Med najboljšima samo sekunda razlike

Med najboljšima samo sekunda razlike
06.09.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji nov izjemen boj na zadnjem vzponu. 15. etapo je dobil Joaquin Rodriguez, ki v skupnem seštevku za Fabiem Arujem zaostaja za eno sekundo.

Za kolesarji na dirki po Španiji je že 15. etapa, še druga zapored v seriji treh gorskih. Začela se je v Comillasu in končala na vrhu vzpona na Sotres Cabralesu. Dolga je bila 176 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Prvi je bil po 115 kilometrih dirkanja. Gre za vzpon druge kategorije na 530 metrov visoki Alto del Torno. Sledil je spust in vzpon na Ortiguero, ki ga organizatorji niso kategorizirali.

Potem pa še zaključni klanec prve kategorije na 1230 metrov visoki Alto de Sotres. Vzpon je dolg 13 kilometrov. Prvih pet kilometrov je izjemno strmih, z naklonom med 8 in 11 %. Potem sledi nekoliko lažji del. Zadnji trije kilometri pa so spet peklenski. Naklon v tem delu je vseskozi med 11 in 14 %. V rdeči majici se je tudi tokrat na startu predstavil Fabio Aru. Kolesar Astane vodi pred Joaquinom Rodriguezom in Tomom Dumoulinom.

Italijan in Španec sta imela spet nalogo, da povečata prednost pred Nizozemcem, ki je med temi tremi z naskokom najmočnejši v vožnji na čas. Etapo je zaznamovala manjša skupina ubežnikov. Ta se je izoblikovala po prevoženih 50 kilometrih, prej so bili vsi napadi neuspešni. Sestavljali so jo Natnael Berhane, Ricardo Vilela, Maarten Tjallingii, Dominique Rollin, Haimar Zubeldia, Pierre Rolland, Blel Kadri, Nikolas Maes in Brayan Steven Ramirez.

Tokrat so na čelu glavnine ogromno časa preživeli kolesarji Movistarja, predvsem v upanju, da bo Nairo Quintana pokazal podobno predstavo kot v soboto. To je pomenilo, da ubežniki večjih možnosti za uspeh nimajo. Njihova največja prednost je znašala pet minut. Po pričakovanjih smo videli na zadnjem vzponu pravi spektakel. Zubeldia je bil tisti ubežnik, ki se je predal kot zadnji. Movistarjevi kolesarji pa so ritem prenehali narekovati deset kilometrov pred ciljem.

Sledil je napad Naira Quintane. Hitro je naredil selekcijo, a pripravljenost očitno le ni tista prava. Po nekaj sto metrih so ga kolesarji Astane ujeli. Pet kilometrov kasneje je Quintanin pomočnik Giovanni Visconti narekoval ritem, a Quintana napada ni več mogel izvesti. A Visconti je poskrbel, da je popustil Tom Dumoulin, ki je vzpon raje premagoval v svojem ritmu. Sprva je ohranjal 20 sekund zaostanka, potem pa je Astana pospešila in zaostanek je hitro znašal več kot minuto.

Popuščal pa vseeno ni, medtem ko je v ospredju napadal Joaquin Rodriguez. Španec je izkoristil najstrmejše odseke okrog 2 km pred ciljem. Tokrat ni pospešil v njegovem slogu, ampak je preprosto postopoma pospeševal. A tekmeci so bili utrujeni, tudi Fabio Aru ni bil tako poskočen, Quintana pa je povsem popustil. Rodriguezu sta sprva lahko sledila le še Aru in Majka, potem pa je Španec nadaljeval v samostojnem pobegu.

Veselil se je lahko zaslužene zmage, začelo pa se je odštevanje. Pred etapo je zaostajal za 26 sekund, na koncu pa to ni bilo dovolj, pa čeprav je dobil tudi deset sekund bonifikacij. Majka je bil drugi, tretji pa Moreno. Quintana se je uspel vrniti in je zasedel četrto mesto, peti Aru pa je izgubil 15 sekund. Dovolj, da je obdržal rdečo majico, a ima zdaj samo še sekundo naskoka pred Rodriguezom.

Dumoulin je v zaključku pospešil, na cilj pa je prišel na 12. mestu. Z zaostankom 51 sekund. Aru ima zdaj sekundo prednosti pred Roriguezom in 1:24 pred Rafalom Majko. Sekundo več zaostaja Tom Dumoulin. Manj kot dve minuti zaostanka – natančneje 1:34 – ima tudi peti Johan Estaban Chaves.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ