Lopezov šov in prepričljivi Froome

Lopezov šov in prepričljivi Froome
03.09.2017 AVTOR: D. Z.
Vuelta. Christopher Froome tudi na najtežji etapi prepričljiv. Etapo je dobil Miguel Angel Lopez.

Na dirki po Španiji je za kolesarji 15. etapa. Tudi ta je bila nadvse zahtevna. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone.

Dva prve kategorije in enega ekstra. Cilj je bil na najvišji točki letošnje dirke po Španiji. Govorimo o Sierri Nevadi na 2510 metrih nadmorske višine. Start vsega 129 kilometrov dolge etape je gostila Alcala la Real. Po 74 kilometrih so kolesarji prišli na vrh vzpona Alto de Hazallanas. Na 1680 metrih nadmorske višine je bil gorski cilj prve kategorije.

Sledil je spust in po stotih kilometrih začetek vzpona na Alto del Purche. Tam je bil po 109 kilometrih dirkanja gorski cilj prve kategorije. Po krajšem ravninskem delu pa še zaključni, skoraj 20 kilometrov dolg klanec. V rdeči majici je etapo začel Christopher Froome. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, a do pobega je prišlo šele po 30 kilometrih dirkanja. Najprej so bili v ospredju Stephane Rossetto, Anthony Perez (oba Cofidis) in Nelson Oliveira (Movistar).

Kmalu so se jim pridružili še Matteo Trentin (QuickStep Floors), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Tom Van Asbroek (Cannondale-Drapac), Sander Armee (Lotto Soudal) in Lluis Mas (Caja Rural). Privozili so si vsega dobri dve minuti in pol prednosti. Leteči cilj je dobil Matteo Trentin, zadnji 70 kilometrov pa je bilo neverjetno zahtevnih. Najprej prej omenjeni 16 km dolg Hazallanas s povprečnim naklonom 5,5 %. Nekateri odseki pa so bili tudi od 16,7 do 18,3 %.

V glavnini so ritem narekovali člani Astane, ki so imeli med najboljšimi desetimi v skupnem seštevku Fabia Aruja in Miguela Angela Lopeza, že zmagovalca ene etape in včeraj drugega. Kmalu so se med vodilne poskušali preseliti še Peter Stetina, Adam Yates in Romain Bardet. Na vrh vzpona je prvi prišel Armee, skupina z Bardetom je zaostajala za 1:23, že krepko razredčena skupina z rdečo majico pa za 3:13. Po spustu je sledli 8,5 km dolg vzpon Alto del Purche s povprečnim naklonom 8 %.

Tu je prišlo do spremembe v vodstvu, saj so povsem v ospredju vztrajali samo še Bardet, Kruijswijk in Adam Yates. Iz glavnine pa je po pričakovanjih napadel Alberto Contador. Sledil mu je Mguel Lopez, medtem ko je Froome ostal miren, saj je imel ob sebi še dovolj pomočnikov. Yates je bil prvi na gorskem cilju, Contadorjeva skupina je za njim zaostajala za 1:10, glavnina pa samo še dodatne pol minute. Sledil je še ciljni vzpon na Alto Hoya de la Mora. Povprečni naklon 5,6 %, največji pa 10-odstoten.

12 kilometrov pred ciljem je imela Contadorjeva skupina že minuto in pol prednosti pred Froomovo skupino in takrat je napadel Vincenzo Nibali, a v svojem ritmu ga je ujel kar Froomov pomočnik Mikel Nieve. Ko sta se Contador in Lopez Yatesu približala na vsega 45 sekund, je mladi Kolumbijec napadel izkušenega Španca in se sam odpeljal naprej. Froomova skupina je zaostajala za dobro minuto, a Poels je narekoval tak ritem, da je ta skupina kmalu ujela tudi utrujenega Contadorja.

Napadov pa ni bilo. V ospredju je Lopez ujel in takoj tudi prehitel utrujenega Yatesa. Kolesar Astane je sam nadaljeval proti cilju. Veselil se je lahko še druge etapne zmage na letošnji Vuelti. V skupini s Froomom so bili očitno vsi preveč utrujeni, edini pravi napad je izpeljal Ilnur Zakarin, ki je poskrbel, da je stik izgubil Contador. Zakarin je za Lopezom zaostal za 36 sekund, tretji Wilco Kelderman pa za 45.

Sledila sta Chaves in Froome z dodatnima dvema sekundama zaostanka, potem pa Woods, Nibali, Poels, Meintjes, Bilabo, Aru, Bardet, Contador … Slovencev ni bilo v ospredju. Froome ima zdaj v skupnem seševku 1:01 prednosti pred Nibalijem in 2:08 pred Zakarinom. Sledijo Kelderman, Chaves, Lopez, Aru, Woods, Contador, Poels, De la Cruz, Kruijswijk, Van Garderen, Meintjes in Nieve. Najboljši Slovenec Jan Polanc je 33.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ