Marko Kump 3. na Korziki

Marko Kump 3. na Korziki
29.03.2014 AVTOR: D. Z.
Serija izjemnih dosežkov slovenskih kolesarjev se nadaljuje. Tokrat je Marko Kump zasedel 3. mesto v prvi etapi dirke Criterium International. V Italiji etapa Eliji Vivianiju v Španiji

Tu si lahko ogledate fotografije s tretje etape dirke Coppi e Bartali.

DIRKA PO KATALONIJI
Na dirki po Kataloniji je bila na sporedu šesta, predzadnja etapa. Tudi ta je bila razgibana, a vseeno ne tako zelo, da bi se lahko med sabo udarili najboljši v skupnem seštevku. Sprinterji so sicer lahko po tihem upali, da bi se lahko borili za zmago, a po skoraj tednu dni dirkanja so tudi noge že nekoliko utrujene.

Poleg tega pa so vsi očitno spoznali, da je v skupinskih zaključkih Luka Mezgec preprosto premočan. Etapa je bila dolga dobrih 160 kilometrov. Kolesarji so morali premagati en vzpon tretje kategorije. Kmalu po startu je prišlo do pobega devetih kolesarjev. To so bili Pieter Serry, najboljši na gorskih ciljih Stef Clement, Damien Howson, Pierre Rolland, najstarejši v karavani Jens Voigt, Antonio Piedra, Marek Rutkiewicz, Rudy Molard in Nico Sijmens.

Nihče izmed ubežnikov ni bil nevaren tistim v skupnem seštevku, tako da so lahko ubežniki upali na končni uspeh. V ozadju so se v lov za njimi podali zgolj kolesarji Giant Shimana, ki so poskušali Luki Mezgecu omogočiti, da bi se boril že za morebitno četrto zmago na letošnji dirki po Kataloniji.

A tokrat niso bili dovolj močni, pa čeprav so jim kasneje pomagali še člani Lampreja Meride in Lotta Belisola. Ubežnikom je bilo jasno, da se bodo lahko udarili za etapno zmago in tako so devet kilometrov pred ciljem začeli z napadi. Prvega je sprožil Jens Voigt, a ni bil uspešen. Najmočnejši, obenem tudi najsrečnejši pri izbiri pravega trenutka za odločilen napad je bil Stef Clement. Najboljši kolesar na gorskih ciljih je skočil dober kilometer pred ciljem in do cilja ga ni mogel nihče več ujeti.

Po skoraj štirih urah dirkanja se je veselil zaslužene zmage. Tri sekunde za njim je ciljno črto prečkal Rudy Molard, tretji pa je bil Pieter Serry. Luka Mezgec je na cilj prišel v glavnini, ki je zaostal za 55 sekund. Zasedel je 48. mesto. Jan Polanc je bil 132. V skupnem seštevku vodi Rodriguez, ki ima štiri sekunde prednosti pred Contadorjem in sedem pred van Gardernom.

CRITERIUM INTERNATIONAL

Gre dvodnevno preizkušnjo ekstra kategorije. Prvi dan morajo kolesarji premagati dve etapi. Najprej je bila na sporedu sprinterska etapa v kraju Porto Vecchio, torej kraju, ki je gostil start stote dirke po Franciji. Dolga je bila 89 kilometrov.

Tokrat je kolesarje pričakalo sonce in prijetnih 20 stopinj celzija. Že kmalu po startu se je v ospredju znašla skupina štirih ubežnikov. To so bili Alexis Gougeard, Clement Venturini, Thomas Vaubourzeix in Theo Vimpere. Po prevoženih 25 kilometrih so imeli že več kot dve minuti prednosti, a na edinem vzponu v etapi – Cote de Conca – je glavnina to prednost krepko zmanjšala.

Vrh tega vzpona je bil na 45 kilometru, ubežniki pa so tam imeli samo še dobre pol minute prednosti. Gorski cilj je dobil Vimpere, kmalu zatem pa je glavnina ubežnike tudi ujela. Leteči cilj je dobil Matthias Brandle, ki je premagal Jungelsa in Rossetta. Deset kilometrov pred ciljem je napadel Alessandro Vanotti. Sicer je imel okrog deset sekund prednosti, a je to bilo premalo.

Dva kilometra do cilja ga je glavnina ujela in v boj za zmago so se podali najboljši sprinterji. Najmočnejši je bil domačin Nacer Bouhanni. Za 23-letnega kolesarja moštva FDJ.fr je to bila že tretja zmaga v tej sezoni. Drugi je bil Nathan Hass, odlično tretje mesto pa je osvojil Marko Kump, ki vozi za moštvo Tinkoff Saxo. Jani Brajkovič je bil 83.

Popoldne so morali kolesarji opraviti še s sedem kilometrov dolgo posamično vožnjo na čas. Zmage se je veselil Nizozemec v dresu Giant Shimana Tom Dumoulin, ki je progo premagal v devetih minutah in sedmih sekundah. Rohan Dennis, sicer član moštva Garmin Sharp je za njim zaostal za tri sekunde, deset sekund počasnejši je bil tretji Bob Jungels. Najboljši Slovenec je bil tokrat Jani Brajkovič, ki je z zaostankom 41 sekund zasedel 48. mesto, junak dopoldanske etape Marko Kump je bil 73. Izgubil je 51 sekund.  V nedeljo kolesarje čaka najtežja preizkušnja s ciljnim vzponom.

COPPI E BARTALI

Na dirki Coppi e Bartali je bila na sporedu že tretja, obenem predzadnja etapa. Ta je bila dolga skoraj 160 kilometrov, spet so na svoj račun prišli sprinterji. Tokrat je bila na sporedu krožna preizkušnja v mestu Crevalcore. Etapo je zaznamovala ubežna skupina skoraj 20 ubežnikov. A ti niso mogli računati na končni uspeh.

V ozadju so ogromno dela v lovu za ubežniki opravili tudi kolesarji Cannondala. V zadnji krog so kolesarji vstopili skupaj in jasno je bilo, da bodo med sabo obračunali sprinterji. V sprintu pa tokrat vendarle niso prevladovali kolesarji Skya. Tokrat je imel največ moči Elia Viviani. Kolesar Cannondala je ugnal zmagovalca prve etape Bena Swifta in Rina Gasparinija. Med slovenskimi predstavniki je bil najboljši Aljaž Hočevar, ki je zasedel 11. mesto.

V skupnem seštevku po pričakovanjih ni prišlo do sprememb. Vodstvo je obdržal Peter Kennaug. Kolesar Skya ima 42 sekund prednosti pred Francescom Bongiornom in minuto prednosti pred klubskim kolegom Dariom Cataldom. Najboljši Slovenec je Matej Mugerli, ki je s štirimi minutami in pol zaostanka 22. Pred kolesarji je samo še nedeljska posamična vožnja na čas. Ta bo dolga deset kilometrov.

Criterium International, skupni vrstni red
1. Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Shimano 2:16:08
2. Rohan Dennis (Avs) Garmin Sharp 0:03
3. Bob Jungels (Luks) Trek Factory Racing 0:08
4. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:11
5. Jerome Coppel (Fra) Cofidis, Solutions Credits
6. Ramunas Navardauskas (Ltu) Garmin Sharp 0:14
7. Nathan Haas (Avs) Garmin Sharp 0:16
8. Mathias Frank (Švi) IAM Cycling
9. Julien Simon (Fra) Cofidis, Solutions Credits
10. Eduardo Sepulveda (Arg) Bretagne - Seche Environnement 0:18
11. Matthias Brandle (Avt) IAM Cycling 0:21
12. Pierrick Fedrigo (Fra) FDJ.fr
13. Brice Feillu (Fra) Bretagne - Seche Environnement 0:22
14. Anthony Delaplace (Fra) Bretagne - Seche Environnement
15. Gustav Larsson (Šve) IAM Cycling 0:23
47. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 0:41
68. Marko Kump (Slo) Tinkoff-Saxo 0:49

Coppi e Bartali, skupni vrstni red
1. Peter Kennaugh (VB) Team Sky 10:13:24

2. Francesco Manuel Bongiorno (Ita) Bardiani CSF 0:42
3. Dario Cataldo (Ita) Team Sky 1:00
4. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli-Yellow Fluo 1:15
5. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 1:24
6. Sergey Firsanov (Rus) RusVelo 1:28
7. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 1:30
8. Rafael Valls Ferri (Spa) Lampre-Merida 1:42
9. Jarlinson Pantano (Kol) Colombia 1:46
10. Diego Rosa (Ita) Androni Giocattoli 2:24
11. Davide Mucelli (Ita) Meridiana Kamen Team 2:36
12. Simone Petilli (Ita) Area Zero Pro Team 2:44
13. Davide Villella (Ita) Cannondale 3:16
14. Thomas Sprengers (Bel) Topsport Vlaanderen - Baloise 3:39
15. Angelo Pagani (Ita) Bardiani CSF 3:44
22. Matej Mugerli (Slo) Adria Mobil 04:30
34. Radoslav Rogina (Hrv) Adria Mobil 12:22
37. Klemen Štimulak (Slo) Adria Mobil 12:44
45. Matej Mohorič (Slo) Cannondale 16:13
90. Kristjan Fajt (Slo) Adria Mobil 28:55
127. Aljaz Hočevar (Slo) Adria Mobil 38:52
150. Domen Novak (Slo) Adria Mobil 47:29
161. Robert Jenko (Slo) Meridiana Kamen Team 50:13

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ