Marko Kump 3. v Avstraliji

Marko Kump 3. v Avstraliji
22.01.2017 AVTOR: D. Z.
Tour Down Under. Dirka v znamenju Caleba Ewana in Richieja Porta. Marko Kump za konec tretji.

S šesto etapo v mestu Adelaide se je končala že 19. etapna dirka Santos Tour Down Under. V šestih etapah pa smo videli samo dva zmagovalca.

Sprinterske etape so pripadle Calebu Ewanu, zahtevnejši dve pa Richieju Portu, ki se je veselil tudi končne zmage. A lepo po vrsti. Zadnji dan je bil pisan na kožo sprinterjem in namenjen proslavljanju končne zmage Richieja Porta. Preostali sprinterji so upali, da bi vendarle lahko premagali Caleba Ewana. Etapa je bila dolga vsega 90 kilometrov.

Takoj po startu je napadel Thomas De Gendt, ki je še imel monžosti za osvojitev najboljšega na gorskih ciljih. Belgijcu je sledil Italijan Gianluca Brambilla. Sledil je boj na letečem cilju. Boj za bonifikacijske sekunde. Peter Sagan je pomagal Jayu McCarthyju dobiti ta leteči cilj, s tem pa tri sekunde odbitka. Avstralec se je tako povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku. De Gendt je vendarle dobil gorski cilj in je tako izpolnil cilj.

Potem se je izoblikovala nekoliko večja skupina, ki je poskušala s pobegom. Sestavljali so jo Johannes Frohlinger, Ben O'Connor, Jaco Venter, Thomas De Gendt, Francois Bidardin in Jack Bauer. Sicer so si privozili več kot minuto prednosti, vendar to ni bilo dovolj. Sky, BMC in Orica Scott so v ozadju narekovali prehiter ritem. Sledil je sprint trenutno najhitrejših sprinterjev v Avstraliji.

Spet ga je dobil komaj 22-letni Caleb Ewan, ki je tako dobil še četrto etapo na tej dirki. Bil je najboljši v prav vseh sprinterskih preizkušnjah. Tudi tokrat se mu je še najbolj približal Peter Sagan. Svetovni prvak je bil kar trikrat drugi na dirki. Odlično tretje mesto pa je osvojil Marko Kump. Kaj pa končno vrstni red? Richie Porte je dirko dobil s prepričljivimi 48 sekundami prednosti pred Estebanom Chavesom in z 51 sekundami naskoka pred Jayjem McCarthyjem.

Sledili so Nathan Haas, Diego Ulissi, Rohan Dennis, Rafael Valls, Robert Gesink, Wilco Kelderman in Jhonatan Restrepo. Jani Brajkovič je dirko končal na 47. mestu, Marko Kump pa na 109. Ewan in Porte - po dveh drugih mestih je dirko prvič tudi dobil - sta preostalim pustila le drobtinice. Najboljši po točkah je bil Ewan, De Gendt je prav v zadnjem trenutku prišel do majice za najboljšega na gorskih ciljih. Najboljši med mladimi je bil Jhonatan Restrepo. Najboljša ekipa pa UniSA Australia.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ