Marko Kump odličen četrti in v družbi zvezdnikov! (foto in video)

Marko Kump odličen četrti in v družbi zvezdnikov! (foto in video)
13.08.2013 AVTOR: D. Z.
Marko Kump je v sprintu 2. etape na prestižni dirki Svetovnega koledarja Eneco Tour zasedel izvrstno četrto mesto. Bil je v družbi zares velikih zvezdnikov.

177 km in štirje ubežniki
Etapna dirka Eneco Tour velja za zelo cenjeno dirko dirko, kjer se za najboljša mesta ponavadi borijo kolesarji, specialisti za enodnevne preizkušnje. Prvo etapo je z odličnim napadom v zaključku dobil Mark Renshaw, ki je tako v drugi branil vodstvo v skupnem seštevku.

Kolesarji so že zavili na Nizozemsko, druga etapa pa je bila dolga 177 kilometrov in tudi precej bolj razgibana. Predvsem pa je bil zahteven zaključek, saj je cesta do cilja v Vorstu potekala v rahel vzpon. Etapa se je začela v mestu Ardooie in kmalu je prišlo do pobega štirih kolesarjev. To so bili Bagdonas, Mat Hayman, Tim Declercq in še drugič v dveh dneh De Vreese.

Na zadnjem vzponu ostali samo še trije
Kolesarji so morali premagati šest kategoriziranih vzponov, ubežniki pa so si privozili tudi več kot sedem minut prednosti. Tik pred začtekom predzadnjega vzpona na Alsemberg, ki je bil 20 kilometrov pred ciljem, pa je ta prednost padla na vsega dve minuti. Tam sta iz glavnine napadla Matti Breschel in Niki Terpstra.

Na zadnjem vzponu, klanec na Bruine, ki se je nahajal 14 kilometrov pred ciljem, je, potem ko je ritem povečal Hayman, izmed ubežnikov prvi popustil Bagdonas. Preostali trije ubežniki so vzpon premagali v ospredju in se skupaj podali proti cilju. Bagdonasa sta kmalu ujela Terpstra in Breschel, vendar je to trojico glavnina ujela okrog deset kilometrov pred ciljem.

Ubežniki ujeti, vodilni dobil defekt
Ubežniki so takrat imeli še okrog minuto prednosti, a v glavnini so ritem narekovali člani moštev Orica GreenEdge, Belkin, Argos Shimano, BMC, FDJ in Garmin Sharp. Dva kilometra pred ciljem so bili ubežniki ujeti in takrat je postalo jasno, da bo zmagovalca odločil ciljni sprint.

Vodilni Mark Renshaw je v kmalu zatem dobil defekt, tako da se tega sprinta ni mogel udeležiti, a v ciljnem vzponu so blesteli predvsem kolesarji moštva BMC, ki so pripravljali čim boljši izhodiščni položaj za svetovnega prvaka Philippa Gilberta.

Demare izkoristil delo BMC
V njegovi bližini je bil vseskozi tudi mladi Arnaud Demare in Belgijca je Francoz napadel dvesto metrov pred ciljem. Gilbert je bil brez moči – kot aktualni svetovni prvak še nima zmage v tej sezoni, bil je pa že osemkrat med najboljšimi tremi – komaj 21-letni Demare pa je samo še potrdil izjemno nadarjenost.

Tretji je bil Američan Tyler Farrar, odličen četrti pa Marko Kump, ki je tako samo še potrdil, da po nesrečnem prvem delu sezone odlično stopnjuje pripravljenost. Kako zahteven je bil ciljni sprint potrjuje podatek, da so je v času zmagovalca končalo samo 11 kolesarjev, naslednja skupina je izgubila pet sekund. V to skupino so sodniki uvrstili tudi Renshawa, tako da je vodstvo v skupnem seštevku prevzel tokratni zmagovalec Demare. Na dirki nastopajo še Simon Špilak, Borut Božič in Jure Kocjan.

Rezultati 2. etape:
1. Arnaud Demare (Fra) FDJ 4:03:34
2. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
3. Tyler Farrar (ZDA) Garmin-Sharp
4. Marko Kump (Slo) Saxo-Tinkoff
5. Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma-Quick Step
6. Jean Pierre Drucker (Luks) Accent.Jobs-Wanty
7. Filippo Pozzato (Ita) Lampre-Merida
8. Taylor Phinney (ZDA) BMC Racing
9. Lars Boom (Niz) Belkin
10. Mathieu Ladagnous (Fra) FDJ vsi isti čas
39. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:12
141. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 2:04
159. Jure Kocjan (Slo) Euskaltel-Euskadi 8:54

Skupni vrstni red
1. Arnaud Demare (Fra) FDJ 8:04:40
2. Mark Renshaw (Avs) Belkin 0:03
3. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing 0:04
4. Tyler Farrar (ZDA) Garmin-Sharp 0:06
5. Lars Boom (Niz) Belkin 0:07
6. Taylor Phinney (ZDA) BMC Racing 0:08
7. Andre Greipel (Nem) Lotto-Belisol 0:09
8. Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma-Quick Step 0:10
9. Mathieu Ladagnous (Fra) FDJ
10. Jean Pierre Drucker (Luks) Accent.Jobs-Wanty
13. Marko Kump (Slo) Saxo-Tinkoff vsi isti čas
63. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:22
150. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 6:02
163. Jure Kocjan (Slo) Euskaltel-Euskadi 12:52

Zadnji kilometri 2. etape dirke Eneco Tour

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ