Matej Mohorič ni smel obleči mavrične majice, a zasedel 7. mesto!

Matej Mohorič ni smel obleči mavrične majice, a zasedel 7. mesto!
05.10.2013 AVTOR: D. Z.
Matej Mohorič je na dirki po Lombardiji za mlade kolesarje zasedel sedmo mesto. Zmagal je Davide Villella. A "zablestel" je predvsem glavni sodnik dirke ...

»Zakon je zakon. O tem ni dvoma. A dober sodnik bi ob upoštevanju pravil moral imeti še eno knjigo. Knjigo zdravega kmečkega razuma. Škoda, da jo je Bastien tokrat pustil doma.«

Organizatorji dirke po Lombardiji za mlade kolesarje so se že nekaj dni hvalili s tem, da bosta na startu njihove preizkušnje tudi italijanski državni prvak med mlajšimi člani in svetovni prvak Matej Mohorič. Oba nosita tema nazivoma primerni majici, s katerima sta se pojavila na startu.

A tam je vajeti v svoje roke prevzel glavni sodnik, Francoz Laurent Bastien. Andrea Zordan (italijanski državni prvak med mlajšimi člani) in Matej Mohorič (svetovni prvak med mlajšimi člani) sta morala na njegovo zahtevo izbirati. Ali se preoblečeta in startata z navadnimi klubskimi – v Mohoričevem primeru v reprezentančnem dresu – dresi, ali pa sploh ne smeta startati.

Sodnik se je pač strogo držal pravil Mednarodne kolesarske zveze, ki velevajo, da lahko kolesarji te majice nosijo samo na s strani Ucija določenih in pravilno kategoriziranih dirkah. In ta dirka je bila namenjena elitnim kolesarjem, pa čeprav pravi profesionalci na vrsto pridejo šele v nedeljo.

»Kar se pravil tiče, svetovni prvak je Rui Costa. Zato Mohorič ne more nastopati z mavrično majico. Zordan pa ne more nositi majice državnega prvaka. Med elito je italijanski prvak prvak Santaromita, « je odločitev pojasnil Bastien.

Novinar spletnega portala tuttobiciweb.it pa je kasneje zapisal zanimivo pripombo: »Zakon je zakon. O tem ni dvoma. A dober sodnik bi ob upoštevanju pravil moral imeti še eno knjigo. Knjigo zdravega kmečkega razuma. Škoda, da jo je Bastien tokrat pustil doma. « Kakorkoli že. Dirka se je nadaljevala.

Tudi Mohorič se je v zaključku udaril z najboljšimi in na zelo zahtevni trasi dokazal, da je še vedno odlično pripravljen, pa čeprav se je moral v zadnjem tednu zaradi številnih obveznosti odpovedati marsikateremu treningu. Tokrat je odlično dirkalo predvsem moštvom Colpack in izjemno taktiko je po 166 kilometrih ter po več kot treh urah in 50 minutah dirkanja kronal Davide Villella.

Šesto zmago v sezoni je dosegel po samostojnem pobegu, potem ko je napadel slabih 20 kilometrov pred ciljem. S povprečno hitrostjo 42,7 km/h si je privozil 27 sekund prednosti pred Iurijem Filosijem in še tri sekunde več pred klubskim kolegom Gianfrancom Ziliolijem.

Skupina z Matejem Mohoričem je zaostala za 37 sekund, Mohorič pa je zasedel sedmo mesto. Izmed slovenskih reprezentantov je do cilja prišel tudi Luka Pibernik, ki je z zaostankom dveh minut in 40 sekund zasedel 23. Mesto. Repše, Pavlič, Miškulin, Bostner in Hiti so odstopili. Lani je na tej dirki zmago slavil Jan Polanc.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ