Med športnicami leta Armisteadova in Ferrand-Prevotova povsem pri vrhu

Med športnicami leta Armisteadova in Ferrand-Prevotova povsem pri vrhu
28.12.2015 AVTOR: Matej Zalar
Konec leta je čas tudi za razne nagrade za najboljše športnike preteklega leta, ki jih podarjajo velike medijske hiše. Francozinja in Britanka sta očitno navdušili javnost.
Obe kolesarki sta močno zaznamovali pretekle sezone, kljub temu, da so najboljša kolesarska leta še pred njima. Lizzie Armistead si je z naslovom svetovne prvakinje na cestni dirki v Richmondu pridobila naklonjenost javnosti, Britance pa navdušila do te mere, da so jo uvrstili v najožji izbor za BBC-jevo športno osebnost leta.

Te nagrade pa so pri Britancih, ki veljajo za velike tradicionaliste, skoraj vedno rezervirane za moške. Tako je tudi letos nagrado prejel Andy Murray, a že sama uvrstitev med 10 finalistk Armisteadove kaže na to, da Britanci znajo ceniti njene uspehe.

uploaded


V tolažbo ji je lahko zmaga v tekmovanju za žensko športno osebnost leta, ki jo je priredila revija Glamour. Gre za odgovor na diskriminacijo ženski športnic pri podeljevanju nagrad, Armisteadova pa je zmagala z veliko prednostjo. Hkrati so jo bralci izglasovali tudi za najbolj elegantno in zapeljivo športnico v letu 2015, zato je bilo njeno razočaranje dan kasneje na BBC-jevi podelitvi lahko nekoliko manjše.

Tudi Francozi pa niso pozabili na svojo šampionko na dveh kolesih. Pauline Ferrand-Prevot je v sezoni 2014 postala prva kolesarka v zgodovini, ki je bila naenkrat svetovna prvakinja v ciklokrosu, gorskem in cestnem kolesarstvu. Lani septembra je sicer mavrično majico morala predati Armisteadovi, a so bili njeni dosežki dovolj za tretje mesto med ženskimi športnicami po izboru revije L'Equipe. Pred njo sta bili le Serena Williams in plavalka Katie Ledecky, smučarki Anna Fenninger in Tina Maze pa sta plavolasi 23-letnici gledali v hrbet.

Omenjene nagrade so zgolj potrditev, da se žensko kolesarstvo razvija v pravo smer, in morda bomo v prihodnje kakšno kolesarko zagledali tudi na najvišji stopnički tovrstnih podelitev.  

 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ