Matej Mohorič na Poljskem do velikega uspeha

Matej Mohorič na Poljskem do velikega uspeha
15.08.2021 AVTOR: DZ, foto: Bahrain Victorious / Deceuninck Quick Step

Matej Mohorič je dirko po Poljski končal na odličnem drugem mestu in tako nadaljuje z izjemnimi predstavami v tej sezoni. Končni zmagovalec pa Joao Almeida.

Za razliko od mnogih preteklih izvedb zadnja etapa na letošnji dirki po Poljski ni bila več tako pomembna za boj v skupnem seštevku. Joao Almeida je po dveh etapnih zmagah in odlični predstavi v včerajšnji vožnji na čas zasluženo vozil v majici vodilnega v skupnem seštevku.

Ob sebi je imel tudi močne pomočnike iz Deceuninck Quick Stepa. Zato majica v zadnji etapi ni bila ogrožena. 20 sekund za njim je na drugem mestu zaostajal Matej Mohorič. Start je gostil Zabrze, cilj pa je bil po 145 kilometrih dirkanja v Krakowu. Tam so morali kolesarji prevoziti še tri pet kilometrov dolge ciljne kroge. Po pričakovanjih je prišlo do pobega.

Skupino v ospredju so sestavljali Julius van den Berg (EF Education-Nippo), Gianni Moscon (Ineos Grenadiers), Pieter Vanspeybrouck (Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux), Alexis Reynard (Israel Start-Up Nation), in Matteo Jorgenson (Movistar Team). Privozili so si dobri dve minuti prednosti. 30 kilometrov pred ciljem je imela ubežna skupina še vedno minuto in pol prednosti.

Deset kilometrov pred ciljem so imeli Moscon, Van den Berg, Reynard in Jorgenson še 48 sekund naskoka in glavnina je krepko pospešila. Začel se je pravi lov. Krogi niso bili tehnično zahtevni, tudi ceste široke, vseeno pa so bili ubežniki presenetljivo hitri. Sodelovali so do zadnjih dveh kilometrov. Takrat so še vedno imeli 40 sekund prednosti. Sledil je taktični boj in sprint, ki ga je dobil Julisu Van den Berg.

Kolesar moštva EF Education Nippo je premagal Renarda in Jorgensona ter Moscona. Glavnina je zaostala za tri sekunde. Hodeg je premagal Gavirio v boju za peto mesto. Končni vrstni red po sedmih dneh dirkanja pa: Joao Almeida je dirko dobil z 20 sekundami prednosti pred Matejem Mohoričem in 27 pred Michalom Kwiatkowskim.

“Na dirko po Poljski smo prišli z namenom, da smo dobri v skupnem seštevku in z željo po etapnih zmagah. Phil je z zmago v prvi etapi zmanjšal pritisk. Vzdušje je bilo dobro skozi celotno dirko. Ekipno delo pa neverjetno,” je Mohorič dejal v izjavi za javnost in dodal: “Moram se zahvaliti vsem kolesarjem in osebju Bahraina Victoriousa za opravljeno delo med dirko. Drugo mesto v skupnem seštevku je zelo dober dosežek. Veliko je bilo drugih in tretji mest v zadnjem času, a upam, da bomo v prihodnje tudi zmagovali. Sezone še ni konec in pred nami so še pomembne dirke, ki se jih veselim.”

FRANCIJA
Na dirki Tour de l’Avenir, na kateri nastopa tudi slovenska reprezentanca mlajših članov je za kolesarji 26,8 km dolga ekipna vožnja na čas. Laon je gostil start in cilj. V zaključku pa je kolesarje pričakal še krajši vzpon, tako da je bilo poskrbljeno tudi za popestritev.

Najhitrejši so bili Nizozemci, ki so v povprečju drveli kar 52,4 km/h. Čas 16:22. Za 23 sekund so ugnal Špance s favoriziranih Juanom Ayusom in za 24 Norvežane. Slovenci so v konkurenci kar 29 ekip oziroma reprezentanc osvojili 17. mesto. Skok, Čemažar, Hočevar, Govekar, Jarc in Glivar so s povprečno hitrostjo 49,45 km/h za zmagovalci zaostali za 1:50.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ