Luka Mezgec: V Pariz po občutek za sprint, v Katar po rezultat

Luka Mezgec: V Pariz po občutek za sprint, v Katar po rezultat
09.10.2016 AVTOR: D. Z.
"Nisem živčen. Vzamem kot izziv in upam na srečo," je pred svetovnim prvenstvom dejal Luka Mezgec.

Med desterico
Luka Mezgec bon a svetovno prvenstvo v Katar – tam bo nastopil na članski cestni dirki – odpotoval v sredo. Tako bo za reprezentanco na SP nastopil že četrtič, a prvič v vlogi tistega, od katerega se pričakuje dober rezultat:

“Nisem živčen. Vzamem kot izziv in upam na srečo, da bomo lahko naredili dober rezultat. ” Mezgec ne skriva. Želi si, da bi se na koncu uvrstil med najboljšo deseterico. Tako kot večina kolesarjev tudi on ni več povsem spočit. Sezona je bila namreč zelo dolga in to lahko na dolgi cestni dirki – kolesarji bodo morali premagati 257 kilometrov – marsikdo drago plača.

SP vseskozi 'v glavi '
“Letošnja sezona je zam najdaljša, kar sem jih imel do zdaj. Ampak, kar greš. Od dirke do dirke. Sam sem imel svetovno prvenstvo vseskozi v glavi, tako da imam zdaj za konec morda še vedno malce več te mentalne moči še za svetovno prvenstvo. ” Kot smo že poročali, ob Luki Mezgecu bosta tokrat samo dva slovenska kolesarja.

Selektor Gorazd Štangelj je izbral še Grego Boleta in Luko Pibernika. “Čeprav je proga ravninska, to ne bo tako lahka dirka, kot mnogi pričakujejo. Če bo veter, ko pridemo v puščavo, samo malo zapihal s strani, potem bi lahko hitro prišlo do velike selekcije. Tudi padcev bo veliko. Tu lahko dirko samo izgubiš, dobiti pa je ne moreš. Z energijo bomo morali varčevati in obenem upati, da bomo na koncu ob pravem času na pravem mestu. ” Potem pa bodo sledili še tehnično zahtevni krogi po umetnem otoku.

Manjka mu občutek za sprint
“Tu se moraš vedno voziti spredaj. Če si enkrat zadaj, ves čas sprintaš, medtem ko so spredaj pospeševanja manjša in tako ne porabljaš toliko energije. Pa še padcem se izogneš. ” Potem pa sprint. Luka Mezgec je v Orici Bike Exchangeu opravljal predvsem vlogo pomočnika sprinterjem, kot sta Caleb Ewan in Michael Matthews.

Zdaj pa se bo vsaj za en dan prelevil v prvega sprinterja. Pa to še vendo ‘obvlada ’? “Zagotovo je razlika. Kot ‘leadout ’ kolesar se drugače pomikaš po skupini Greš večkrat na veter. Ko si sprinter, moraš najti vsako luknjo. Občutka za take sprinte mi letos manjka, vendar pa imam zdaj pred svetovnim prvenstvom še eno dirko in upam, da bodo ti občutki prišli nazaj, ” je pojasnil Mezgec. V nedeljo bo namreč nastopil še na dirki Pariz-Tours.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ