo to ubežna skupina dneva. Sicer je bila skupina velika, vseeno pa so uspeli ohranjati lepo prednost pred glavnino, v kateri so vseskozi ritem narekovali kolesarji Skya, ki so branili rumeno majico Christopherja Frooma. Tako ritem ni bil dovolj hiter, da bi ujeli ubežnike.

V zaključku je napadel Golas iz Etixx Quick Stepa, preostali ubežniki pa se niso takoj podali v lov za njim. Slabih 15 km pred ciljem je ostro napadel Kristijan Koren. Sam se je podal v lov za ubežnikom Golasom, medtem ko je upal, da bodo preostali ubežniki vsaj nekoliko taktizirali. Koren je Golasa ujel 11 km pred ciljem, medtem ko so v lovu za njim ritem še vedno narekovali kolesarji FDJ. Veliko dela je opravil predvsem Ladagnous, ki je garal za Thibauta Pinota. Sledil je vzpon na Cote de Chabrits in v lovu za Korenom in Golasem je ritem narekoval Roy. Koren in Golas sta na vrh vzpona – do cilja je bilo še devet kilometrov – prišla z 20 sekundami naskoka.

Koren in Golas sta vozila izjemno. V ospredju sta vztrajala tudi na začetku zadnjega vzpona, a na najstrmejšem delu ju je skupinica ujela. Sledil je napad Romaina Bardeta, sledil pa mu je Simon Yates. Tri kilometre pred ciljem je Bardet spet napadel in Yates je popustil. Bardet je vozil sam v ospredju.Thibaut Pinot pa je v svojem ritmu nadoknadil zaostanek. Spust proti cilju sta Bardet in Pinot začela skupaj, a kilometer pred ciljem ju je ujel Steve Cummings. Takoj je šel mimo njiju in se je lahko veselil zaslužene zmage. Francoza sta bila poražena. Pinot je bil drugi, Bardet pa tretji. V glavnini okrog rumene majice se je boj razplamtel na zadnjem vzponu.

Froome je ostal sam in takoj sta napadla Nibali in Quintana. Froome ni mogel takoj odgovoriti na napad, a ga je na tempo ujel. Medtem so popustili Nibali, Van Garderen, Contador, Valverde … na vrh vzpona sta sama prišla samo Quintana in Froome. Sledil je spust in sprint, ki ga je dobil Froome pred Quintano. Valverde je bil tik za njima, potem je prišel še Contador. Froome je tako prepričljivo obdržal rumeno majico. Quintana pa je napredoval na drugo. Zdaj je van Garderen tretji. Koren je v etapi zasedel 14. mesto, zaostal je za dve minuti.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ