Marko Baloh dopolnil zbirko rekordov

Marko Baloh dopolnil zbirko rekordov
27.07.2020 AVTOR: DZ, foto: Irma Baloh

Slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh je v soboto in nedeljo ponovno prestavljal meje vzdržljivostnega kolesarstva.

Marko Baloh nadaljuje z neverjetnimi podvigi. Svoj projekt poskusa izboljšanja dveh svetovnih rekordov je skupaj s svojo ekipo izvedel popolno, za nameček pa je dvema načrtovanima rekordoma dodal še deset krajših.

Ker je svetovna pandemija Covid-19 skoraj popolnoma izbrisala letošnje ultra-kolesarske 
dirke, se je Marko Baloh odločil, da svojo pripravljenost preizkusi s poskusom izboljšanja dveh svetovnih rekordov in sicer v 24-urnem kronometru ter svetovni rekord v najhitreje s kolesom prevoženih 1.000 km na cesti.

Marko je omenjena rekorda sicer že postavil na pokritem velodromu leta 2010 (eden je še v njegovih rokah), 24-urnega pa tudi na odprtem velodromu dve leti prej. Zato je bil nov rekord na cesti zanj novi izziv.Start preizkušnje je bil zaradi ekstremno slabe vremenske napovedi prestavljen za 24 ur, s petka na soboto ob 17h. Na Marka to ni vplivalo in pri obeh poskusih je bil uspešen, stara svetovna rekorda je popravil na naslednje znamke:

* nov svetovni rekord v 24-urnem kronometru kategorije 50+ let na cesti je od nedelje 26. julija 2020 856,3 km (povprečna hitrost 35,68 km/h),

* nov absolutni svetovni rekord v najhitreje s kolesom prevoženih 1.000 km je 28 ur, 50minut in 14 sekund (povprečna hitrost 34,67km/h).
Ker je Marko startal izredno hitro, je »spotoma« v svoji kategoriji izboljšal še 11 krajših rekordov WUCA - v najhitreje prevoženih 100 km, 100 milj, 200 km, 200 milj, 300 km, 300 milj, 500 km, 500 milj ter v 6 in 12-urnem kronometru na cesti.

Nad poskusom postavljanja rekordov sta bdeli sodnici Ultra maratonske kolesarske zveze (WUCA). Rekordi so še neuradni do uradne potrditve s strani WUCA. Glede na to, da je vse potekalo brez najmanjšega problema po izjavah prisotnih sodnic, je Marko prepričan, da bodo vsi rekordi potrjeni."Ko je bila zaradi pandemije odpovedana dirka Red Bull Trans Siberian Extreme, pa tudi z ostalimi dirkami ne kaže bolje, sem začel razmišljati o novem izzivu za sezono. O svetovnem rekordu 1.000 km na cesti sem sanjal že nekaj let in letos je bila idealna priložnost za izpolnitev cilja. Zraven sem dodal še 24-urni rekord, ki ga v absolutni konkurenci drži Avstrijec Strasser z 896,2 km in prepričan sem bil, da lahko konkuriram tudi njemu," je dejal Marko Baloh in dodal:

"Vožnja je potekala več ali manj po predvidevanju, startal sem zelo hitro in v prvih dvanajstih urah sem imel še prednost tudi pred Strasserjevim časom. Po okoli 15 urah je moja hitrost začela upadati, ampak se nisem predal, saj sem vedel, da sta tako 1000 km rekord kot 24-urni za kategorijo na dosegu roke. In to mi je tudi uspelo. Najbolj sem ponosen na absolutni rekord na 1.000 km, ki sem ga popravil za dobri dve uri, 24-urni rekord v kategoriji 50+ pa sem izboljšal za 105 km."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ