Matej Mohorič: Z nekaj kilogrami več in brez strahu v boj z vročino

Matej Mohorič: Z nekaj kilogrami več in brez strahu v boj z vročino
16.01.2014 AVTOR: D. Z.
Matej Mohorič bo kot novinec med elito sezono začel kar na prvi dirki World Toura. V teh dneh je že v Avstraliji, kjer čaka na začetek dirke Tour Down Under.

Fotografije iz Avstralije.

O predstavitvi
Matej Mohorič je bil le malo časa doma. Ogromno ga je preživel na pripravah, najprej v Toskani, potem pa še v ZDA, kjer je bil tudi na spektakularni predstavitvi Cannondala.

»Predstavitev ekipe je bila fantastična. Res znajo narediti nekaj posebnega. Posebej všeč mi je bil Morenov pevski vložek, « se je prireditve na obrobju Los Angelesa spomnil Matej Mohorič.

O počitku po naslovu prvaka in novih začetkih
A to je bil zgolj en dan. Večina ostalih je bila posvečena treningom in pripravam na novo sezono. Letos bo Matej Mohorič sploh najmlajši kolesar v World Touru.

»Priprave na sezono so bile super. Po svetovnem prvenstvu sem si vzel nekaj odmora in nato počasi začel spet trenirati. Veliko je bilo gorskega kolesa, teka, plavanja, fitnesa, pa tudi ciklokrosa. Cestnega kolesa sprva manj, potem pa vedno več, « je razkril dvakratni svetovni prvak.

O pripravah v Toskani in ZDA
»V decembru sem opravil prve priprave z ekipo v Toskani. Prvih nekaj dni smo namenili medijskim aktivnostim, potem pa 10 dni kvalitetno trenirali, na cesti smo že delali lažje intervale. Direktno iz Toskane sem nato odšel v Ameriko, kjer sem opravil še tri tedne kvalitetnega treninga. Z opravljenim sem zelo zadovoljen, mislim, da sem zgradil kar dobro bazo. Kako uspešno pa je delo v praksi, bo pa pokazal čas. «

Priložnost za dokazovanje bo imel že od 19. januarja naprej. Najprej v Avstraliji. Dirka se bo končala 26. Januarja.

O spremembah v treningu in prehrani
»Težko rečem, kako dober sem. Zaenkrat tistih pravih, težkih intervalnih treningov še nisem opravljal, ker nima smisla biti v formi že tako zgodaj. Sezona je dolga. Spremenili smo način treninga in predvsem prehrano, tako da se še privajam na nove pogoje. « Posledično se je tudi nekoliko zredil. A vse z namenom, da se bo lahko kosal z najboljšimi.

»Sem nekaj kilogramov težji in nekoliko močnejši, ampak predvsem v absolutni moči, torej pospeševanjih in sprintih. Ne obremenjujem se s tem, kako dober sem, ampak zaupam ljudem, ki so v ekipi zadolženi za našo pripravljenost. Ti so z opravljenim zelo zadovoljni. «

O vročini v Avstraliji
»Tukaj je res nekoliko topleje kot v Kaliforniji ali doma  Ampak, vročina je za vse enaka, treba je piti veliko tekočine. Po treningu gremo takoj za par minut v mrzel bazen, da se nekoliko ohladimo. Sicer pa smo večino dneva v hotelu. Na kolo gremo že zgodaj zjutraj, da se izognemo najhujši vročini. Sicer pa je napoved za konec tedna že boljša. Nekoliko naj bi se 'ohladilo', na okrog 30°C. «

O pričakovanjih pred začetkom
»Pred začetkom sezone me ni popolnoma nič strah, zaupam ekipi in trenerjem. V bistvu komaj čakam dirko. Rad imam dirkanje in vedno je lepo, ko si v pričakovanju nove sezone. Sploh pa nisem v skrbeh, da nisem dovolj dober. Zadovoljen bom, enako kot zmeraj, če bom dal vse od sebe. Če bo dovolj, da končam dirko, super, če kdaj končam s prvimi, še toliko bolje. V ekipi ne polagajo stresa na nas. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ