Matej Mohorič: Najprej dopust ... potem svetovno prvenstvo

Matej Mohorič: Najprej dopust ... potem svetovno prvenstvo
09.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Poljski smo bili priča izjemni – na koncu tudi zmagoviti – vožnji Mateja Mohoriča, ki je po cilju priznal: "Veselim se že dnevov na plaži."

Matej Mohorič ima za sabo vsekakor naporen program dirk. Odpeljal je dirko po Franciji, na dirki po Poljski pa se je želel boriti za visoka mesta v skupnem seštevku. A vse se je zalomilo v včerajšnji etapi, prvi izmed dveh odločilnih v boju za zmago. Takrat je popustil in se osredotočil na zadnjo etapo. Očitno je prihranil še dovolj moči in kljub vsemu tudi svežine:

"Bil sem peti v skupnem seštevku. Tudi, ko so pri Jumbu Vismi drugič ostro napadli, sem bil na pravem mestu, vendar pa sem že trpel. Pogledal sem okrog in videl, da je pet ali deset kandidatov za visoak mesta še vedno zelo močnih. Rekel sem si, da tako ne gre več. Da se ni vredno boriti za šesto mesto v skupnem seštevku, in da bom raje naslednji dan poskušal na vso moč." To je tudi storil. V skupnem seštevku ni bil več nevaren, tako da se je uspel priključiti ubežni skupini.

57 kilometrov pred ciljem pa je preostale napadel. Na njegov napad pa nihče več ni imel odgovora: "Ko zmagam, je to ponavadi po dolgem pobegu. Na Vuelti sem sam kolesaril samo deset kilometrov. Na Giru pa kar 30. Ko sem drugič postal svetovni prvak sem bežal 40 ali 45 kilometrov. To je taktika. Vem, da zmorem. Nisem tako dober pri kratkih pospeševanjih, lahko pa kar precej časa razvijam veliko moč."

Kljub temu je najbrž malokdo verjel, da bi mu lahko uspel tako dolg pobeg po nadvse razgibanem poljskem terenu. "Niti nisem računal na to, da bi ostal v ospredju do ciljne črte. Trpel sem ob ritmu, ki so ga hribolazci v ubežni skupini postavljali na strmih delih vzponov. Poleg tega hitrost naše skupine ni bila dovolj velika, da bi lahko ostali v ospredju. Pa še dva kolesarja sta bila visoko v skupnem seštevku. Tudi prednosti pred glavnino nismo imeli ravno veliko."

In tako se je podal na 'misijo nemogoče', ki pa je postajala iz kilometra v kilometer bolj mogoča: "Želel sem videti, če se bo kdo izmed močnejših iz ozadja lahko preselil do mene in bi tako ostala spredaj. Na koncu pa ni bilo nobenega, sam pa sem uspel ostati spredaj do konca." Mohorič je lani blestel predvsem avgusta, saj je dobil dirko BinckBank Tour in potem še dirko po Nemčiji. Tokrat ima drugačen program. Zdaj si bo po napornem programu privoščil krajši počitek:

"Odhajam na počitnice. Odpeljal sem že Tour in sem že zelo utrujen. Veselim se že dnevov na plaži." Prav veliko pa jih vseeno ne bo. Mohorič se na dirke namerava vrniti 1. septembra. Takrat bo nastopil na dirki za VN Plouayja. Sledil bo transfer v Kanado, kjer bo odpeljal dirki v Quebecu in Montrealu: "Dober želim biti v Kanadi. Po Kanadi pa bom nastopil na svetovnem prvenstvu."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ